[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Κοινός τόπος είναι ότι το πρελούδιο του 2021 θα είναι εξαιρετικά διστακτικό για τον ελληνικό τουρισμό όμως το λιμπρέτο που θα συνοδευτεί και με τον εμβολιασμό περισσότερων δυνητικών τουριστών θα αλλάξει άρδην την εικόνα του προσεχούς τουριστικού έτους από τον Ιούνιο και μετά.
Νοέλ Ιωσηφίδης: «Οι αφίξεις από Βρετανία θα φτάσουν το 70% του 2019»
Οπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο τ. πρόεδρος της Ενωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ) και επικεφαλής του «Sunvil» Νοέλ Ιωσηφίδης, το 2021 η Ελλάδα θα αγγίξει σε επιδόσεις το 70% του τουριστικού ρεύματος που είχε από τη Μεγάλη Βρετανία το 2019.
Οπως τόνισε αυτή τη στιγμή το 80% των προκρατήσεων για Ελλάδα για το προσεχές έτος προέρχεται από Βρετανούς που ακύρωσαν το ταξίδι τους στη χώρα μας λόγω της πανδημίας.
Στη διαφοροποίηση της εικόνας που παρουσίαζε η βρετανική αγορά -μία από τις δύο μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα- τον περασμένο Φεβρουάριο με αυτή που παρουσίασε τον Ιούνιο αναφέρθηκε κ. Ιωσηφίδης σημειώνοντας ότι η φετινή σεζόν βασίστηκε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Οπως τόνισε, ενώ αρχικά η ζήτηση από τους Βρετανούς κάλυπτε το 40% της διαθεσιμότητας, μέχρι τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί πολλές ακυρώσεις και τον Ιούλιο η ζήτηση κατρακύλησε στο 15%. «Αρχισε καλά ο Ιούλιος, υπήρχε κίνηση και μετά σταμάτησε ο τουρισμός για την Ισπανία και τότε η κίνηση σταμάτησε.
Μετά ήρθαν η Γαλλία, η Κροατία και στο τέλος η κίνηση για τη σεζόν είχε σταματήσει τελείως. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι όλες τελευταίας στιγμής», ανέφερε ο τ. πρόεδρος της ABTA, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την περασμένη εβδομάδα η jet2 κατέγραψε μέσα σε 12 ώρες 1.000 κρατήσεις με προορισμό την Κέρκυρα.
Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι για φέτος η βρετανική αγορά για την Ελλάδα θα παρουσιάσει πτώση γύρω στο 75%-80% σε σχέση με πέρυσι. «Δεν παίρνουμε κρατήσεις καθόλου. Οι ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας ακύρωσαν τα ταξίδια τους και αυτοί που ταξιδεύουν είναι εκείνοι της τελευταίας στιγμής με πακέτα σε χαμηλές τιμές».
Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το 2021, ο Ν. Ιωσηφίδης τόνισε: «Η αγορά για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις τρεις μεγάλες εταιρίες, την easyjet holidays, την Tui και την jet2» και επεσήμανε ότι οι μικρότερου μεγέθους εταιρίες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ίδιο αριθμό τουριστών και να διατηρήσουν τα προγράμματά τους, καθώς έχουν δανειστεί και ταυτόχρονα φέτος καταγράφουν σημαντικές ζημιές.
Κωνσταντίνα Σβύνου: «Η ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί με αργό ρυθμό»
Οπως υποστηρίζει η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κων/να Σβύνου, δεν υπάρχει σαφής εικόνα αυτή τη στιγμή για το 2021, υπογραμμίζοντας ότι η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί ανάλογα με το πότε και αν θα βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
«Ενα ποσοστό για το 2021 είναι κρατήσεις με τη μορφή voucher, ένα άλλο ποσοστό αφορά κρατήσεις του 2020 που μετακινήθηκαν και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποσοστό των νέων κρατήσεων.
Η πλειονότητα των συμβολαίων του 2021 είναι copy-paste εκείνων του 2019, διατηρήθηκαν οι τιμές σε θεωρητικό επίπεδο». Η Κ. Σβύνου επεσήμανε, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού θα πραγματοποιηθεί με αργό ρυθμό. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν το 2021 καταφέρουμε να φτάσουμε στο 70% των αφίξεων και στο 60% των εισπράξεων του 2019», είπε και ξεκαθάρισε ότι «πλήρης ανάκαμψη δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2023».
Γιώργος Δήμας: «Κορυφαίος προορισμός για την Tui η Ελλάδα»
Περίεργη και δύσκολη χαρακτηρίζει από την πλευρά του τη φετινή χρονιά ο Γιώργος Δήμας, επικεφαλής TUI Ελλάδος, Ισλανδίας και Λαπωνίας. Υπογράμμισε, ωστόσο ότι η Ελλάδα ήταν και είναι ο κορυφαίος προορισμός για το 2020 για την Tui, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην ανοδική πορεία που καταγράφεται ακόμη και στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.
«Οι πελάτες μας κάνουν κράτηση ακόμα και για αργότερα εντός του έτους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έκαναν πιο νωρίς κρατήσεις», τόνισε, ξεχωρίζοντας την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω ως τους προορισμούς με τη μεγαλύτερη δυναμική για το 2020.
«Η Πελοπόννησος σημειώνει πτώση προς το τέλος της σεζόν, ενώ περιοχές όπως η Ζάκυνθος, που έχουν μεγάλο αριθμό αφίξεων από τη Βρετανία έχει πτώση από τη στιγμή που σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς τη Βρετανία», είπε ο Γ. Δήμας.
Ο επικεφαλής της TUI Ελλάδος, Ισλανδίας και Λαπωνίας επεσήμανε, μάλιστα, ότι το 2021 θα είναι μια μεταβατική χρονιά που θα επηρεαστεί από την πανδημία, τονίζοντας ότι για την επόμενη χρονιά απαιτούνται ευελιξία και ρεαλισμός.
«Η Ελλάδα θα είναι από τους κορυφαίους προορισμούς και του 2021, καθώς προσφέρει ένα εξαιρετικό προϊόν και την πιο σίγουρη επιλογή», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η τουριστική κίνηση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του 2020, ωστόσο, δεν θα προσεγγίσει τα δεδομένα του 2019.
«Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος φόβος. Παρά τη σημαντική αύξηση που αναμένεται για το 2021, η ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 δεν θα έρθει πριν από το 2022 τουλάχιστον. Το 2022 θα είναι μια κανονική τουριστική χρονιά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία που θα βοηθήσει τον τουρίστα να ταξιδέψει χωρίς φόβο», κατέληξε ο κ. Δήμας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr