Η εκταμίευση της δεύτερη δόσης, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2023, αφού θα πρέπει να γίνουν κάποιοι τυπικοί μεν, αλλά απαραίτητοι έλεγχοι και εγκρίσεις, θα φτάσει το σύνολο των πόρων που έχει απορροφήσει η Ελλάδα από το 2021 στα 11,08 δισ., που αντιστοιχεί στο 37% των συνολικών πόρων των 30,16 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχουν προηγηθεί η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4 δισ. τον Αύγουστο του 2021 και η πρώτη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του προγράμματος «Ελλάδα 2.0», η δεύτερη δόση αφορά 1,72 δισ. επιδοτήσεων, εκπληρώνοντας 25 ορόσημα και στόχους, και 1,85 δισ. σε δάνεια, έχοντας εκπληρώσει τέσσερις μήνες νωρίτερα τα τρία επιπλέον ορόσημα.
Μεταρρυθμίσεις
Τα σημαντικότερα από τα ορόσημα, η υλοποίηση των οποίων φέρνει επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ, καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι σπουδαιότερες από τις οποίες αφορούν:
– Την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ και των επενδύσεων σε αυτές, ώστε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να καταστεί κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ΑΠΕ.
– Την αναζωογόνηση των λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών.
– Την αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού τομέα για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου.
– Το άνοιγμα της αγοράς των δημόσιων λεωφορειακών συγκοινωνιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο φιλικού περιβαλλοντικά στόλου λεωφορείων.
– Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
– Τη διά βίου μάθηση.
– Τη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία.
– Τη διασύνδεση των τερματικών πληρωμών με τη φορολογική διοίκηση και την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
– Την παροχή κινήτρων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.
– Την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των εξαγωγών των μικρών επιχειρήσεων.
– Την ενίσχυση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών.
– Τη δημιουργία νέων ευκαιριών χρηματοδότησης για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.
– Την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
– Την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της γεωργίας.
Ταμείο Ανάκαμψης: Τα δάνεια
Η εκταμίευση των δανείων ύψους 1,85 δισ. από την 3η δόση του Ταμείου που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες θα γίνει αφού η Ελλάδα ολοκλήρωσε μέσα στο καλοκαίρι τις συμβάσεις συμμετοχής με τις ελληνικές εμπορικές και τις διεθνείς τράπεζες, θεσμοθέτησε τον τρόπο ελέγχου και δημιούργησε την πλατφόρμα διαχείρισης των δανείων. Το ορόσημο που έκρινε την καταβολή ήταν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει υπογράψει μέχρι και το τέλος του χρόνου συμβάσεις δανείων ύψους περίπου 1 δισ.
Μάλιστα, ο στόχος αυτός έχει υπερκαλυφθεί ήδη από το τέλος Οκτωβρίου, αφού οι επενδύσεις για τις οποίες έχει υπογραφεί σύμβαση φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ενισχυθούν με 980 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσό δανείων από την απαίτηση του συγκεκριμένου ορόσημου.
Στις πρώτες θέσεις
Πηγές της Επιτροπής επεσήμαναν πως η Ελλάδα είναι ένα από τα 4 μόλις κράτη που έχουν υποβάλει αίτημα για 2η δόση, αλλά και το 2ο για το οποίο προωθείται η έγκριση. Αναφέρθηκαν και σε σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Τόνισαν ότι σε αυτή τη φάση η ελληνική πλευρά υλοποιεί τα 40 προαπαιτούμενα, τα οποία συνοδεύουν το τμήμα των επιδοτήσεων ύψους 1,75 δισ. της τρίτης δόσης του Ταμείου, αλλά απέφυγαν να μιλήσουν για την πρόοδο υλοποίησης. Οι ίδιες πηγές τόνισαν τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού οι πόροι ύψους 30,16 δισ., που αντιστοιχούν στο 16,6% του ΑΕΠ της χώρας, με τη μόχλευση από τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών θα έχουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα για την οικονομία.