Με αυτό το νέο, υποχρεωτικό μέτρο, η τιμή θα αναγράφεται σε μεγαλύτερη γραμματοσειρά και με έντονους χαρακτήρες (bold).
«Ο ένας μήνας δίνεται ως περίοδος προσαρμογής, μετά θα επιβάλλονται πρόστιμα για εκείνους που δεν έχουν εφαρμόσει αυτή μας την απόφαση» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου (16/2) για ζητήματα της αγοράς (καλάθι νοικοκυριού, έλεγχοι, αισχροκέρδεια κ.λπ.).
Κατ’ αυτό τον τρόπο, «ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να ελέγχει για το κάθε προϊόν αν έχει αυξηθεί ή όχι η τιμή μονάδος. Ετσι, λοιπόν, η περιεκτικότητα στη συσκευασία καθίσταται αδιάφορο μέγεθος, αφού ο καταναλωτής θα παρακολουθεί με ευχέρεια τη τιμή μονάδος και θα ξέρει αν το προϊόν έχει αυξηθεί ή όχι», υπογράμμισε ο ίδιος.
Διεύρυνση
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε πως αυξάνονται σε 60 -από 51 μέχρι στιγμής- οι υποχρεωτικές κατηγορίες προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Η επέκταση του μέτρου θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα (22/2).
Συγκεκριμένα, προστίθενται στο «καλάθι»: το νωπό μοσχάρι, το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας πλήρες, το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας με χαμηλά λιπαρά, το λευκό τυρί και η σοκολάτα. Επιπρόσθετα, αυξάνεται η υποχρεωτικότητα στα όσπρια, από ένα είδος σε τρία: φακές, φασόλια και ρεβίθια. Παράλληλα, στο «καλάθι» θα έχει πάριζα και γαλοπούλα (σήμερα υπάρχει δυνατότητα επιλογής ενός από τα δύο είδη), ενώ θα είναι υποχρεωτικό, ακόμη, τόσο το ολόκληρο κοτόπουλο όσο και αυτό σε κομμάτια.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) έχει ετοιμάσει την απόφαση για το σαρακοστιανό καλάθι. Στις 60 κατηγορίες θα προστεθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, της Σαρακοστής: χαλβάς, νηστίσιμες σαλάτες (π.χ. ταραμάς) και κατεψυγμένα θαλασσινά (τουλάχιστον δύο είδη).
ΣΕΛΠΕ: Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το 2024-2027 και η νέα διοίκηση του συνδέσμου
Σούπερ Μάρκετ – Πρόστιμα
Ακόμη, ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 382.497 ευρώ, σε πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για παραβίαση του νόμου περί αισχροκέρδειας (πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους), αλλά και για φαινόμενα, όπου τα προϊόντα κόστιζαν πιο ακριβά στο ταμείο, από ό,τι στα ράφια. Μάλιστα σε μία αλυσίδα -όπως είπε ο υπουργός- οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα κομμάτι προϊόντων που ήταν εντός του «καλαθιού» και σε ένα μεγάλο κομμάτι προϊόντων που ήταν εκτός του «καλαθιού».
Ειδικότερα όσον αφορά στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν: ΑΒ Βασιλόπουλος: 319.900 ευρώ, Lidl Ελλάς: 26.880 ευρώ, Γαλαξίας: 21.387 ευρώ, Κρητικός: 9.330 ευρώ, 5.000 ευρώ και σύσταση σε αλυσίδα στην οποία δεν έχει επιβληθεί άλλη φορά πρόστιμο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από την εταιρία θεωρούν πως το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι «άδικο και αβάσιμο», πως έχει υπολογιστεί με λάθος στοιχεία και πως τα ελεγκτικά κλιμάκια δεν έλαβαν υπ’ όψιν το δεύτερο υπόμνημα που απέστειλε η εταιρία, με διευκρινίσεις για τους κωδικούς των προϊόντων της.
Συγκράτηση
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε: «Το καλάθι για 16 εβδομάδες έχει αποδείξει ότι έχει συγκρατήσει τις τιμές. Γεγονός που μπορεί να εντοπίσει εύκολα κανείς, ανατρέχοντας στα στατιστικά των εβδομάδων που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη του μέτρου στις 2 Νοεμβρίου». Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του ΥΠΑΝ, το ρύζι κόστιζε 0,76 ευρώ στις 2.11.2022 και 0,72 ευρώ στις 14.2.2023, η πάριζα από 6,19 ευρώ «έπεσε» στα 4,30 ευρώ, το ηλιέλαιο από 3,15 ευρώ κοστίζει, πλέον, 1,99 ευρώ κ.ο.κ.
Ειδήσεις σήμερα
Πέτρου Ράλλη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά – Εκλεισε ο δρόμος
Εύα Καϊλή: Γιατί άκουσε το τρίτο όχι για την αποφυλάκισή της – Τι ρόλο έπαιξαν Παντσέρι και Τζόρτζι
Βιασμός 13χρονης: Φρίκη στη Λιβαδειά με ραντεβού-παγίδα μέσω social media