Η μη καταβολή των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες), που όσον αφορά στον κατώτατο μισθό συνεπάγεται αύξηση αποδοχών κατά 10%, 20% ή 30%, δεν αποτελούσε αντικείμενο ελέγχων από τους επιθεωρητές εργασίας μετά το 2012, καθώς είχε ανασταλεί η εφαρμογή τους. Με το ξεπάγωμά τους όμως από την 1η Ιανουαρίου 2024, η καταβολή των τριετιών είναι υποχρεωτική και θα αποτελεί ένα από τα πεδία ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ).
Την επιβολή προστίμων για μη καταβολή τριετιών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης.
Υποχρεωτική εφαρμογή
«Δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την αύξηση στο μισθό του εργαζομένου από τριετίες», ανέφερε σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ-ΑΝΤ1) και πρόσθεσε: «Αν γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τέτοια άρνηση, αμέσως θα δράσουμε και αμέσως θα επιβληθούν και πρόστιμα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι εθελοντική η εφαρμογή της τριετίας, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της τριετίας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι το 2024 αυξήσεις λόγω τριετιών θα έχουν 100.000 εργαζόμενοι, αριθμός που θα αυξηθεί σε 600-700 χιλιάδες στα επόμενα χρόνια.
Αρμόδιο στέλεχος της Αρχής ανέφερε στον «Ε.Τ.» ότι η μη καταβολή τριετιών θα αντιμετωπίζεται με την ίδια βαρύτητα της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, παράβαση που επισείει για την εργοδότη επιτόπιο πρόστιμο ύψους 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στον οποίο δεν καταβάλλονται οι τριετίες που δικαιούται.
Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση των 11 ατόμων χρωστά τριετίες σε 3 υπαλλήλους της, το πρόστιμο θα είναι 2.400 ευρώ. Το 2023 η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε συνολικά πρόστιμα 41 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ενιαία ποινή
Πέραν αυτών όμως, επειδή η μη καταβολή τριετίας σε κατώτατο μισθό θα συνεπάγεται αυτόματα και τη μη καταβολή του νόμιμου μισθού όπως θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί με τις τριετίες, το «ποινολόγιο» της Επιθεώρησης Εργασίας προβλέπει και εφάπαξ πρόστιμο για μη καταβολή του κατώτατου μισθού όπως θα έπρεπε να είναι με τις τριετίες. Το πρόστιμο ξεκινά από 1.800 ευρώ για επιχειρήσεις έως 11 άτομα και ανεβαίνει στις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις των 251 εργαζομένων. Η έξτρα αυτή ποινή είναι ενιαία και όχι ανά εργαζόμενο.
Καταγγελίες
Οι έλεγχοι για την καταβολή των τριετιών θα είναι είτε αυτεπάγγελτοι είτε κατόπιν καταγγελίας, επώνυμης ή και ανώνυμης. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχουν οι επώνυμες καταγγελίες, καθώς με το νέο σύστημα ελέγχων που ετοιμάζει η Επιθεώρηση Εργασίας κάθε καταγγελία θα ελέγχεται ως προς τη βαρύτητά της πριν γίνει έλεγχος.
Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν αν πράγματι δικαιούνται την προσαύξηση λόγω της προϋπηρεσίας τους. Αν, για παράδειγμα, ο μισθός τους είναι πιο πάνω από αυτόν που θα είχαν με την προσαύξηση, τότε δεν δικαιούνται καθόλου τριετίες, γιατί παίρνουν περισσότερα.
Ποιοι δικαιούνται
Δικαιούχοι της προσαύξησης μισθού με τριετίες από 1ης/1/2024 είναι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό οι οποίοι έως τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν προϋπηρεσία από 3 ως 9 έτη και λάμβαναν επιδόματα τριετίας, τα οποία ανεστάλησαν από 15/2/2012 και μετά.
Για να δουν οι εργοδότες ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τριετίες, θα πρέπει από την 1η/1/2024 να ελέγξουν τις συμβάσεις τους, για να διαπιστώσουν πόσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, πόσοι με άλλη (π.χ. ατομική) σύμβαση, πόσοι με κλαδική, σε τι ύψος είναι η αμοιβή τους και αν δικαιούνται προσαύξηση προϋπηρεσίας.
Στις μηνιαίες αποδοχές για τον έλεγχο των τριετιών δεν συνυπολογίζονται άλλα επιδόματα (π.χ. γάμου), ούτε οι αμοιβές πέραν του μισθού (π.χ. υπερωρίες). Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος που δικαιούται μία τριετία με προσαύξηση 10% έχει βασικό μισθό 780 ευρώ και μαζί με επίδομα γάμου και υπερωρίες παίρνει 1.000 ευρώ, η τριετία θα υπολογιστεί επάνω στα 780 ευρώ, που σημαίνει ότι ο νέος μισθός θα είναι 858 ευρώ (780+10%=858) και στα 858 ευρώ θα υπολογιστούν το επίδομα γάμου και οι υπερωρίες.
Ειδήσεις σήμερα
Εορταστικό ωράριο: Πρεμιέρα σήμερα – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα