Το αξιοσημείωτο είναι πως όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στο επιτελείο του ότι θα φύγει για τις διακοπές των ημερών στη Νέα Υόρκη, κάποιοι είχαν διατυπώσει ενστάσεις ζητώντας του να μη λείψει όλες τις ημέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από την Αθήνα, διότι θα προκαλούσε σχόλια.
Βρέθηκε λοιπόν η… επιστολική ψήφος και έτσι ο κ. Κασσελάκης θα λείψει συνολικά περίπου 20-25 ημέρες, προσθέτοντας στις χειμερινές του διακοπές στη Νέα Υόρκη τα ταξίδια στη Μελβούρνη και το Γιοχάνεσμπουργκ.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί την επιστολική ψήφο και να πείσει την ομογένεια να τον στηρίξει, γι’ αυτό τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει συναντήσεις με ομογενείς, ενώ αναμένονται και επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου είναι έντονο το στοιχείο της ομογένειας.
Και ενώ όλα αυτά αφορούν το πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη τις επόμενες ημέρες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες στο Παρίσι για να συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς και τους οικονομολόγους Τ. Πικετί και Γκ. Ζουκμάν με τους οποίους θα συζητήσει για το κοινωνικό κράτος, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την προοδευτική οικονομική διακυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας, στο forum «Académie des Futurs Leaders», θα συνομιλήσει και με 30 Γάλλους ακτιβιστές και ακτιβίστριες για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει συνάντηση με τον συμπρόεδρο του Αριστερού Μετώπου Ζακ-Λικ Μελανσόν, ο οποίος στο παρελθόν δεν έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατατάσσοντάς τον στους λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης.
«Αδειάζουν» πάλι τον Τσίπρα
«Εάν δεν αποφύγει τη σύγκρουση με το παγόβουνο, όποιο καράβι συγκρούεται αποκαλείται Τιτανικός» είπε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που φήμες κατακλύζουν ξανά το εσωτερικό του κόμματος για δύο ενεργά μέτωπα.
Ενα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Στέφανο Κασσελάκη και ένα ανάμεσα στον Νίκο Παππά και στον Παύλο Πολάκη.
Σε ότι αφορά το πρώτο, τα σενάρια περί σχέσεων υπό το μηδέν ανάμεσα στον νυν και στον πρώην πρόεδρο αναζωπυρώθηκαν με αφορμή μία ατάκα του Στέφανου Κασσελάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», αυτή που είπε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τις υποψηφιότητες -όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος- θα επιλέξουν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, «θα έχουν αρίστους και όχι σελέμπριτις».
Η ατάκα αυτή επανέφερε στο προσκήνιο την τακτική που κάποιοι προσδίδουν στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη να παίρνουν σταδιακές αλλά εμφανείς αποστάσεις από την περίοδο που ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκλήφθηκε ως αιχμή κατά του κ. Τσίπρα, ο οποίος στο ευρωψηφοδέλτιο του 209 επέλεξε υποψηφιότητες-σελέμπριτις (βλ. Αλέξη Γεωργούλη), τις οποίες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε».
Υπενθυμίζεται ότι όσο και αν επιχειρήθηκε να «μαζευτεί», ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Κασσελάκης ασκεί, αμέσως ή εμμέσως, κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει στην απόφαση για το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, την οποία είχε χαρακτηρίσει «το πιο μνημονιακό μέτρο».
Κόντρα Παππά – Πολάκη
Το μέτωπο ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και στον Νίκο Παππά είναι εδώ και καιρό ενεργό αλλά η κατάσταση μεταξύ τους εντάθηκε μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
Εδώ και καιρό, ο Νίκος Παππάς φερόταν σφόδρα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται ως μέντορας του Στέφανου Κασσελάκη και ο ίδιος εμφανίζεται πίσω από το δίδυμο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο ρόλο.
Τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παππάς αντέδρασε και αποφάσισε να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του. Αρχικά, πολλά στελέχη των «νεοπροεδρικών» χρεώνουν στον Νίκο Παππά μία σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία ως υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας, θα έχει τον κεντρικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.
Στη συνέχεια, φαίνεται ότι ο Νίκος Παππάς δούλεψε παρασκηνιακά το τελευταίο διάστημα και «κάτω από τη μύτη» του Παύλου Πολάκη κατάφερε να πείσει τον Στέφανο Κασσελάκη να βάλει στη νέα ΚΟΕΣ τα περισσότερα στελέχη της δικής του επιρροής, βγάζοντας εκτός γνωστούς «νεοπροεδρικούς» του κλίματος Πολάκη που στήριξαν και στηρίζουν φανατικά Κασσελάκη. Ετσι λοιπόν βρέθηκαν εκτός ΚΟΕΣ στελέχη όπως η Ελένη Αυλωνίτου, ο Θανάσης Οικονόμου, η Χρυσάνθη Κισκήρα και πολλοί άλλοι «νεοοπροεδρικοί» και μπήκαν στην ΚΟΕΣ «κολλητοί» του Νίκου Παππά που δεν έχουν διακριθεί για την παροχή στήριξης στον νέο πρόεδρο όπως ο Λευτέρης Κρέτσος, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Μενέλαος Γκίβαλος, η Ζωή Καρκούλια, ο Νίκος Μαδεμλής, ο Αλέξης Χριστόπουλος κ.ά.