Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης οι τιμές των αμνοεριφίων καταρρέουν και προειδοποιούν ότι θα κατακλύσουν την αγορά αμφιβόλου ποιότητας αρνιά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τα οποία θα «βαφτίζονται» ελληνικά και θα διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές.
«Μετά τις ανακοινώσεις για το “πασχαλινό καλάθι”, οι τιμές παραγωγού καταρρέουν. Μέχρι τώρα τα αρνιά έφευγαν από εμάς στα 8-8,5 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια στα 7-7,5 ευρώ. Τώρα θα πρέπει να πουλήσουμε 6-6,5 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα 9 ευρώ, για να φτάσει στο κρεοπωλείο στα 10 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι όταν τα ζώα φεύγουν από τα σφαγεία στα 7-7,5 ευρώ το κιλό, δεν μπορούν να πουληθούν 10 ευρώ. «Εχουμε συμφωνήσει με τους κρεοπώλες την τιμή λιανικής στα 12-13 ευρώ το κιλό. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από τα 13 ευρώ είναι αισχροκέρδεια», σημειώνει.
Ωστόσο και η τιμή των 10 ευρώ το κιλό που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης για το αρνί και το κατσίκι που θα περιλαμβάνονται στο «πασχαλινό καλάθι» δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και θα οδηγήσει τον κλάδο στην καταστροφή.
Κόστος παραγωγής και εξαγωγές
«Δεν μπορούμε να διαθέσουμε τα αμνοερίφια κάτω από 8-8,5 ευρώ, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 100%», δηλώνει κτηνοτρόφος στον «Αγροτικό Τύπο» και συμπληρώνει ότι ακόμα και σε αυτή την τιμή οι ίδιοι καλύπτουν απλώς τα έξοδά τους, χωρίς να έχουν κέρδος.
Επιπλέον, το γεγονός ότι η χώρα μας φέτος εξήγαγε περισσότερα από 70.000 αρνιά και κατσίκια -κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Αυστρία-, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, περιορίζει την προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση, ανεβάζοντας επιπλέον το κόστος. «Φέτος, οι εξαγωγές μας ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και η μέση τιμή ήταν στα 8,5 ευρώ το κιλό», επισημαίνει εκπρόσωπος κτηνοτροφικού συλλόγου από τη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιταλία τα ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν ακόμα και 18 ευρώ το κιλό.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πεβερέτος υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει επάρκεια, καθώς διαθέτει 2-2,5 εκατ. αρνιά και κατσίκια. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι θα μείνουν απούλητα και οι καταναλωτές θα αγοράζουν ρουμανικά αμνοερίφια για ελληνικά, καθώς εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές κατά 1-1,5 ευρώ το κιλό.
«Στην Κρήτη, όπου το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι πουλάνε από 6-6,5 ευρώ το κιλό. Δεν συμφέρει. Οι άνθρωποι καταστρέφονται οικονομικά», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.
Στην Ερμού ενόψει Black Friday ο Θεοδωρικάκος - Πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις [βίντεο]
Παράλληλα, εκτιμά ότι ούτε οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από το «πασχαλινό καλάθι», καθώς το 80% των αμνοεριφίων διοχετεύεται στην κατανάλωση από τα κρεοπωλεία. «Ολοι έχουν τον δικό τους κρεοπώλη, τον οποίο εμπιστεύονται και ψωνίζουν από εκεί. Ομως τα κρεοπωλεία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε τιμές τα σούπερ μάρκετ», καταλήγει.
Στα περσινά επίπεδα οι τιμές
Οι τιμές, πάντως, στα κρεοπωλεία παραμένουν περίπου στα περσινά επίπεδα, καθώς το 2022 οι τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκαν από τα 11 έως τα 13 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, ενώ το 2021 ήταν κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στις 3 Απριλίου η επικράτουσα τιμή χονδρικής στο αρνί διαμορφώθηκε σε 9,2 ευρώ και 9 ευρώ στο κατσίκι, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κυμαινόταν στα 7-8,5 ευρώ το κιλό το αρνί και στα 9-9,5 ευρώ το κατσίκι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης βρισκόταν σε συζητήσεις και με εκπροσώπους της Βαρβακείου Αγοράς, προκειμένου να ενταχθεί και αυτή στο «πασχαλινό καλάθι», όπως έγινε με την Ιχθυαγορά στο «καλάθι της Σαρακοστής», τελικά οι εκπρόσωποι της κεντρικής κρεαταγοράς δεν συμφώνησαν.
Πάντως, οι κτηνοτρόφοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν ακόμα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας τη σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, ο ΣΕΚ επαναφέρει τα αιτήματα για:
- μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους
- στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής
- αυστηρό έλεγχο στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κ.λπ.) και στη συνέχεια την ελληνοποίησή τους
- μέτρα στήριξης των κρεοπωλών για συγκράτηση και μείωση των τιμών πώλησης
Τιμή παραγωγού
αρνί: 8-8,5 ευρώ/κιλό
κατσίκι: 7-7,5 ευρώ/κιλό
Λιανική τιμή
αρνί: 12-13 ευρώ/κιλό
κατσίκι: 12-12,5 ευρώ/κιλό