Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τάσου Νικολαΐδη, «πριν την εκπνοή του 2023 η ρύθμιση θα έχει κατατεθεί στη Βουλή».
Παρότι ακόμα το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο, το σχέδιο που εξετάζει θα κινείται σε τρεις άξονες. Το πρώτο σκέλος θα αφορά την αναγνώριση ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου το οποίο υπήρχε το 1977, βάσει των αεροφωτογραφιών εκείνης της χρονιάς. Σκοπός είναι να μπορούν να αξιοποιηθούν εκτός σχεδίου οικόπεδα που είχαν δημιουργηθεί (π.χ. μέσω κατατμήσεων) από τις 31.5.1985 έως και τις 31.12.2003 και ένα από τα όριά τους εφάπτεται σε οδό η οποία διακρίνεται σε αεροφωτογραφία του 1977.
Ο δεύτερος άξονας θα θέτει ως προϋπόθεση η αναγνωρισμένη οδός εφόσον πληροί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, να έχει κατασκευαστεί ή/και να έχει συντηρηθεί από το δήμο, την περιφέρεια, κ.λπ., δηλαδή από κάποια Αρχή και όχι από ιδιώτη.
Τέλος, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και την πληρωμή ενός τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα λειτουργήσει ως περιβαλλοντικό ισοδύναμο και θα καθορισθεί μετά την ψήφιση της ρύθμισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, όπως το υπουργείο έχει επικοινωνήσει κατά το παρελθόν, η νέα ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση θα ισχύσει μεταβατικά έως ότου ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας. Πρόκειται για έργο το οποίο χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται σε εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.
Στην Ερμού ενόψει Black Friday ο Θεοδωρικάκος - Πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις [βίντεο]
Το χρονικό
Το πρόβλημα αναδείχτηκε αρχικά τον περασμένο Φεβρουάριο μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. Συγκεκριμένα το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο και έκρινε ότι ισχύουν ήδη από το 1985 περιορισμοί της νομοθεσίας βάσει των οποίων εκτός από το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων απαιτείται και «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου.
Αποτέλεσμα αυτού η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές έχει σταματήσει, βάζοντας στον… πάγο τόσο εκδοθείσες οικοδομικές άδειες όσο και αγοραπωλησίες που ήταν σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε στάση αναμονής και με δεμένα χέρια προκειμένου να λάβουν τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις από το υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση της νέας μεταβατικής ρύθμισης, το ΥΠΕΝ θα αποστείλει εγκύκλιο με τις οδηγίες εφαρμογής της μεταβατικής ρύθμισης στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, καθώς έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ έχουν «παγώσει» την έκδοση ή τις προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών για δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.