Σαββατοκύριακο πρωί και στα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα δεκάδες αυτοκίνητα Ελλήνων περνούν στη γειτονική χώρα για τα ψώνια της εβδομάδας. Μια εικόνα γνώριμη εδώ και χρόνια μόνο που διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος οι αγορές που γίνονταν ήταν κυρίως για καύσιμα και κάποια προσωπικά είδη του σούπερ μάρκετ, πλέον σε αυτά προστέθηκε και το ελαιόλαδο. Μια από τις βασικές τροφές του Ελληνα.
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες Συλλόγων Εμπορίου και επιχειρηματικότητας της Β. Ελλάδας τουλάχιστον 650.000 Ελληνες περνούν σε μηνιαία βάση στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους και αυτό οφείλεται στην ακρίβεια που υπάρχει σε πάρα πολλά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο.
Αλλωστε όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο κ. Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ο οποίος εκπροσωπεί περίπου το 85% της ελληνικής παραγωγής, οι τιμές παραγωγού έχουν φθάσει στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου τα 8-8,5 ευρώ ανά κιλό.
Το φαινόμενο που είχε εμφανιστεί κυρίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης πλέον έχει γίνει σταθερό, με τη διαφορά ότι ενώ πρώτα οι Ελληνες πήγαιναν για να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους με καύσιμα, για να διασκεδάσουν στα καζίνο της περιοχής, αλλά και για να ψωνίσουν ρούχα και παπούτσια, πλέον στις αγορές τους έχουν το λάδι και άλλα τρόφιμα. Αλλωστε όπως ανέφεραν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αγρότες και πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, η τιμή του ελαιόλαδου είναι στο 1/3 της τιμής που πωλείται στα ελληνικά καταστήματα.
Τραπεζικές χρεώσεις: Ήρθε η ώρα της αλλαγής - Ποιες μηδενίζονται από αύριο (20/1) – Αναλυτικός οδηγός
«Ο κόσμος φεύγει για τα πάντα πλέον. Παλαιότερα οι Ελληνες αγόραζαν σχεδόν αποκλειστικά ποτά και τσιγάρα. Πλέον, πρώτα παίρνουν ελαιόλαδο και μετά κάποιο άλλο προϊόν. Εμείς έχουμε κάνει προωθητικές ενέργειες, ενημερώσεις, για να ψωνίζει ο κόσμος από τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα, θα κοιτάξει τις πιο οικονομικές για εκείνον λύσεις. Γιατί μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τώρα με τον πληθωρισμό δεν μπορούν οικονομικά να αγοράζουν από εδώ και πηγαίνουν είτε Βουλγαρία είτε Τουρκία είτε Σκόπια. Σκεφτείτε ότι στην Τουρκία η βενζίνη έχει 1 ευρώ με 1,1 ευρώ το λίτρο και εδώ έχει 1,9 ευρώ το λίτρο. Ενώ η ελληνική φίρμα, το κρητικό ελαιόλαδο έχει στη Βουλγαρία το 1/3 της τιμής εδώ» λέει ο κ. Θοδωρής Τσιαμίτας, πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Σουφλίου. Ο κ. Γιάννης Τουρτούρας, αγρότης και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σερρών, ανέφερε ότι «πάρα πολλοί είναι εκείνοι που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν το λάδι τους. Κάποια μαγαζιά μάλιστα προσφέρουν το λίτρο ακόμη και 6 ευρώ, ενώ τα 5 λίτρα μπορεί κανείς να τα βρει στη Βουλγαρία με 18-20 ευρώ. Βέβαια είναι αμφιβόλου ποιότητας, αλλά ο κόσμος κοιτάει να έχει και όχι τόσο την ποιότητά του».
Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε βασικά είδη διατροφής, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% σε σχέση με αυτές της Ελλάδας, έχουν μετατρέψει τις γειτονικές χώρες σε καταναλωτική όαση, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα περισσότερα από 15.000.000 ευρώ «ζεστού» χρήματος να κάνουν φτερά κάθε μήνα, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Η Φιλιώ Μυλωνά, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, δηλώνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως η τοπική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο. «Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι καθημερινά χάνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του κράτους εξαιτίας του ότι πάρα πολλοί Ελληνες ψωνίζουν σε Βουλγαρία και Τουρκία. Τώρα τελευταία στις αγορές τους έχουν προσθέσει και το ελαιόλαδο το οποίο ψάχνουμε να βρούμε στις όμορες χώρες, Σκόπια και Βουλγαρία. Αλλά ο κόσμος δεν κοιτά την ποιότητα, αλλά κοιτά να έχει».
Μάλιστα υπογραμμίζει με έμφαση πως «οι δικοί μας τόποι που είναι στα σύνορα σβήνουν. Για κάθε ένα φως που σβήνει στην Ορεστιάδα δέκα ανάβουν στην Αδριανούπολη. Να φανταστείτε ότι στην τελευταία απογραφή ο Δήμος Ορεστιάδας κατέγραψε μείωση πληθυσμού 6.000 ατόμων. Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των επιχειρήσεων που κλείνουν».
Οπως δηλώνει ο Θοδωρής Τσιαμίτας, ο κόσμος έχει κάνει έρευνα αγοράς τι συμφέρει οικονομικά να αγοράσει από τη Βουλγαρία και τι από την Τουρκία ή τα Σκόπια. «Αντί να γίνεται έρευνα αγοράς στα ελληνικά καταστήματα, γίνεται στις γειτονικές χώρες. Θα πρέπει στον Εβρο να εφαρμοστεί μια πολιτική όπως στα νησιά. Με ειδική φορολόγηση και ΦΠΑ που να ωθήσει τους κατοίκους να μείνουν εδώ και να ψωνίζουν εδώ. Γιατί όλο αυτό έχει αντίκτυπο και δημογραφικά. Σκεφτείτε ο Δήμος Σουφλίου έχει μείωση πληθυσμού 22% που οι περισσότεροι πήγαν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στο εξωτερικό. Και οι μελέτες λένε ότι αυτή η μείωση είναι μη αναστρέψιμη και οφείλεται στην οικονομική κατάσταση».
Ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα: Αυτοί θα πάρουν τον χριστουγεννιάτικο μποναμά των 150 και 200 ευρώ
Ναύπακτος: «Το κάναμε για να γελάσουμε» είπαν οι δύο ανήλικοι που «έγδυσαν» τις συμμαθήτριές τους
Θρίλερ στο Μενίδι: Απανθρακωμένος εντοπίστηκε άνδρας μέσα σε αυτοκίνητο
Ο γλύπτης από την Κρήτη που δημιουργεί έργα διαμαρτυρίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων: Τι αλλάζει στις 16 Δεκεμβρίου