Χρηματισμός δημοσίων υπαλλήλων, εικονικοί ανεφοδιασμοί πετρελαίου σε αλιευτικά σκάφη, παράνομη επιστροφή Ενιαίου Φόρου Καυσίμων, αποθήκευση και διάθεση των αχρησιμοποίητων καυσίμων λαθραία στην αγορά. Αυτή ήταν η «αλυσίδα» της παράνομης δραστηριότητας στην οποία είχαν επιδοθεί οι δύο εγκληματικές ομάδες, που εξαρθρώθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει στη δημοσιότητα μέρος από τις επικοινωνίες που είχαν οι απατεώνες οργανώνοντας το καλοστημένο σχέδιο. Ανάμεσα στους 17 συλληφθέντες, το παράνομο όφελος των οποίων ξεπέρασε τα 340.000 ευρώ, ήταν ένας λιμενικός, ένας τελωνειακός, ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και υπεύθυνοι πρατηρίων υγρών καυσίμων, σε Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη.
«Ψάρια», «μουσμούλια», «υγρό πυρ», «υλικό». Αυτές τις λέξεις, χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους τα μέλη των εγκληματικών ομάδων, όταν αναφέρονταν στα καύσιμα. Ηθελαν με αυτόν τον τρόπο να προφυλαχτούν σε περίπτωση που οι αρχές παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα. Σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με την ημέρα που ήταν προγραμματισμένος ο δήθεν ανεφοδιασμός του σκάφους, οι απατεώνες ανέφεραν αποφεύγοντας τη λέξη καύσιμα: «της Τρίτης» ή «της Πέμπτης».
Τα μπετόνια με τα καύσιμα τα έλεγαν «τελάρα», «μωρά», «κομμάτια» και «σακούλες». Αντίστοιχο κωδικό λεξιλόγιο υπήρχε για όλες τις διαδικασίες προκειμένου οι επικοινωνίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους να μη δίνουν στόχο. Οταν ήθελαν να εκδώσουν εικονικό τιμολόγιο για δήθεν προμήθεια καυσίμων ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Να σου βάλω βενζινούλες;», «Θες πετρέλαιο;», «Θες βενζίνη;», ενώ όταν υπήρχε κάποια απόδειξη που μπορούσε να μετατραπεί σε εικονικό τιμολόγιο, ο υπεύθυνος στο πρατήριο υγρών καυσίμων έλεγε: «Βγήκε μια μεγάλη». «Τα ρίξαμε», «κάναμε τελωνείο», ανέφεραν οι συλληφθέντες όταν ολοκλήρωναν τη διενέργεια ψευδούς ανεφοδιασμού αλιευτικού σκάφους, με τη συνδρομή του τελωνειακού υπαλλήλου, τον οποίο αποκαλούσαν… «ξάδερφο».
Οσον αφορά τους χρηματισμούς, το ποσό που έδιναν συνήθιζαν να το λένε «λαδάκι» ή «λάδι».
«Θα ‘ρθει ο… ξάδερφος»
«Ε… δώσ’ τονα τον Β. ένα χιλιάρικο, βάλ’ το σε ένα φάκελο και δώσ’ του να μου τον φέρει».
-«Γιατί;».
Θεσσαλονίκη: Ληστεία με μαχαίρι σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών - Άρπαξαν απο το ταμείο 3.000 ευρώ
-«Θα ‘ρθει ο ξάδερφος». Η παραπάνω συνομιλία καταγράφηκε από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. κατά τις έρευνες για την εξάρθρωση της δράσης των απατεώνων ψαράδων.
Ο… «ξάδερφος»-τελωνειακός ετοιμάζεται για μια ακόμα διενέργεια εικονικού ανεφοδιασμού σε αλιευτικό και τα μέλη της εγκληματικής ομάδας φροντίζουν για τον χρηματισμό του.
Σε άλλο τηλεφώνημα, δύο από τους συλληφθέντες διαφωνούν για το πόσο με το οποίο «λάδωσαν» έναν συνεργό τους:
Τ. Ν.: Ωραία είναι η άδεια που σε την έβγαλε ο άλλος, έδωσες το πενηντάρικο το λαδάκι; Εδωσες το λαδάκι;
Β. Ν.: Κατοστάρικο τον έδωσα.
Τ. Ν.: Πόσο;
Β. Ν.: Κατοστάρικο.
Τ. Ν.: Ε, είσαι και πολύ… Εγώ τι σου είπα; Πενήντα ευρώ, δε σου είπα δώσε εκατό ευρώ.
Β. Ν.: Δεν πειράζει εγώ τον έδωσα εκατό γατί ήταν πολύ ευγενής.
Τ. Ν.: Το… άκου να σε πω, όταν, ναι. Την άλλη φορά που θα πας να τον δώσεις πενηντάρικο θα του φανούνε λίγα. Ο,τι σε λένε αυτό θα κάνεις. Τα κατοστάρικα δεν είναι μαρουλόφυλλα. Απ’ τα χαλασμένα, ‘ντάξει;
Το… «σκουριασμένο λάδι»
«Εγινε, έγινε Θ. εννοείται ότι θα… ναι θα πληρωθείς», αναφέρει κατηγορούμενο μέλος της εγκληματικής ομάδας σε συνομιλία που έχει με τον… συνεργαζόμενο λιμενικό, ο οποίος έκανε τα… «στραβά μάτια» κατά τον έλεγχο του ημερολογίου γέφυρας σκαφών. Σε μια άλλη επικοινωνία, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας… δυσανασχετούν με το στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα μετά από πληρωμή.
«Μάλλον το λάδι, είχα καιρό να τον δώσω λάδι (σ.σ. εννοεί τον λιμενικό), μάλλον (…) τη Δευτέρα θα πάω να τραβήξω ένα μάρσο στο Λιμεναρχείο να… μην τους γ… ό,τι έχουν και δεν έχουν. Τέτοιο λάδι τι βγήκε, σκουριασμένο; Δε το κατάλαβα. Δε το κατάλαβα. Το λάδι μου ήταν πολύ καθαρό, εγώ που τους έδωσα. Και να δω τι θα κάνουμε».
Τα ποσά με τα οποία οι απατεώνες χρημάτιζαν τον λιμενικό ξεκινούσαν από τα 30 και έφταναν μέχρι και τα 100 ευρώ, ενώ τα αθέμιτα ωφελήματα που λάμβανε ο τελωνειακός για να διευκολύνει το έργο των εγκληματικών ομάδων άγγιζαν τα 1.000 ευρώ. Οσον αφορά τους συνεργαζόμενους πρατηριούχους, διαπιστώθηκε κατά τις έρευνες των αρχών ότι έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 260.000 ευρώ, ενώ αποθήκευσαν και διέθεσαν λαθραία στην αγορά περισσότερους από 25 τόνους καυσίμων που δήθεν είχαν εφοδιάσει αλιευτικά σκάφη.
57 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 17 μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 57 άτομα. Κατηγορούνται για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και την προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ειδήσεις σήμερα
Φάληρο: Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας
Καιρός: Εξπρές κακοκαιρία από το απόγευμα – Πότε θα χτυπήσει την Αθήνα [βίντεο]