Το Βιβλίο των Προσφορών από τις ανάδοχες τράπεζες (Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Général) άνοιξε στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,55%. Λίγη ώρα αργότερα μετά το κύμα των προσφορών, το επιτόκιο προσγειώθηκε τελικά ελάχιστα πάνω από το 3,4%. Το Ελληνικό Δημόσιο είχε θέσει στόχο (ο οποίος δεν ανακοινωνόταν επίσημα) να αντλήσει 3-3,5 δισ. ευρώ. Τελικά έκανε δεκτές προσφορές ύψους 4 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της έκδοσης, αρμόδιες πηγές το χαρακτήριζαν ευνοϊκό. Τόνιζαν επίσης ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς με τη χρήση των swap επιτοκίου που έμειναν ανοιχτά μετά την πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών χρεών το πραγματικό επιτόκιο που θα πληρώνει ως ετήσιο κουπόνι η Ελλάδα μέχρι και την ωρίμανση του τίτλου θα είναι στην περιοχή του 2%.
Η επιτυχία της χθεσινής έκδοσης ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη για τέσσερις λόγους:
1 Η Ελλάδα, έχοντας ακόμη ένα πολύ υψηλό ποσό ταμειακών διαθεσίμων (πάνω από 35 δισ. ευρώ), είχε το περιθώριο να περιμένει και να κάνει την πρώτη μεγάλη έκδοση του χρόνου μετά τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης στις αρχές του μήνα.
2 Η ζήτηση των ομολόγων της ευρωζώνης είναι υψηλή εν όψει της μείωσης των αποδόσεών τους μέσα στο χρόνο, όταν η ΕΚΤ αρχίσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
3 Η ζήτηση ειδικά για ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη υψηλότερη λόγω χαμηλής ρευστότητας. Η χθεσινή δημοπρασία πέτυχε επειδή τα ελληνικά ομόλογα γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστα. Τούτο διότι από τα περίπου 95 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το 2029 (μαζί με τις ανταλλαγές ομολόγων του PSI) τα 38,7 δισ. ευρώ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς λόγω της πανδημίας (PEPP). Αλλα 30 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρώσει οι εμπορικές τράπεζες και τα χρησιμοποιούν ως εγγυήσεις για τη δανειοδότησή τους από την ΕΚΤ. Τα υπόλοιπα 38 δισ. κατέχονται από επενδυτές οι οποίοι εξασφαλίζουν αυξημένες τιμές και υψηλές αποδόσεις.
Ο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας
4 Οι νέοι επενδυτές που εμφανίζονται μετά την επενδυτική βαθμίδα. Οι… επενδυτές της… επενδυτικής βαθμίδας, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρίες, θέλουν τώρα να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας. Οι επενδυτές αυτοί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από το τέλος του 2023 και εκτιμάται ότι για να ικανοποιηθεί η ζήτηση σε αυτή την κατηγορία θα χρειαστούν 8-10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα.
Με τη χθεσινή δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ έχει ολοκληρώσει πάνω από το 40% του ετήσιου δανειακού προγράμματος των 10 δισ. που έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και τα 250 εκατ. ευρώ πενταετών ομολόγων ως επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης 15/6/2028 πριν από λίγες ημέρες.