Θύμισε, μάλιστα, ότι η συνολική κερδοφορία των τραπεζών ήταν 2,9 δισ. για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022. «Από τα χρήματα αυτά ζητάμε από τις τράπεζες να αρθούν στο “ύψος των περιστάσεων”, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού», είπε για να προσθέσει αμέσως μετά: «Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέα “κόκκινα” δάνεια που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες».
Θύμισε επίσης ότι και στις δύο συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών ο επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν παρών και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Επεσήμανε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, αν δεν αποφασιστούν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις, η μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων εγκυμονεί τον κίνδυνο για νέα «κόκκινα» δάνεια από τον επόμενο χρόνο.
Εναλλακτικές λύσεις
Στο ενδεχόμενο οι τράπεζες να αρνηθούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις που έχει θέσει το ΥΠΟΙΚ και το αν στα εναλλακτικά σχέδια είναι η επιβολή ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες όπως προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -παρ’ ότι το ενδεχόμενο αυτό διέψευσε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Λονδίνο-, ο υπουργός Οικονομικών κράτησε κλειστά τα χαρτιά του μένοντας στη θέση ότι «οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από την κερδοφορία των τραπεζών».
Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε φημολογία που αποδίδεται σε στελέχη των τραπεζών μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη ότι οι τραπεζίτες πρότειναν να μειώσουν με δική τους χρηματοδότηση μέρος της επιβάρυνσης από την αύξηση των επιτοκίων έως και 30.000 ενήμερων δανειοληπτών. «Δεν έχω στα χέρια μου καμία πρόταση», είπε για να προσθέσει: «Αυτό που πρότειναν οι τράπεζες περιλάμβανε χρηματοδότηση και από το Δημόσιο», ενώ επιφυλάχθηκε να πάρει θέση όταν οι τράπεζες καταθέσουν την πρότασή τους το επόμενο 10ήμερο.
Χάσμα…
Στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών ήταν επίσης κατηγορηματικός. Θυμίζοντας τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, είπε ότι το επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι μόλις 0,05%, ενώ το επιτόκιο των νέων δανείων 4,86%. «Η διαφορά αυτή είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να αλλάξει με ευθύνη των τραπεζών», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Το ίδιο και οι 12 κατηγορίες προμηθειών που επεσήμανε το ΥΠΟΙΚ στους εκπροσώπους των διοικήσεων των τραπεζών και για τις οποίες ζήτησε να εξορθολογιστούν με ευθύνη και πάλι των τραπεζών.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Ποια νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα
Σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό κάποιου νοικοκυριού ως ευάλωτου, ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στη νόρμα των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων του επιδόματος στέγασης. Με άλλα λόγια, ευάλωτος δανειολήπτης είναι αυτός που έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα 7.000€, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τις 21.000 ευρώ. Στα περιουσιακά κριτήρια, ευάλωτο είναι ένα νοικοκυριό με συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας 120.000 ευρώ (βάσει του τελευταίου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ), προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ και σύνολο τραπεζικών καταθέσεων 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 21.000 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχθηκε ο 16χρονος που εμβόλισε περιπολικό – Δεν πλήρωσε τη βενζίνη