Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, όσοι οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων απώλεσαν τις ρυθμίσεις των «100 δόσεων» των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 και των «120 δόσεων» των άρθρων 98 έως 109 του ν. 4611/2019, καθώς και όσοι οφειλέτες τέθηκαν εκτός της ρύθμισης των 36 και 72 μηνιαίων δόσεων, που νομοθετήθηκε το 2021, για τις οφειλές της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού, θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία επανένταξης στις ρυθμίσεις αυτές, εφόσον πληρώσουν τουλάχιστον δύο μηνιαίες δόσεις από αυτές που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «θα υπάρξει και ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για συνεπείς πολίτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια». Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται μετά την πανδημία.
Αναλυτικές εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός γίνονται σήμερα από τις 11:00 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες το απόγευμα:
Για τους φορολογουμένους που έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς ή έχουν τακτοποιήσει σε μηνιαίες δόσεις όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη τους, τα οποία είχαν δημιουργηθεί έως και τον Ιούλιο του 2021, αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης ακρίβειας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μεγάλο ύψος νέων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα νομοθετηθούν καινούργιες ρυθμίσεις 36 άτοκων ή 72 έντοκων μηνιαίων δόσεων, όμοιες με αυτές που θεσπίστηκαν για τις οφειλές της πανδημίας. Στις νέες αυτές ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1ης-8-2021 έως 31-12-2022. Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση ληξιπρόθεσμα και ατακτοποίητα χρέη προερχόμενα, μεταξύ άλλων, από φόρους εισοδήματος φορολογικών ετών 2020 και 2021, ΕΝΦΙΑ ετών 2021 και 2022 και ΦΠΑ ετών 2020 και 2021.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα εκτυπώσετε - Τι ποσό θα πληρώσετε
Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων θα γίνει εν μέρει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των αρχικών ρυθμίσεων για την υπολειπόμενη οφειλή. Κατ’ αρχάς, όποιος θέλει να επανενταχθεί θα καλείται να πληρώσει μαζεμένες δύο ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης, δηλαδή τουλάχιστον δύο από τις δόσεις που έχασε. Οι υπόλοιπες δόσεις που χάθηκαν θα προστίθενται στο τέλος της αρχικής περιόδου της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει 15 δόσεις μιας ρύθμισης «120 δόσεων», εφόσον πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις θα επανεντάσσεται ξεκινώντας από τη δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής και οι υπόλοιπες 13 μηνιαίες δόσεις που θα έχουν παραμείνει απλήρωτες θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης. Δηλαδή η χρονική περίοδος εξόφλησης του χρέους, όπως είχε προσδιοριστεί με την αρχική ρύθμιση, θα επεκτείνεται κατά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στις απλήρωτες δόσεις. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ωστόσο, στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους απώλεσαν τη ρύθμιση.
Ανάλογος τρόπος αναβίωσης (πληρωμή τουλάχιστον δύο χαμένων ληξιπρόθεσμων μηνιαίων δόσεων και προσθήκη των υπόλοιπων απλήρωτων δόσεων στο τέλος της κανονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης) θα ισχύσει και για όσους έχασαν τις ρυθμίσεις του άρθρου 75 του ν. 4821/2021, για τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη της περιόδου της πανδημίας. Οι ρυθμίσεις εκείνες αφορούσαν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Ιουλίου 2021. Προέβλεπαν, δε, την εξόφληση των οφειλών αυτών έως και σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα πληγέντα από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ, αν το ύψος των οφειλών ήταν μεγαλύτερο.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Απεργία σε σχολεία και ΜΜΜ: Πως θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός
Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο που καίει τους ενόχους