H διαδικασία της αποπληρωμής του διμερούς δανείου με την ευρωζώνη έχει προετοιμαστεί από την αρχή του χρόνου και πλέον μπαίνει στην τελική της ευθεία, που θα ολοκληρωθεί κοντά στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά θα συνοδευτεί και από την απελευθέρωση του «μαξιλαριού» των 15,7 δισ. από τον ESM. Ο οργανισμός θα άρει τον περιορισμό που είχε βάλει στη χρήση αυτού του ποσού, ότι θα έπρεπε να διατεθεί μόνο για τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους, δίνοντας στο οικονομικό επιτελείο ελευθερία κινήσεων για ταχύτερη αποπληρωμή παλαιότερων χρεών.
Αναβάθμιση
Η ταχύτερη μείωση του χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα και οι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το «επόμενο βήμα» και να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε φθηνότερη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα επιταχύνουν τη μείωση του χρέους. Μέχρι τότε, το ΥΠΕΘΟ και ο ΟΔΔΗΧ, από την αξιολόγηση της Moody’s που θα γίνει στις 13 του μήνα, θα πρέπει να περιμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, την αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική».
Οι διαδικασίες
Ωστόσο, μία μέρα μετά την αξιολόγηση της Moody’s, η Ελλάδα θα περάσει -τυπικά- το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή των 7,93 δισ. ευρώ από το άτυπο Eurogroup που θα γίνει στη Βουδαπέστη. Το θέμα έχει συμφωνηθεί προηγουμένως στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τον περασμένο Ιούλιο, οπότε η εξέταση του θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι τυπική.
Iris: Έκρηξη στις συναλλαγές με τις τράπεζες- Μείωση στη χρήση μετρητών- Όλα όσα θέλετε να ξέρετε
Θα ανοίξει, όμως, τον δρόμο για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας και να δοθεί το «πράσινο φως» για το τυπικό της διαδικασίας.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, από την πλευρά του, θα υποβάλει τον ίδιο μήνα αίτημα στον ESM για τη λήψη ειδικής άδειας, προκειμένου μέρος της εξαγοράς να πραγματοποιηθεί με χρήματα από το «σκληρό» μαξιλάρι των διαθεσίμων των 15,8 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει την περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων 2,645 δισ. ευρώ για κάθε ένα έτος, που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028, και στην τριετία ανέρχονται συνολικά σε 7,930 δισ. δισ. ευρώ. Ενα ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ θα αντληθεί από το «μαξιλάρι» του ESM και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από τα repos των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που συγκεντρωτικά φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ, ενώ η εξόφληση του «τσεκ» θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Ελάφρυνση του χρέους
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ελλάδα έσβησε από τον χάρτη το πρώτο γραμμάτιο από το ευρωπαϊκό δάνειο του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ, ακολούθησε μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, που κανονικά έπρεπε να πληρωθούν φέτος και του χρόνου, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το βάρος αυτών των υποχρεώσεων και να παίρνει ανάσες, καθώς από τον Απρίλιο του 2022 έχουν βγει από τη μέση οι οφειλές προς το ΔΝΤ.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος και να ελαφρυνθεί η χώρα από τον δανεισμό, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Η μείωση του χρέους, τόσο ως ποσοστού του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του Προϋπολογισμού για τόκους, οι οποίες περιορίζονται στα 4 δισ. ευρώ και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.
Ειδήσεις σήμερα
Σούπερ Μάρκετ: Σε ποια προϊόντα θα πέσει η τιμή;
Λογαριασμοί ρεύματος: Η ΔΕΗ άνοιξε τον χορό μειώσεων στα τιμολόγια