Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες μόνιμες θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ) θα απορροφηθούν μέσω των πανελλήνιων γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Από τον πρώτο που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2022 θα καλυφθούν επιπλέον 5.000 θέσεις, ενώ ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός, που θα γίνει το 2025, θα περικλείει τις υπόλοιπες. Οσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΔΕ και ΥΕ), αυτές θα καλυφθούν, ως επί το πλείστον, μέσω προκηρύξεων τύπου «Κ», βάσει δηλαδή ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων. Και φέτος, όπως και πέρυσι, οι περισσότερες θέσεις τακτικού προσωπικού θα κατευθυνθούν για τις ανάγκες στελέχωσης της Υγείας (3.767 θέσεις), της Εκπαίδευσης (1.459 θέσεις) και της Εθνικής Αμυνας (3.796 θέσεις).
Πυροσβεστική
Επίσης, αναμένεται να γίνουν 831 μόνιμες προσλήψεις στην Πυροσβεστική, 1.750 στην Ελληνική Αστυνομία, 234 στη ΣΤΑΣΥ, 550 στην ΑΑΔΕ, 2.717 σε δήμους, 60 στην Προεδρία της Κυβέρνησης, 805 στις περιφέρειες, 92 θέσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και 50 στην ΕΡΤ. Στον προγραμματισμό των νέων προσλήψεων για το 2025 συμπεριλαμβάνονται και 75 θέσεις δικηγόρων-νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου, ενώ τέλος θα διατεθούν και 936 θέσεις για τα ΑμεΑ.
Οι εποχικές προσλήψεις θα ανέλθουν σε 22.334, οι οποίες θα καλύψουν παροδικές ανάγκες σε δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ. Οσοι προσληφθούν θα υπογράψουν συμβάσεις με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, εποχικού προσωπικού ή σύμβαση μίσθωσης έργου ή ωριαίας αποζημίωσης, διάρκειας από 2 έως 12 μήνες. Οι ειδικότητες που ζητούνται, κυρίως, στο εποχικό προσωπικό είναι: βοηθοί βρεφονηπιοκόμοι, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, καθαριστές, τεχνίτες, μάγειρες, νοσηλευτές, επιμελητές, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, φύλακες σε μουσεία, διοικητικοί κ.ά.
Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο - Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ
ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Την άνοιξη ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
Τέλος, μέσα στο 2025, και πιο συγκεκριμένα, την άνοιξη, αναμένεται να γίνει ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, θα καλυφθούν περίπου 10.000 θέσεις μέσω του επόμενου διαγωνισμού. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, η διαδικασία θα γίνει με δύο μεγάλες αλλαγές. Η πρώτη αφορά τον τρόπο που θα γίνει η εξέταση των υποψηφίων, δηλαδή μπροστά σε υπολογιστή και όχι σε εκτυπωμένα χαρτιά όπως στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τα εξεταστικά κέντρα, που θα είναι μόνο δύο. Ενα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρχουν κυλιόμενες εξετάσεις, πιθανότατα κάθε Σαββατοκύριακο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλυφθεί όλος ο όγκος των υποψηφίων. Η προώθηση των δύο μεγάλων αλλαγών έχει κινητοποιήσει και τους εμπλεκόμενους φορείς. Συγκεκριμένα, το ΑΣΕΠ και τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, προκειμένου να εξετάσουν το νέο πλαίσιο διεξαγωγής του διαγωνισμού.