Μια νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού ειδικά στην ενέργεια, ανάλογα με τη διάρκεια και την έντασή της, μπορεί να φέρει ανατροπές στις προβλέψεις του 2023 σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ πάνω από το 4%, που αναμένεται να γίνουν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ακόμη και αν δεν έχουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων έπειτα από αυτήν του Σεπτεμβρίου, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε μια μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων -αν μείνει ο πληθωρισμός ψηλά- η οποία εκτός από τις πιέσεις που θα φέρει στις δόσεις στεγαστικών δανείων θα χτυπήσει και το ΑΕΠ, αφού θα ανασταλούν, αν δεν καταργηθούν τελείως, αρκετές από επενδύσεις.
Προς το παρόν, έχουμε μια ανοδική κίνηση στις τιμές του φυσικού αερίου από τα 28 ευρώ τη θερμική MWh, που ήταν έναν μήνα νωρίτερα στα μέσα Ιουλίου, στα 36 ευρώ. Η σημαντική αυτή αύξηση, ακόμη και αν η τιμή μείνει στα ίδια επίπεδα, θα έχει επίπτωση στις τιμές των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες. Αντιστοίχως, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και έναν μήνα πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, από 76 δολάρια που ήταν η τιμή του «μαύρου χρυσού». Το τίμημα για αυτήν την αύξηση είναι η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στους τουριστικούς προορισμούς οδεύει στα 2,5 ευρώ.
Στα τρόφιμα, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένουν νέο κύμα ανατιμήσεων, που ξεκίνησαν μέσα στον μήνα και αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στο φθινόπωρο. Η κατάρρευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές των δημητριακών από Ουκρανία και Ρωσία φέρνουν ανατιμήσεις σε ψωμί και σπορέλαια, οι οποίες θα αθροιστούν σε αυτές που έρχονταν για αβγά, γαλακτοκομικά και κρέατα. Νέο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα αποτελεί η μεγάλη άνοδος των τιμών σε λαχανικά και φρούτα, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή από την αστάθεια του καιρού και τις συχνές βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.
Ελλείψεις
Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για το φθινόπωρο. Παρότι τα μηνύματα από Ε.Ε. είναι καθησυχαστικά σε ό,τι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου, οι αγορές προβλέπουν ελλείψεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Για τον λόγο αυτόν, έχουν αυξήσει ήδη τις τιμές του καυσίμου.
Αν και κανείς δεν αναμένει να φτάσουμε σε επίπεδα πληθωρισμού ανάλογα με αυτά του 2022, η αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τα μέσα επίπεδα που έχουν υπολογιστεί για το 2023 θα ανατρέψει προβλέψεις για το πραγματικό ΑΕΠ του 2023 από το 2,3% που προβλέπεται σήμερα, ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όχι μόνο για το υπόλοιπο του χρόνου αλλά και για το 2024.
Ολα αυτά ενώ όλοι περιμένουν ότι η μεγαλύτερη επίπτωση από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα φανούν μέσα στο 2024.