«Οικονομίες και αγορές είναι καταδικασμένες να καταρρεύσουν. Ο χρυσός είναι το αιώνιο χρήμα», αναφέρει ο ελβετικός οίκος GoldSwitzerland, σε report προς τους μεγάλους πελάτες του.
Σύμφωνα με τον οίκο, «ο χρυσός είναι τόσο φθηνός σήμερα όσο και το 1971. Καθώς η παγκόσμια οικονομία θα καταλήξει σε μια πληθωριστική ύφεση που επιδεινώνεται από τα επικά χρέη, τα ελλείμματα, τώρα και από τον πόλεμο, η σημασία του χρυσού αποκτά μια εντελώς διαφορετική διάσταση».
Με υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό, υψηλότερα ελλείμματα και χρέη, φτώχεια, κόστος πολέμων και αυξανόμενες πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η υποτίμηση των νομισμάτων θα επιταχυνθεί.
Σταθερή αξία…
Ο χρυσός δεν είναι επένδυση, αλλά διατηρεί την πραγματική του αξία, ενώ το χαρτονόμισμα χάνει όλη την αξία του με την πάροδο του χρόνου. Για 5.000 χρόνια ο χρυσός έχει ξεπεράσει όλες τις άλλες μορφές χρήματος, συμπεριλαμβανομένων των χαρτονομισμάτων.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει για πολλούς θρησκεία ή λατρεία. Για όσους μπήκαν νωρίς, υπήρξαν θεαματικά κέρδη. Το blockchain θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τεχνολογία, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να εξελιχθεί σε πραγματικό χρήμα. Αρα, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά χρήματα, δηλαδή τον χρυσό. Επίσης, δεν χρησιμεύουν ως πραγματική μορφή διατήρησης του πλούτου.
Είναι βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα εισαγάγουν ψηφιακά νομίσματα. Αλλά αυτά τα νέα νομίσματα είναι απλώς μια άλλη μορφή χρημάτων fiat (παραστατικό χρήμα, που αντλεί την αξία του από την εκδούσα κυβέρνησή του και όχι από φυσικό αγαθό ή εμπόρευμα). Σε κάθε κρίση στην ιστορία ο χρυσός ήταν πάντα χρήμα, τόσο για τα έθνη όσο και για τα άτομα.
Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι παγκόσμιο χρήμα, είναι το καλύτερο μέσο ανταλλαγής για τους ανθρώπους που φεύγουν από μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Ο πληθωρισμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και σίγουρα σύντομα θα κορυφωθεί σε πολλές χώρες. Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη εμπορευμάτων. Οι τιμές άρχισαν ήδη να αυξάνονται τον Απρίλιο του 2020.
Ο δείκτης εμπορευμάτων GSCI έχει αυξηθεί κατά 232% από τον Απρίλιο του 2020 και από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, στις 20 Φεβρουαρίου 2022, οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται εκθετικά και έχει τριπλασιαστεί αυτόν τον αιώνα. Η αύξηση του χρέους και της προσφοράς χρήματος πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ έχει, με την πάροδο του χρόνου, άμεσο αντίκτυπο στους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού.
Αγορές
Γιατί, λοιπόν, ο χρυσός δεν ανεβαίνει και γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αγοράζουν χρυσό, αν είναι τόσο φθηνός;
Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης
Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά των ETF χρυσού χειραγωγείται από λίγες τράπεζες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων θα φέρει σε «δεύτερη μοίρα» τον χρυσό, που δεν έχει κουπόνι.
Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, «οι μετοχές, τα ομόλογα, τα crypto και τα ακίνητα έχουν μετατραπεί σε περιουσιακά στοιχεία “φούσκας” με τεράστιο κίνδυνο πτώσης και προσφέρουν μηδενική προστασία από τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, πολλοί επενδυτές θα στραφούν νομοτελειακά στα πολύτιμα μέταλλα».
Ετσι, όταν θεσμικοί και άλλοι επενδυτές μετακινηθούν προς την αγορά χρυσού και αυξήσουν τις συμμετοχές τους από 0,5% σε 1,5% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, αυτό θα σήμαινε την αγορά όλου του διαθέσιμου χρυσού στον κόσμο για επένδυση.
Είναι αυτονόητο ότι αυτές οι ποσότητες δεν θα ήταν διαθέσιμες. Ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση του χρυσού θα ήταν σε πολύ υψηλότερη τιμή που θα μπορούσε εύκολα να είναι πολλές φορές υψηλότερη από τις τρέχουσες τιμές.
«Οσοι έχουν επενδύσει σε φυσικό χρυσό από τις αρχές του 2002 δεν ανησυχούν για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις. Ο χρυσός είναι για μακροπρόθεσμη διατήρηση του πλούτου και όχι για βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση. Παρά ταύτα, πολλοί επενδυτές χρυσού, σε αντίθεση με τους κατόχους πλούτου, εξακολουθούν να είναι ανυπόμονοι», επισημαίνει η GoldSwitzerland.
Επιχειρηματικές ειδήσεις
Καρέλια Α.Ε.
Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την DANNEMANN, κορυφαίο κατασκευαστή πούρων πολυτελείας και cigarillos. Από 1ης Ιουνίου 2022, η Καρέλια Α.Ε. θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής μιας ευρείας γκάμας προϊόντων της DANNEMANN στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των «MOODS» και των «AL CAPONE». Η εταιρία αναμένει μείωση μικτού περιθωρίου της τάξης του 10% με 20% από το τρέχον τρίμηνο, ενώ, σε περίπτωση που το αμερικανικό δολάριο διολισθήσει έναντι του ευρώ, η κάμψη θα είναι μεγαλύτερη. Αιτία της μείωσης του μικτού περιθωρίου είναι οι σημαντικές ανατιμήσεις σε πρώτες και βοηθητικές ύλες, το ενεργειακό κόστος και το κόστος μεταφορών, τάση που σε κάποιους τομείς εντάθηκε κατά το τρέχον β’ τρίμηνο. «Από την άλλη, η επικείμενη άνοδος των επιτοκίων θα επιφέρει αυξημένη απόδοση των ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, συμβάλλοντας στη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας», αναφέρει η εταιρία.
Ναυτιλία
«Η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς οι Ελληνες πλοιοκτήτες, με 5.514 πλοία, ελέγχουν περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας», επισημαίνει η ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Σήμερα οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν: 31,78% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων, 25,01% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, 22,35% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, 15,60% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, 13,85% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου και 9,33% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Shelman
Σε εταιρία του Δημήτρη Μελισσανίδη πουλήθηκε το ακίνητο της Shelman στη Χαλκίδα, έναντι τιμήματος 23,4 εκατ. ευρώ. Ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός. Αντίθετα, καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει σχετικά με την πώληση του ακινήτου της Shelman στην Κομοτηνή.
Epsilon Net
Στα 4,03 εκατ. ευρώ, από 2,2 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στο πρώτο τρίμηνο, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 75%. Αρνητικός κατά 2,3 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός και στα 44,7 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια. Εχει δώσει εκτίμηση η Διοίκηση για αύξηση τζίρου πάνω από 50% το 2022 και περιθώριο EBITDA πάνω από 30%.
Κομισιόν, τράπεζες
Η Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της οικονομίας, στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, «αναγνωρίζει την τεράστια πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο επισημαίνεται η ανησυχία για την κεφαλαιακή θέση, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη, η ποιότητα των κεφαλαίων εξαιτίας του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου και η αυξημένη αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης».
Ωκεανίδα
Η εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) ανακοίνωσε την προκήρυξη της διενέργειας ηλεκτρονικού ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΤΑΔ www.e-publicrealestate.gr για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού της ακινήτου Ωκεανίδα, στην Ακτή Βουλιαγμένης. Η διάρκεια της εκμίσθωσης προβλέπεται για 10 έτη, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας της ΕΤΑΔ με τον ανάδοχο. Σημειώνεται ότι η εγγραφή των ενδιαφερόμενων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Προθεσμία και τόπος υποβολής του φακέλου δικαιολογητικών του διαγωνισμού ορίζεται η 28/6/2022, 14.00 ώρα Ελλάδος, στα γραφεία της ΕΤΑΔ.
Επενδυτικά «σφηνάκια»
Κριστίν Λαγκάρντ, κρυπτονομίσματα: «Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία», τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εφιστώντας την προσοχή ότι «θα πρέπει να τεθούν σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτως ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να μη χαθούν οι αποταμιεύσεις μιας ζωής». Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, η Λαγκάρντ είπε ότι «ανησυχεί που ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τους κινδύνους, θα χάσει όλα του τα χρήματα και θα απογοητευθεί οικτρά».
Phoenix Vega Mezz Plc: Εχει πολυμετοχική σύνθεση. Το σύνολο των κοινών μετόχων της εταιρίας τον Μάρτιο 2022 ανερχόταν σε περίπου 16.200. Από το σύνολο των κοινών μετοχών (1.250.367.229 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,05 καθεμία) το 27% κατεχόταν από το ΤΧΣ, το 19% από την Paulson and Co., το 6% από την Helikon Investments, το 6% από Αριστοτέλη Μυστακίδη, το 28% από νομικά πρόσωπα και το 14% από ιδιώτες. Με σταθερά πλαγιοκαθοδική διάθεση η μετοχή, από τότε που ανακοίνωσε τα κέρδη του 2021 και την πρόθεση για διανομή μετρητών στους μετόχους, μέσα στο 2022.
Intralot: Το «πράσινο φως» για την ΑΜΚ ύψους έως 130 εκατ. ευρώ έδωσαν οι μέτοχοι στην επαναληπτική έκτακτη γ.σ. Αρα, δρομολογείται ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων και με στρατηγικό επενδυτή τη Standard General, που θα αποκτήσει όλες τις μη αναληφθείσες μετοχές έναντι τιμής που δεν θα υπερβαίνει τα €0,58 ανά μετοχή και μέχρι ενός αριθμού μετοχών που δεν θα υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας. Στόχος της ΑΜΚ είναι η επαναγορά του ποσοστού 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ, που δεν ελέγχεται από την Intralοt μετά την αναδιάρθρωση δανεισμού τον περασμένο Αύγουστο. Σε έξοδο από την επιτήρηση ποντάρει η εισηγμένη, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ έως 130 εκατ. ευρώ. Για να βγει από την επιτήρηση θα πρέπει να έχει θετικά συνολικά ίδια κεφάλαια. Αυτά στο τέλος του 2021 ήταν στα -115 εκατ. ευρώ. Επομένως, θα πρέπει να γίνει ΑΜΚ πάνω από 115 εκατ. ευρώ για να γυρίσουν θετικά τα ίδια κεφάλαια, αλλά και να μη βγάλει άλλες ζημιές.
Eurobank: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Φωκίωνα Καραβία, «στόχος της τράπεζας είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής οικονομικής χρήσης και δείκτης ROE τουλάχιστον στο 10% το 2022».
Fourlis: Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν κινήσεις που θα περιορίσουν το λειτουργικό κόστος του Ομίλου, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τον όγκο των εργασιών του. Θετικές οι προσδοκίες τόσο του τομέα των αθλητικών ειδών της Intersport όσο και των δρομολογούμενων νέων εργασιών. Ο Ομιλος έχει ήδη «κλειδώσει» από τώρα το επιτόκιο του 50% των δανείων του, για τα επόμενα έξι χρόνια.
Τα αναγραφόμενα στη στήλη δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, διακράτηση ή πώληση αξιών.