Σύμφωνα με το σχέδιο η Κομισιόν προτείνει στον τρίτο άξονα του σχεδίου απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων και επιχειρήσεων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα καλεί τα κράτη-μέλη να μειώσουν τους χρόνους αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών», σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν οδηγήσει στην παραγωγή 15 τεραβατώρων ενέργειας, θα επιτρέψει την εξοικονόμηση επιπλέον 2,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Παρόλο που το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, μόνο το το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020 προήλθε από την ηλιακή ενέργεια.
Πού θα μπουν υποχρεωτικά φωτοβολταϊκά και από πότε σύμφωνα με το σχέδιο:
– Αύξηση του στόχου για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45% έως το 2030.
– Περιορισμό της διάρκειας αδειοδότησης για ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες έως 3 μήνες το πολύ.
– Υιοθέτηση διατάξεων ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα κτίρια είναι «έτοιμα για ηλιακή ενέργεια».
– Να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβλταϊκών στις στέγες για:
– όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. έως το 2026.
– όλα τα υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν μεγαλύτερο από 250 τ.μ. έως το 2027.
– όλα τα νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Μείωση των χρόνων αδειοδότησης σε τρεις μήνες για τις εγκαταστάσεις
Με τις προτάσεις της, η Επιτροπή ζητεί από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να αναλάβουν δράση φέτος για να περιορίσουν τους χρόνους αδειοδότησης σε τρεις μήνες για εγκαταστάσεις σε στέγες και ταράτσες, ενώ τα κράτη -μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες και τις ταράτσες όλων των κατάλληλων δημοσίων κτηρίων, μέχρι το 2025, ενώ για τις νεόδμητες κατοικίες αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2029.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει μια σειρά πρόσθετων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας και την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού από τη Ρωσία. Παρουσιάζει επίσης μια σειρά από τομείς στους οποίους μπορεί να βελτιστοποιηθεί ο σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας την κατάλληλη για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και πιο ανθεκτική στις κρίσεις τιμών, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές και παρέχοντας προσιτή ηλεκτρική ενέργεια.
One-stop-shop για την ενημέρωση των πολιτών
Όσον αφορά τον συνδυασμό των τριών παρεμβάσεων, επισημαίνεται πως τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν One-stop-shop, μέσω των οποίων θα παρέχουν με ολοκληρωμένο τρόπο ενημέρωση στους πολίτες για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την παράλληλη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Οι συμβουλές θα καλύπτουν από τεχνικά και νομοθετικά θέματα, μέχρι τις δυνατότητες κρατικής στήριξης για το κόστος.
Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημόσιο κτίρια μέχρι το 2025, όπως επίσης και να διασφαλίσουν ότι οι κάτοικοι σε πολυκατοικίες θα μπορούν να ιδιοκαταναλώνουν μέρος της ενέργειας που θα παράγεται για το σύνολο του κτιρίου, χωρίς αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις.
Την ίδια στιγμή, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν πως πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια θα έχουν και οι ευάλωτοι πολίτες, για παράδειγμα μέσω εγκαταστάσεων συστημάτων σε κοινωνικές κατοικίες ή της χρηματοδότησης του κόστους. «Όχημα» για τους ευάλωτους πολίτες θα μπορούσαν να είναι και οι ενεργειακές κοινότητες, με το προσχέδιο να προβλέπει τη σύσταση έως το 2025 τουλάχιστον μιας κοινότητας σε κάθε Δήμο με πληθυσμό άνω των 10.000.
Στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι οι δράσεις της Πρωτοβουλίας θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα από τα κράτη-μέλη. Για τη χρηματοδότησή τους, μπορούν να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι.
Ειδήσεις σήμερα
Μάσκες: Πού καταργούνται και πού θα μείνουν – Τι θα γίνει το Φθινόπωρο
Μόνο ο Σκουρλέτης δεν κατάλαβε τι είπε ο Μητσοτάκης – Χαμός με τη μίζερη κριτική