Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 131 και 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα δημιουργώντας «τοξικό περιβάλλον για το σύνολο του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.
Στις αρχές του μήνα η τιμή είχε υποχωρήσει στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η νέα εκτίναξη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αξιοσημείωτη πλέον μείωση που φτάνει έως και το 60% της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Η κύρια ανησυχία που εκφράζεται στην διεθνή αγορά είναι ότι η Ρωσία δεν θα αποκαταστήσει τη ροή τους επόμενους μήνες εργαλειοποιώντας το υπερπολύτιμο για την Ευρώπη φυσικό πόρο.
Ανοδικές πιέσεις και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αύξηση της τιμής κατά 50% μέσα σε ένα μήνα αποτυπώνεται πλήρως και στην τιμή της ηλεκτρικού ρεύματος.
Η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας επιμένει πάνω από τα 314 ευρώ, δηλαδή πολύ πάνω από τα επίπεδα των παραδοχών που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος της παρέμβασης στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για τον Μηχανισμό που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και στόχο έχει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του Φθινοπώρου.
«Θετικό νέο» στα καύσιμα κίνησης η πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου
Ο μήνας κλείνει με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε πτώση της τάξης του 10%, η οποία αποδίδεται στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Οι αγορές θεωρούν ότι με την πολιτική της θα οδηγήσει την οικονομία αν όχι σε ύφεση, τουλάχιστον σε απότομη επιβράδυνση, κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει κάμψη της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό είναι αρκετό για να υποχωρήσουν οι τιμές από τα υψηλά έτους, χωρίς πάντως να υπάρχουν ελπίδες ότι θα επιστρέψουν κάτω από τα 100 δολάρια.
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Βίντεο ντοκουμέντο με τον δράστη να φεύγει από το σημείο της δολοφονίας
Επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά: Όλα τα μυστικά σε 10 ερωτήσεις-απαντήσεις
Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 9