Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα πρέπει να υποβάλλονται πλέον με ρυθμό 250.000 ημερησίως, για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι να τις έχουν καταθέσει έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου, που λήγει κανονικά η σχετική προθεσμία.
Οι… αριθμοί
Ειδικότερα, μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 5.484.719 δηλώσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των αναμενόμενων δηλώσεων εκτιμάται σε 6,75 εκατομμύρια (6,5 εκατομμύρια αρχικές και 250.000 τροποποιητικές). Ουσιαστικά, από χθες το πρωί μέχρι το βράδυ της 26ης Ιουλίου -μέσα σε 5 εικοσιτετράωρα- θα πρέπει να έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 1,25 εκατομμύρια δηλώσεις (αρχικές και τροποποιητικές).
Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα 22/7 έως και την Παρασκευή 26/7 ο μέσος ρυθμός υποβολής θα πρέπει να ανέλθει στις 250.000 δηλώσεις την ημέρα! Δεδομένου ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, ότι το πολύ μέχρι 150.000 δηλώσεις θα είναι δυνατό να υποβάλλονται καθημερινά κατά μέσο όρο έως τις 26 Ιουλίου και άρα μέχρι τότε μετά βίας θα έχουν υποβληθεί 6,25 εκατομμύρια δηλώσεις, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου δεν επαρκεί για την υποβολή και των 6,75 εκατομμυρίων δηλώσεων. Δηλαδή, τουλάχιστον 500.000 δηλώσεις δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν εγκαίρως.
Μονόδρομος
Συνεπώς, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι πλέον βέβαιο ότι θα ανακοινώσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.
Ωστόσο, η παράταση που θα ανακοινωθεί θα είναι ολιγοήμερη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προθεσμία θα παραταθεί για 5 ή 7 ακόμη μέρες, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου ή μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου.
Ομως, το Οικονομικό Επιμελητήριο και οι λοιποί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνικών Επιστημόνων κ.λπ.) έχουν ζητήσει παράταση 2 μηνών, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά η χρονική περίοδο υποβολής των δηλώσεων περιορίστηκε μόλις στους τρεις μήνες (από 25/4 έως 26/7) και ότι παράλληλα φέτος ήταν πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά το πλήθος των προβλημάτων που ανέκυψαν με πάρα πολλές δηλώσεις, όπως π.χ. η μη έγκαιρη ηλεκτρονική αποστολή των δεδομένων για εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων που έπρεπε να ήταν προσυμπληρωμένα, οι ελλείψεις σε πολλά προσυμπληρωμένα στοιχεία κ.λπ., οπότε προέκυψαν ανάγκες υποβολής πολύ μεγάλου πλήθους τροποποιητικών δηλώσεων με διορθώσεις.