Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ορισμένοι αναγκάστηκαν να στραφούν στη βραχυχρόνια μίσθωση που, παρά τα έξοδα και την πρόσθετη εργασία που συνεπάγεται, εξασφαλίζει την είσπραξη του ενοικίου.
Να μπει τάξη
Αντί όμως για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ή μία φορολογική ανάσα, ώστε να ανακαινιστούν και να επιστρέψουν στην αγορά οι κλειστές κατοικίες, βλέπουν δημοσιεύματα με διαρροές για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις κενές κατοικίες και τον περιορισμό της συνολικής διάρκειας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις 60-90 ημέρες ετησίως.
Σε αυτό απαντούν ότι η επιβολή τιμωρητικά αυξημένου ΕΝΦΙΑ σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία οικονομικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών, επειδή δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες, θα τους φέρει σε απόγνωση και θα τους αναγκάσει ακόμη και να τις εκποιήσουν πριν τις χάσουν στις κατασχέσεις που θα ακολουθήσουν, σημειώνοντας ότι «αυτό που θα αυξηθεί κατακόρυφα δεν θα είναι η προσφορά τους για εκμίσθωση, αλλά η οργή και η αγανάκτησή τους εναντίον ενός τέτοιου απάνθρωπου μέτρου φορολογικής βαρβαρότητας».
Στο τραπέζι
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι και στα οποία φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι :
* Μία νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση, με πρώτο συντελεστή 22%, ενώ ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση των συντελεστών για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητα σε μακροχρόνια μίσθωση.
* Επιβολή ορίου στο χρονικό διάστημα που θα μπορεί ένα ακίνητο να εκμισθώνεται βραχυχρόνια στις 60 ή 90 ημέρες, ανάλογα με την περιοχή.
* Ενας συνδυασμός φορολογίας και χρονικού διαστήματος μίσθωσης κατοικιών. Για όσους τα μισθώνουν περισσότερες μέρες θα αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης.
Αιτήματα
Η απάντηση των ιδιοκτητών είναι η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, καθώς εκτιμά ότι μόνο έτσι θα «ανοίξουν» όλα τα διαθέσιμα κλειστά σπίτια, σε όποιον και αν ανήκουν «χωρίς αποκλεισμούς, εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, και όχι με ημίμετρα ή με “τιμωρητικό” ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες των παλαιών κλειστών διαμερισμάτων!». Επισημαίνουν ότι αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους ενοικιαστές πρέπει να μειώσει το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και όχι να μελετά αυξήσεις τους. Και πρώτα απ’ όλα να μειώσει την κλίμακα του φόρου εισοδήματος, που δεν μειώθηκε όπως έγινε με τις άλλες κλίμακες, και που σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα παραπάνω, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να ανακαινιστούν τα δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στις παλαιές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να ενοικιαστούν στα νέα ζευγάρια που αναζητούν αγωνιωδώς κατοικίες.