Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανοίγοντας την συνέντευξη τύπου το σχέδιο είναι σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κριση με κύριο χαρακτηριστικό ιλλιγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο
Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Στόχοι, η επίτευξη ενεργειακής επάρκειας και απεξάρτηση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και η μείωση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ωστόσο «οφείλει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλη την κοινωνία».
Οι τρεις άξονες:
-Μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε ετήσια βάση στο 30%.
-Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης.
-Κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Ο υπουργός ζήτησε από όλους τους δημόσιους υπάλληλους να συμβάλλουν και με την ατομική τους συμπεριφορά σε αυτούς τους στόχους.
Το υπουργείο Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι η δαπάνη του δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη, ενώ για το 2022 η κατανάλωση θα παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.
Το σχέδιο για την εξοικονόμηση στο ελληνικό δημόσιο προβλέπει διορισμό ενεργειακών υπευθύνων, συντήρηση κλιματιστικών και καυσίμων με παράλληλη ρύθμιση συγκεκριμένης θερμοκρασίας στα κτήρια. Από τους υπεύθυνους έχει ήδη ζητηθεί να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά με ανοικτά παράθυρα, να κλείνουν ανά δύο με τρεις ώρες και τα παράθυρα να ανοίγουν για αερισμό των χώρων ανά τρεις ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής:
- Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
- Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
- «Κόφτης» στα κλιματιστικά
- Καλοκαίρι: όχι κάτω από 26 °C – 27 °C
- Χειμώνας: όχι πάνω από 19°C
- Συντήρηση κλιματιστικών και συστημάτων θέρμανσης
Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορείς του δημοσίου που δεν εφαρμόζουν το σχέδιο, θα έχουν κυρώσεις. Συγκεκριμένα:
-
- Δεν θα μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις προσωπικού
- Λιγότερα χρήματα, έτσι θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού οι δήμοι και θα προκύψει «ψαλίδισμα» των προϋπολογισμών
Μάκης Βορίδης: Ενεργειακός υπεύθυνος σε κάθε δημόσια υπηρεσία
«Αυτά που συζητάμε τώρα έχουν ήδη ενσωματωθεί σε κυβερνητική απόφαση του περασμένου Ιουλίου και προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Ένα βασικό μέτρο είναι η τοποθέτηση ενεργειακού υπεύθυνου στις δημόσιες υπηρεσίες ο οποίος θα πρέπει να οριστεί από τους φορείς του Δημοσίου.
«Θα παρέχονται κίνητρα, δηλαδή όσοι πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους, θα λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις», σημείωσε ο υπουργός.
«Υπάρχει κι ένα ηθικό ζήτημα: Όταν βιώνουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, που οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας, δεν γίνεται να μην πρωτοστατήσει σε αυτό ο δημόσιος τομέας», υπογράμμισε ο Κώστας Βορίδης.
Πρόσφατα, σημείωσε ο υπουργός, εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος για τη σχετική κυβερνητική απόφαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από φορείς του Δημοσίου, θα επέρχονται κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μη ένταξη στον σχεδιασμό των νέων προσλήψεων.
«Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό», ξεκαθάρισε ο Μάκης Βορίδης. «Δεν ζητάμε και κάτι… συγκλονιστικό. Τον ορισμό ενός ενεργειακού υπεύθυνου, ζητάμε, ο οποίος θα ελέγχει στοιχειώδη πράγματα», σχολίασε, «προκειμένου να πετύχουμε άμεσα τον στόχο της εξοικονόμησης του 10%».
Ειδήσεις σήμερα
Allou Fun Park: Σε σοβαρή κατάσταση δύο τραυματίες – Τι λέει ένα από τα θύματα
Ρόδος: Πώς και γιατί σκότωσαν τον 46χρονο εργολάβο πατέρας και γιός
Eπικουρικές συντάξεις: Τι παίρνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι ανά Tαμείο [πίνακας]