Μετά την πρόσφατη προδημοσίευση της δράσης αναμένεται, πλέον, η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξή της. Σε σχετική πρόσκληση θα ορίζονται, μεταξύ άλλων, η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά της δράσης, απευθύνεται σε επιχειρήσεις (έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαίες) και ερευνητικούς οργανισμούς. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μία από τις παρακάτω παρεμβάσεις:
- Ερευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις.
- Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς.
- Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων.
- Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις.
Για την υλοποίηση των προτάσεών τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να σχεδιάσουν το ερευνητικό έργο τους, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη.
Στο μεταξύ, η βασική έρευνα και οι μελέτες σκοπιμότητας αποφασίστηκε, τελικά, να μην αποτελέσουν επιλέξιμες δραστηριότητες στο πλαίσιο της δράσης.
» Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση. Επιπρόσθετα, κατά τον χρόνο υποβολής πρέπει να λειτουργούν νόμιμα (με έδρα ή υποκατάστημα) στην ελληνική περιφέρεια όπου χωροθετείται η ενίσχυση, σύμφωνα με την αίτηση χρηματοδότησης και να διαθέτουν ΑΦΜ.
Σημειώνεται ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις. Οπως, επίσης, εξαιρούνται από τη δράση οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και αυτές για τις οποίες εκκρεμεί απόφαση ανάκτησης ενίσχυσης από την Ε.Ε.
Κατ’ εξαίρεση, αλλοδαπές επιχειρήσεις (κάτοχοι TIN/VAT Number) με έδρα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες κατά την υποβολή δεν διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, δεσμεύονται ότι με την ένταξη της πράξης, και σε κάθε περίπτωση πριν από την έκδοση οποιουδήποτε παραστατικού, θα διαθέτουν υποκατάστημα (όχι σύσταση νέας, θυγατρικής εταιρίας) στην περιφέρεια του τόπου υλοποίησης.
Οι ερευνητικοί οργανισμοί, από την πλευρά τους, θα πρέπει να λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης της δράσης. Στο πλαίσιο της δράσης, κάθε ερευνητικός οργανισμός συμμετέχει ως ενιαία οντότητα, δηλαδή σε επίπεδο ΑΦΜ και, ειδικότερα, στο επίπεδο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), για όσους φορείς διαθέτουν ΕΛΚΕ.
Σε περίπτωση που σε ένα έργο συμμετέχουν διαφορετικά τμήματα σχολής του ίδιου ΑΕΙ (πανεπιστήμια) ή διαφορετικά ινστιτούτα του ίδιου ερευνητικού κέντρου ή διαφορετικοί τομείς του ίδιου ΑΕΙ ή διαφορετικά εργαστήρια του ίδιου ΑΕΙ ή ινστιτούτου, ως ερευνητικός φορέας-εταίρος θα δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης το αντίστοιχο ΑΕΙ ή ερευνητικό κέντρο με ενιαίο προϋπολογισμό υπολογιζόμενο σε επίπεδο ερευνητικού οργανισμού (ΑΦΜ του ΕΛΚΕ).
» Επιλέξιμες δαπάνες
Από τη δράση καλύπτονται δαπάνες για αμοιβές προσωπικού, όπως και δαπάνες απόσβεσης οργάνων και εξοπλισμού (στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο), απόσβεσης για κτίρια και γήπεδα (στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο), δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων, καθώς επίσης πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.
Αξίζει να επισημανθεί πως κάθε αυτοτελής επιχείρηση (σε επίπεδο ΑΦΜ) μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως πέντε αιτήσεις χρηματοδότησης αθροιστικά στις παρεμβάσεις Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Απεναντίας, δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων στις οποίες συμμετέχει ένας ερευνητικός οργανισμός.
» Επιλέξιμοι τομείς
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης ερευνητικών έργων που θα υποβληθούν θα αφορούν στους εξής οκτώ τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης: 1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία. 2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες. 3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα. 4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία. 5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα. 6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα. 7. Αειφόρος Ενέργεια. 8. Ψηφιακές Τεχνολογίες.
» Υποβολή
Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνει ηλεκτρονικά στην ελληνική γλώσσα, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ, app.opske.gr/).
Η δυνατότητα εγγραφής χρηστών στο ΟΠΣΚΕ είναι ήδη ενεργοποιημένη και γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ με χρήση κωδικών TAXISnet. Κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης υποβάλλονται μαζί με την πρόταση και όλα τα δικαιολογητικά ένταξης, συμπεριλαμβανομένου του συμφωνητικού συνεργασίας για τα συνεργατικά έργα.
Η προκήρυξη της δράσης θα αναρτηθεί στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
- της Δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ» erevno-kainotomo.gr/espa2127
- της ΕΥΔ Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» 21-27.antagonistikotita.gr/
- του ΕΣΠΑ espa.gr
- της ΓΓΕΚ gsri.gov.gr
- της ΕΥΔΕ ΕΚ eyde-etak.gr
Οι παράμετροι που θα καθορίζουν ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Η ένταση ενίσχυσης του έργου έρευνας και ανάπτυξης ενός δικαιούχου καθορίζεται από τον χαρακτηρισμό της κατηγορίας έρευνας και ανάπτυξης (βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη) κάθε ενότητας εργασίας του έργου του και το μέγεθος της επιχείρησης (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία ή μεγάλη).
Στην περίπτωση των συνεργατικών έργων η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται χωριστά για κάθε δικαιούχο.
Αναλυτικά οι εντάσεις των ενισχύσεων αποτυπώνονται παρακάτω ανά κατηγορία παρέμβασης, ανά χαρακτηρισμό ενότητας εργασίας και ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης:
» Το ύψος της ενίσχυσης για τις πρώτες δύο παρεμβάσεις διαμορφώνεται ως εξής:
Επιλέξιμη δραστηριότητα | Μεγάλες επιχειρήσεις | Μεσαίες επιχειρήσεις | Μικρές επιχειρήσεις | |
Εργα έρευνας και ανάπτυξης | Βιομηχανική έρευνα | 50% | 60% | 70% |
Βιομηχανική έρευνα υπό προϋποθέσεις* | 65% | 75% | 80% | |
Πειραματική ανάπτυξη | 25% | 35% | 45% | |
Πειραματική ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις* | 40% | 50% | 60% |
» Παρέμβαση I: Ερευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
Το ενισχυόμενο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες βιομηχανική έρευνα ή/και πειραματική ανάπτυξη.
* Η προσαυξημένη ένταση της ενίσχυσης για τη βιομηχανική έρευνα και την πειραματική ανάπτυξη ισχύει εάν πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Το έργο προβλέπει πραγματική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων από τις οποίες τουλάχιστον μία είναι μικρομεσαία (ΜμΕ) και από τις οποίες καμία μεμονωμένη δεν φέρει άνω του 70% των επιλέξιμων δαπανών.
- Τα αποτελέσματα του έργου διαδίδονται ευρέως μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, αποθετηρίων ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοιχτής πηγής.
» Παρέμβαση II: Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
Το ενισχυόμενο συνεργατικό έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες βιομηχανική έρευνα ή/και πειραματική ανάπτυξη.
Η προσαυξημένη ένταση της ενίσχυσης για τη βιομηχανική έρευνα και την πειραματική ανάπτυξη ισχύει εάν πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Το έργο προβλέπει πραγματική συνεργασία μεταξύ μίας επιχείρησης και ενός ή περισσότερων οργανισμών έρευνας και διάδοσης γνώσεων, οι οποίοι φέρουν τουλάχιστον το 10% των επιλέξιμων δαπανών και έχουν δικαίωμα να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
- Τα αποτελέσματα του έργου διαδίδονται ευρέως μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, αποθετηρίων ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοιχτής πηγής.
» Παρέμβαση III: Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
Το ενισχυόμενο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες βιομηχανική έρευνα ή/και πειραματική ανάπτυξη.
Σε αυτήν την παρέμβαση το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται ως εξής:
Επιλέξιμη δραστηριότητα | Μεσαίες επιχειρήσεις | Μικρές επιχειρήσεις | |
Εργα έρευνας και ανάπτυξης | Πειραματική ανάπτυξη | 35% | 45% |
Πειραματική ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις* | 50% | 60% |
* Η προσαυξημένη ένταση της ενίσχυσης για την πειραματική ανάπτυξη ισχύει εάν πληρούται η ακόλουθη προϋπόθεση: τα αποτελέσματα του έργου διαδίδονται ευρέως μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, αποθετηρίων ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοιχτής πηγής.
» Παρέμβαση IV: Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις
Η ένταση ενίσχυσης για την ενισχυόμενη επιχείρηση (συνολικά για το έργο έρευνας και ανάπτυξης) καθορίζεται στο 70%.
Σε κάθε περίπτωση, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση που παρέχεται για κάθε έργο έρευνας και ανάπτυξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό χρηματοδότησης που καθορίζεται για το εν λόγω έργο έρευνας και ανάπτυξης βάσει των κανόνων των προγραμμάτων «Horizon Europe».
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλόμενων προτάσεων έργων στις πρώτες παρεμβάσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 36 μήνες, με δυνατότητα παράτασης κατά χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της αρχικής διάρκειας. Οι προτάσεις της Παρέμβασης IV θα έχουν χρονική διάρκεια ίση με την εγκεκριμένη από το Πρόγραμμα «Horizon Europe».
Η χρηματοδότηση του ερευνητικού φορέα, ο οποίος πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (άρθρο 2.1.1, σημείο 20 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πλαίσιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία»), δεν υπόκειται στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και η χρηματοδότηση μπορεί να θεωρηθεί ως μη κρατική ενίσχυση και να λάβει ενίσχυση 100%.
Ειδήσεις σήμερα
Σοβαρό τροχαίο στη Δραπετσώνα με τραυματίες – Αναποδογύρισαν ΙΧ και ταξί
Βρετανία: Κατηγορεί την Κίνα για τη διαρροή δεδομένων εκατομμυρίων ψηφοφόρων
Ανάσα για τον Τραμπ: Μπορεί να σώσει την περιουσία του με 175 εκατ. δολάρια
Ελεύθεροι οι επτά προσαχθέντες που παρεμπόδισαν την παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας