Στους κύριους στόχους των αναβαθμίσεων, που δρομολογούνται εντός του 2025, είναι: να αποκτήσει ο καταναλωτής καλύτερη εικόνα για τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών και, βέβαια, η πάταξη των κρουσμάτων αισχροκέρδειας και ακρίβειας που παρατηρούνται στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το «λίφτινγκ» που θα πραγματοποιηθεί στο «e-Καταναλωτής» αφορά τα εξής:
- Θα προστεθούν στην πλατφόρμα δεδομένα ενός έτους, με σκοπό τη σύγκριση τιμών σε επίπεδο κωδικού και κατηγορίας προϊόντος.
- Θα προστεθεί η δυνατότητα σύγκρισης προϊόντων του e-Καταναλωτής με προϊόντα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αφορά, κυρίως, προϊόντα πολυεθνικών εταιριών. Αφορμή στάθηκε η διαπίστωση -βάσει ερευνών που είδαν το φως της δημοσιότητας- πως αρκετά από αυτά τα προϊόντα πωλούνται πιο οικονομικά σε άλλες χώρες.
- Θα αυξηθούν οι κωδικοί, με στόχο να προσεγγίσουν τους 5.000. Οι κωδικοί αγαθών που υπάρχουν σήμερα στην πλατφόρμα προσεγγίζουν τους 3.000.
- Θα προστεθεί εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι. βοηθός) για τη διευκόλυνση των αγορών.
- Θα προστεθούν νέες κατηγορίες αγαθών/υπηρεσιών για τις οποίες θα παρέχεται πληροφόρηση σε σχέση με το κόστος. Τα ασφαλιστικά προϊόντα αναμένεται να είναι τα πρώτα σε αυτήν τη λίστα, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων με τις αυξήσεις που έχουν καταγράφει στα ασφάλιστρα υγείας.
Σημειώνεται πως στην παρούσα φάση μέσω του e-Καταναλωτής μπορεί να ενημερώνεται κανείς για τις τιμές πλήθους αγαθών, να κάνει συγκρίσεις και να καταλήγει στην πιο συμφέρουσα επιλογή.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
Βασικά χαρακτηριστικά
Στο e-Καταναλωτής αναρτώνται, καθημερινά, οι τιμές περίπου 3.000 προϊόντων από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που διαθέτουν περί τα 2.400 καταστήματα σε όλη τη χώρα.Πέραν της ψηφιακής πλατφόρμας (https://e-katanalotis.gov.gr/), ο πολίτης μπορεί να κατεβάσει τη σχετική εφαρμογή ανώνυμα και χωρίς χρέωση στο κινητό ή στο tablet του. Είναι διαθέσιμη τόσο για χρήστες λογισμικού Android όσο και iOS.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω του e-Καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί για το κόστος προϊόντων, τα οποία εντάσσονται στις εξής 25 κατηγορίες:
- Αλλαντικά. 2. Αναψυκτικά, νερά και χυμοί. 3. Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού. 4. Αβγά, βούτυρο, νωπές ζύμες και ζωμοί. 5. Βρεφικές και παιδικές τροφές. 6. Γάλατα, ροφήματα και χυμοί ψυγείου. 7. Γιαούρτια, κρέμες γάλακτος και επιδόρπια ψυγείου. 8. Είδη αρτοζαχαροπλαστείου. 9. Είδη μίας χρήσης και είδη πάρτι. 10. Είδη οικιακής χρήσης. 11. Είδη πρωινού και ροφήματα. 12. Ετοιμα γεύματα. 13. Κάβα. 14. Καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής. 15. Κατεψυγμένα. 16. Μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη. 17. Ξηροί καρποί και σνακ. 18. Ορεκτικά και delicatessen. 19. Τροφές και είδη για κατοικίδια. 20. Τρόφιμα παντοπωλείου. 21. Τυροκομικά και φυτικά αναπληρώματα. 22. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 23. Φρέσκο κρέας. 24. Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. 25. Χαρτικά, πάνες και σερβιέτες.
Υπενθυμίζεται πως στο e-Καταναλωτής «φιλοξενούνται» και άλλες πρωτοβουλίες του ΥΠΑΝ, που αφορούν την αποτύπωση τιμών αγαθών της αγοράς, π.χ. «καλάθι του νοικοκυριού», «καλάθι των οπωροκηπευτικών» κ.λπ. Ακόμη, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις τιμές των καυσίμων στο σύνολο της επικράτειας. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίσει το πλησιέστερο πρατήριο για να… γεμίσει το ρεζερβουάρ του στην πιο συμφέρουσα τιμή.
Ειδήσεις σήμερα
Εφορία: Άνοιξε η πλατφόρμα για το Ε9 – Τα μυστικά της δήλωσης
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Τι λέει η ΗΔΙΚΑ για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν
13ος – 14ος μισθός: Νέα έκτακτη ανακοίνωση από την ΑΔΕΔΥ – Τι θα συμβεί στις 4 Φεβρουαρίου