Συγκεκριμένα, από το πρώτο καθεστώς ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στον τομέα της μεταποίησης (πλην των γεωργικών προϊόντων) και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με αντικείμενο την τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και την καινοτόμο και εξωστρεφή ανάπτυξη και μεγέθυνση.
Αντιστοίχως, το καθεστώς: «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» είναι για επενδύσεις σχετικές με τη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό τουριστικών καταλυμάτων.
Ενισχύσεις
Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
α. Φορολογική απαλλαγή: Η απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών.
β. Επιχορήγηση: Η δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing): Η κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
δ. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης: Η κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο, για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.
Οι δικαιούχοι
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
* Εμπορική εταιρία,
* Συνεταιρισμός,
* Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), δ. Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
* Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις.
Επενδυτικά σχέδια
Για την υπαγωγή στα καθεστώτα απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα και ανέρχεται σε:
* 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
* 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
* 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
* 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
* 50.000 ευρώ για τις Κοιν.Σ.Επ., καθώς και τους Α.Σ., τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ο.Π. και τις ΑΕΣ.
Καλύπτονται δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων πάγιων στοιχείων ενεργητικού (π.χ. κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός επιχειρηματικής εγκατάστασης), μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), επαγγελματική κατάρτιση, συμμετοχή ΜμΕ σε εμπορικές εκθέσεις κ.ά.
Υποβολή αίτησης
Η αίτηση για τη χορήγηση ενίσχυσης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
1 Την επωνυμία και το μέγεθος της επιχείρησης (μεγάλη, μεσαία, μικρή, πολύ μικρή),
2 Την περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ημερομηνιών έναρξης και λήξης,
3 Τον τόπο εκτέλεσης του έργου,
4 Τον κατάλογο των δαπανών του έργου,
5 Τα είδη και το ποσό ενίσχυσης,
6 Το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου,
7 Αποδεικτικό καταβολής παραβόλου το οποίο ορίζεται στο ένα τοις χιλίοις (0,001) του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ.
Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (Π.Σ.-Αν, https://opsan.mindev.gov.gr).
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Ανησυχία για τον Κορινθιακό – Τι λέει στον ΕΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος