Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η χρηματοοικονομική παιδεία είναι απαραίτητη για την ορθή λήψη αποφάσεων που καθορίζουν τη βιωσιμότητά τους: από τη διαχείριση καθημερινών εσόδων και εξόδων, μέχρι την αγορά ή ενοικίαση εξοπλισμού, τη λήψη δανείων, τη διαχείριση πιστώσεων, την αξιοποίηση διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις γνωρίζουν κλασικές μεθόδους χρηματοδότησης, όπως τα επιχειρηματικά δάνεια και η χρηματοδοτική μίσθωση, είναι αρκετά περιορισμένος ο βαθμός γνώσης για εναλλακτικούς θεσμούς, όπως είναι οι επιχειρηματικοί άγγελοι και η χρηματοδότηση από το πλήθος.
Η ελλιπής χρηματοοικονομική εκπαίδευση συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα κόστη συναλλαγών, υψηλότερα επιτόκια δανείων, υπερχρέωση και βεβαίως σε χαμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης, για την υλοποίηση απαραίτητων επενδύσεων. Επιπλέον, όμως, στη σημερινή εποχή του fintech, του mobile banking, του digital finance και των κρυπτο-νομισμάτων, η ανάγκη επαρκούς εκπαίδευσης είναι ακόμη πιο επιτακτική, με στόχο την προστασία των επιχειρήσεων ενάντια σε απειλές που σχετίζονται με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, όπως οι κίνδυνοι απάτης, κατάχρησης δεδομένων καταναλωτών και ανεπαρκούς ταυτοποίησης.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας αντιληφθεί τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η απουσία οικονομικής παιδείας, έχουν προχωρήσει στην ένταξη σχετικών μαθημάτων στα σχολεία, αλλά και στον σχεδιασμό εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα προσπάθεια για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των επιχειρήσεων, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με την υποστήριξη και συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση του ρόλου της κεφαλαιαγοράς και η υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, στην προσπάθεια να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σύγχρονου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η διοργάνωση εντός του 2024 ειδικής ημερίδας στο ΕΒΕΑ, με αντικείμενο την ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Κεφαλαιαγορά. Σχεδιάζεται, επίσης, η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για θέματα, όπως η χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς, η προστασία από διαδικτυακή απάτη, οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα και οι σχετικές διαφημίσεις, εν όψει και του νέου Κανονισμού για την Αγορά Κρυπτοστοιχείων.
Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη σημασία της χρηματοδότησης στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου οι ευκαιρίες συνυπάρχουν με τους κινδύνους. Ενώνοντας δυνάμεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στοχεύουμε να παρέχουμε χρήσιμη γνώση και να ενδυναμώσουμε τα μέλη μας, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες Κεφαλαιαγοράς, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύονται από σύγχρονες απειλές. Η συστηματική επένδυση στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των επιχειρήσεων και των πολιτών, είναι μια σημαντική πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, διαφάνειας και ευκαιριών για όλους.