Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης The Foundation for Defense of Democracies (FDD) στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε λίγες ώρες νωρίτερα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση.
Όπως επισήμανε, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική η μεγάλη επιτυχία του μετασχηματισμού της επιχείρησης, όπως προέκυψε από τη συνάντηση. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση της ΔΕΗ στη Ρουμανία, αλλά και στη συμβολή της επιχείρησης στην ενίσχυση των ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε ο κ. Πάιατ στην εκδήλωση, μία από τις βασικές προκλήσεις είναι η επιτάχυνση της απόσυρσης του άνθρακα από τα ενεργειακά μείγμα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και στα Δυτικά Βαλκάνια – «κάτι που αποτελεί κρίσιμο τεστ για τις πολιτικές της ενεργειακής μετάβασης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, πρόταξε την απάλειψη του φυσικού αερίου και γενικά της ενέργειας, από τα βασικά «όπλα» της Ρωσίας για την άσκηση επιρροής.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε τη στενή και αδιατάρακτη συνεργασία με τη χώρα μας, που συνεχίστηκε τα τελευταία χρόνια με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε στην επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως και στη δυναμική που έχει αποκτήσει το σχέδιο για τον λεγόμενο «Κάθετο Διάδρομο» φυσικού αερίου.
Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό θα συνδέσει την Ελλάδα, και τις πύλες εισόδου LNG στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία. «Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα και παράδειγμα για το πώς το ευρύτερο όραμα της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών “μεταφράζεται” σε νέες αρχιτεκτονικές συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και αυτές τις γιορτές η ΔΕΗ προσφέρει και γίνεται «ένα με τα παιδιά»
«Κλειδί» ο ρόλος της ΔΕΗ στο γεωνεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης – Συνάντηση Στάσση-Πάιατ
Ο ρόλος της ΔΕΗ στο νέο ενεργειακό “παζλ” στη ΝΑ Ευρώπης βρέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης με τον πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε εντυπωσιασμένος με το πώς έχει εξελιχθεί η ΔΕΗ, πράγμα που επανέλαβε και κατά την ομιλία του στο πάνελ, υπογραμμίζοντας ότι «υποστηρίζουμε 100% τα σχέδια της ΔΕΗ για τη δική της ενεργειακή μετάβαση».
Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης παρουσίασε τα σχέδια της ΔΕΗ για διείσδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης στον Τζέφρι Πάιατ.
Μάλιστα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέφερε σχετικά: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Πρέσβη Geoffrey Pyatt Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και να του παρουσιάσω το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την περιφερειοποίησή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τον ενημέρωσα για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και την υπόλοιπη Περιφέρεια, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ Α.Ε. όσον αφορά την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων των περιοχών και την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών!».
Να σημειωθεί ότι με τη εξαγορά της ENEL Ρουμανίας που περιλαμβάνει δίκτυα, τη δραστηριότητα της προμήθειας και μονάδες ΑΠΕ, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της στην περιοχή. Κάτι που θα ενισχυθεί περαιτέρω με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα κι όπου περιλαμβάνεται η επέκταση και στην αγορά της Βουλγαρίας ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.
Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ανάπτυξη ενεργειακών διαδρομών στη Βαλκανική εξασφαλίζει συνέργειες στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και ευκαιρίες για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αποτελεί σημαντικό κρίκο στο σκέλος της ενέργειας για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών στην οποία εντάχθηκε πρόσφατα η χώρα μας και αποτελεί ένα πλάνο συνεργασίας των χωρών μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Με βάση, δε, πηγές της ΔΕΗ, η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής στην επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ και σαφώς μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη Μπελέρη: Ποινή φυλάκισης 2,5 ετών πρότεινε ο εισαγγελέας – Για «πολιτική φυλακή» μιλά ο ίδιος