Προαναγγελία
Την προαναγγελία για την έναρξη λειτουργίας του νέου αυτού Μητρώου έκανε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου της 25ης Prodexpo, το οποίο αφορά στον τομέα του Real Estate στην Ελλάδα.
Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε τη λειτουργία του ΜΙΔΑ όταν, ερωτηθείς για το ζήτημα των «κενών» ακινήτων, απάντησε πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς, κάτι που θα αλλάξει το 2025, όταν και θα αναπτυχθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο».
Εισπράξεις
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε επίσης ότι τα έσοδα που αναμένεται να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από την φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι 11-12 φορές περισσότερα από αυτά που είχε εισπράξει το 2017!
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, «το 2017 τα φορολογικά έσοδα (σ.σ. από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων) ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έφθασαν τα 740 εκατ. ευρώ. Φέτος, στο πρώτο 9μηνο, έχουμε έσοδα 742 εκατ. ευρώ (έναντι 640 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2023) και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τα 830 εκατ. ευρώ.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε επίσης ότι η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εργαλεία που παρέχουν ποιοτικά δεδομένα για την αγορά.
Συμμόρφωση
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, 6.200 νομικά πρόσωπα έχουν δηλώσει πάνω από 3 ακίνητα, με την εικόνα συμμόρφωσης στη νομοθεσία να είναι καλή, καθώς το 90% έχει ανοίξει βιβλία, περίπου 500 έχουν δώσει λάθος κωδικούς, ενώ άλλοι 500 δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια. «Τους έχουμε εντοπίσει και θα τους ενοχλήσουμε το επόμενο διάστημα για να συμμορφωθούν», είπε ο κ. Πιτσιλής, προσθέτοντας ότι πλέον μόνο το 12% των καταχωρίσεων στις πλατφόρμες αυτές είναι προβληματικό.
Αλέξης Πατέλης: Στις 100.000 οι βραχυχρόνια εκμισθούμενες κατοικίες
Από την πλευρά του ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα οποία 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) και μισθώνονται βραχυχρόνια, με 40.000 ΑΜΑ να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία. «Από αυτά τα 100.000 ΑΜΑ, το 1/4 μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ετησίως, γι’ αυτό και αποφασίσαμε τελικά να μη θεσμοθετήσουμε χρονικό περιορισμό», δήλωσε ο κ. Πατέλης. Εξήγησε ότι σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες, γι’ αυτό και έχει σφίξει το πλαίσιο στα νομικά πρόσωπα.
Ο κ. Πατέλης οριοθέτησε το μέσο έσοδο ανά ΑΜΑ στις 7.350 ευρώ ετησίως, ενώ σχετικά με τους περιορισμούς σε τρία διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, εξήγησε πως στο κέντρο ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού. «Στις γειτονιές αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2025 και στο τέλος του έτους θα κρίνουμε αν το μέτρο έχει αποτέλεσμα και πρέπει να παραταθεί», συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης.