Αλμα…
Αν και φαίνεται υπερβολή, η αλήθεια είναι ότι η τιμή τη λίρας αυξήθηκε κατά 52,43% από το 2022. Δεν είναι μία απλή άνοδος, αλλά κανονική εκτίναξη που δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης, καθώς η τιμή της χρυσής λίρας έχει αυξηθεί κατά 4,74% από την αρχή του μήνα, κατά 14,97% από τον Ιούνιο και κατά 30,8% από την αρχή του έτους! Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι πωλητές κερδίζουν. Φέτος, έχει πραγματοποιηθεί αγορά 35.972 λιρών από πολίτες μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενώ έχουν πουληθεί περί τις 4.672, με σημαντική αύξηση από το 2023. Προφανώς, υπάρχει και ισχυρή δευτερογενής αγορά, όπως και αγοραπωλησίες μεταξύ ιδιωτών, που δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία. Ο καλύτερος δείκτης για το σύνολο της αγοράς είναι η τιμή που με την ανοδική της πορεία δείχνει ότι και η ζήτηση βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ!
Κέρδος
Η λέξη «κλειδί» για να βγάλει κάποιος κέρδος από την αγοραπωλησία χρυσών λιρών, είναι η υπομονή. Πρέπει να ανέβει αρκετά η τιμή, ώστε να καλύψει τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης και αγοράς, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Παράδειγμα, χθες η τιμή αγοράς, όταν η τράπεζα αγοράζει τις λίρες ήταν 574,26 ευρώ η μία, ενώ για την πώληση από την τράπεζα σε ιδιώτη ήταν στα 673,04 ευρώ. Κάποιος που αγόρασε χθες, θα χρειαστεί να περιμένει ώστε η τιμή αγοράς από την τράπεζα να ξεπεράσει την τιμή στην οποία είχε αγοράσει τη λίρα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η χθεσινή τιμή να αυξηθεί κατά περισσότερο από 17,2%. Κάποιος που αγόρασε 10 λίρες στην αρχή του 2022, πλήρωσε 441,54 ευρώ το τεμάχιο, δηλαδή 4.415,4 ευρώ. Χθες, οι λίρες του αξίζουν για αγορά από την ΤτΕ, 5.742,6 ευρώ. Η πώληση μετά από μόλις δύο χρόνια, θα αποφέρει κέρδος 1.327,2 ευρώ ή απόδοση 30,06%. Αποτέλεσμα που κερδίζει τόσο τις προθεσμιακές καταθέσεις όσο και τα περισσότερα ομόλογα της αγοράς.
Εκτιμήσεις
Ομως, οι μεγάλες αλλαγές στις τιμές κάνουν πολλούς να αναρωτηθούν τι να κάνουν με τις λίρες τους, αν έχει έρθει η ώρα να πουλήσουν και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους ή μήπως ο χρυσός οδεύει προς νέα υψηλά και αξίζει να περιμένουν ή και να αγοράσουν ακόμα περισσότερες. Με τις τιμές του χρυσού να έχουν αυξηθεί κατά 30% από την αρχή του έτους και τους ειδικούς να προβλέπουν ότι σε λιγότερο από χρόνο θα χτυπήσουν νέο ρεκόρ πάνω από τα 2.900 δολάρια η ουγγιά, το ενδιαφέρον είναι ισχυρό.
Εκτόξευση των τιμών του χρυσού βλέπουν οι αναλυτές, λόγω αβεβαιότητας, ύφεσης και επιτοκίων. Χθες, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφτασε να διαπραγματεύεται στις αγορές προς 2.739 δολάρια η ουγγιά, με αύξηση 0,68% στην ημέρα, 2,93% στην εβδομάδα, 4,27% στον μήνα και 32,77% στο έτος. Σε σύγκριση με την τιμή που είχε πέρσι την ίδια ημέρα, είχε κερδίσει 38,83%. Την τελευταία πενταετία η αύξηση της τιμής προσεγγίζει το 90%. Επεσαν έξω όσοι αναλυτές έβλεπαν συγκράτηση των τιμών και σταθεροποίηση της αγοράς, μέσα στο έτος, καθώς από την Πρωτοχρονιά, το μέταλλο έσπασε 25 φορές το ρεκόρ τιμής του.
Σε ανοδικό σπιράλ
Η τιμή της χρυσής λίρας είναι συνδεδεμένη με την τιμή του χρυσού και σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο διατηρείται η παρούσα κατάσταση, ο δρόμος είναι μόνο ανοδικός.
Ειδικότερα, οι «οδηγοί» της ανόδου τιμών είναι:
* Γεωπολιτική αβεβαιότητα: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο κρίσης στις τιμές του πετρελαίου, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια να φτάνει προς το τέλος του.
* Αμερικανικές εκλογές: Το γεγονός ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους με πολύ διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της οικονομίας, τα επιτόκια και η πιθανή επιστροφή αυξημένων δασμών.
* «Φθηνά» επιτόκια: Η αναμενόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάνει το χρήμα φθηνότερο και μειώνει τις αποδόσεις για τους επενδυτές.
* Αμφισβήτηση του δολαρίου: Πολλές χώρες αύξησαν τα αποθέματα χρυσού τους, ενώ η άνοδος οικονομικής ισχύς των BRICS, διατηρεί ζωντανό το ερώτημα, αν το δολάριο θα παραμείνει το νόμισμα του παγκόσμιου εμπορίου.