Για το δώρο του Πάσχα
Αναφερόμενη στο δώρο του Πάσχα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι σημείωσε ότι «το δώρο Πάσχα είναι 415 ευρώ και υπολογίζεται πάνω σε όλον τον νέο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ. Όσοι εργοδότες δεν δώσουν το δώρο Πάσχα στα 415 ευρώ είναι παράνομοι. Και αυτό μπορούμε να το δούμε αυτόματα πλέον μέσω από της ΕΡΓΑΝΗΣ όπου βλέπουμε και ελέγχουμε όλες τις μισθοδοσίες».
Όσον αφορά στο επίδομα μητρότητας, επισήμανε ότι «επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις μη μισθωτές. Πλέον λαμβάνουν επίδομα μητρότητας ύψους 830 ευρώ για 9 μήνες, όπως και οι μισθωτές. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση που ισοδυναμεί με πρόσθετη οικονομική στήριξη 6.000 ευρώ ετησίως. Αυτές οι γυναίκες έπαιρναν για τέσσερις μήνες 250 ευρώ και τώρα θα παίρνουν για εννέα μήνες 830 ευρώ.Οι μητέρες,που δικαιούνται το επίδομα μπορούν ήδη να κάνουν γραπτώς αίτηση στα κέντρα της ΔΥΠΑ και ευελπιστώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε την απαιτούμενη πλατφόρμα προκειμένουνα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους».
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες που θα πληρωθούν
«Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος διαφωνούν,όπως εν προκειμένω, τότε αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Τότε θα δούμε πόσους πληρώνουμε και θα το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου με αφορμή τα αναδρομικά δώρων και την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τον πληθωρισμό και τις κλαδικές συμβάσεις
«Καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των 50 ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας, πόσο μάλλον εκείνες των ευάλωτων νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρέπει όμως να κοιτάξουμε πού βρισκόμαστε. Και βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η αύξηση στο κατά κεφαλήν εισόδημά μας είναι διπλάσια από την αύξηση σεολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, από το 2019 μέχρι σήμερα η αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με την αύξηση τόσο του κατώτατου, όσο και του μέσου μισθού, είναι αρκετά χαμηλότερη. Δηλαδή η αύξηση των τιμών δεν έχει «φάει» την αύξηση των μισθών.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εργοδότες ήθελαν πολύ χαμηλότερη από αυτή που δώσαμε. Οι εργοδότες ήθελαν αύξηση από 3% μέχρι 4%. Εμείς προχωρήσαμε σε αύξηση 6,4% του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψιν πόσο μπορεί να αντέξει και η εργοδοσία, αλλά και η οικονομία. Τηρήσαμε δηλαδή μια ισορροπία έτσι ώστε από τη μία να ενισχύσουμε το νοικοκυριό κι από την άλλη το νοικοκυριό να μείνει στη θέση εργασίας του, και όλα αυτά χωρίς να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις και πληθωριστικές προσδοκίες.
Ειδήσεις σήμερα
Εργατικό δυστύχημα στο Άργος: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας
Μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα: Ένας τραυματίας- Ζημιές σε σπίτια- Εκκενώθηκαν περιοχές
Βορίδης: Η ΝΔ είναι το ανθεκτικότερο κόμμα, με διαρκή παρουσία τα τελευταία 50 έτη [βίντεο]