Ενόψει της εαρινής συνόδου με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση «World Economic Outlook» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την οποία, κατά την επόμενη διετία 2025-2026, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα και θα «τρέξει» με 1,9% και 1,3%, αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το έλλειμμα και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα
Εξετάζοντας το έλλειμμα, το ΔΝΤ αναμένει ότι θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και από το -6,9% το 2023, θα υποχωρήσει ελαφρώς στο -6,5% το 2024, για να πέσει στο -5,3% το 2025. Για την Ευρωζώνη, αναμένεται πλεόνασμα 2,3% τόσο φέτος όσο και του χρόνου.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2,7%, όπως προαναφέρθηκε, ενώ του χρόνου οι οικονομολόγοι του ταμείου προβλέπουν να διαμορφωθεί στο 2,1%, ελαφρώς υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι το 2%. Για την Ευρωζώνη τα ποσοστά αυτά αναμένεται να διαμορφωθούν στο 2,4% και 2,1%, αντίστοιχα.
Υποχώρηση και της ανεργίας
Σε σχέση με την πορεία της ανεργίας, στην έκθεση αναφέρεται ότι από το 10,9% το 2023, θα πέσει κάτω από το 10% φέτος και συγκεκριμένα στο 9,4%, για να ολοκληρώσει το 2025 ακόμη χαμηλότερα, στο 8,7% (6,6% και 6,4% στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα).
Χατζηδάκης για έκθεση ΔΝΤ: Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια με υψηλότερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη
«Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε τα παραπάνω με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο)» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει:
«Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%).
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.
Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια».