Γράφει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Πρόεδρος Περιφερειακής Ενωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,
δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη
Ποιος θα περίμενε, επίσης, ότι 77 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που όλοι θέλαμε να ξεχάσουμε, η Ευρώπη θα ζούσε από τόσο κοντά μια νέα πολεμική φρίκη; Μια φρίκη η οποία εκτός από τα εκατοντάδες θύματα που προκάλεσε δημιούργησε και μια τεράστια αβεβαιότητα σε όλον τον κόσμο και μια ενεργειακή κρίση, που ο πολιτισμένος κόσμος είχε χρόνια να ζήσει.
Σε αυτό το αβέβαιο τοπίο και με τόσες ανοιχτές εκκρεμότητες πολλές σταθερές δεν υπάρχουν. Μία από τις λίγες αποτελεί η Ευρώπη, που όμως πρέπει να ξαναβρεί την παλιά της λάμψη και δυναμική. Να ξαναθυμηθεί τον παλιό καλό της εαυτό και να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα ερωτηματικά καθημερινά πληθαίνουν.
Απαραίτητα
Για την Ελλάδα που βγαίνει από μια πολύ δύσκολη δεκαετία Μνημονίων η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, τα θέματα δηλαδή της φετινής ΔΕΘ, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Τα είδαμε εν μέρει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη μας. Με τις επενδύσεις της Pfizer, της Cisco και της Delloitte, που δημιούργησαν θέσεις εργασίας και προκάλεσαν στη Θεσσαλονίκη χαμόγελα, παρά τις αβεβαιότητες της εποχής.
Θα θέλαμε και άλλα τέτοια success stories. Στο επίπεδο των υποδομών να γίνει, επιτέλους, το μετρό της Θεσσαλονίκης, να σταματήσουμε να βιώνουμε τις κακές συνήθειες του παρελθόντος με προγράμματα που ανακοινώνονται, αλλά δεν υλοποιούνται ή καθυστερούν σημαντικά. Γιατί, έχοντας πίσω μας μια τέτοια δύσκολη δεκαετία, αλλά και σήμερα τόσες αβεβαιότητες, οι προκλήσεις για τη Θεσσαλονίκη είναι πολλές.
Η συνέχιση των επενδύσεων, που ξεκίνησαν ήδη, είναι σίγουρα η κορυφαία πρόκληση. Γιατί οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας και φέρνουν ανάπτυξη. Και σε αυτόν τον τομέα η φετινή ΔΕΘ μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Το ενεργειακό ζήτημα και η αντιμετώπισή του είναι, επίσης, κάτι που έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο στοίχημα, που μας απασχολεί τα μέγιστα και στη χώρα μας. Η ενεργειακή διπλωματία που ανέπτυξε η Ελλάδα είναι κάτι που μπορεί να «απογειώσει» την Ελλάδα.
Τρίτο στοίχημα; Η τελική νίκη κόντρα στην πανδημία που συνεχίζεται. Που σημαίνει πέρα από την καθημερινή διαχείριση και το χτίσιμο αύριο μιας καλύτερης δημόσιας Υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι πολύ θετική εξέλιξη τόσο η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στον δήμο μας, που υλοποιείται χάρις στην ιδιαίτερα γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με γοργούς ρυθμούς στο Φίλυρο, όσο και η εξαγγελία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου.
Τέταρτο στοίχημα; Η κοινωνική πολιτική, που πρέπει να ενισχυθεί. Εμείς ζήσαμε από κοντά τι σημαίνει οι δομές των δήμων να είναι δίπλα στον πολίτη με μία σειρά από πρωτοβουλίες που κράτησαν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες την περίοδο της πανδημίας. Κοινωνική ευαισθησία με τα δημοτικά προγράμματα, καθαριότητα στις γειτονιές παρά τον κορονοϊό, ψηφιοποίηση υπηρεσιών για να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Δείξαμε όλοι ότι στις δοκιμασίες, όταν ενωνόμαστε, μπορούμε. Και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε.
Νέα όπλα
Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν σήμερα και τα νέα όπλα. Οπως οι έκτακτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που διασφάλισε από την Ε.Ε. η χώρα μας και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση διαφόρων κρίσιμων τομέων, όπως το ψηφιακό κράτος, όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν πραγματικά άλματα.
Για εμάς τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και τώρα μιλώ με τον διπλό μου ρόλο ως δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη αλλά και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας- το στοίχημα είναι σήμερα μεγάλο. Καλούμαστε να αφήσουμε τη σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης στις εξελίξεις μέσα από προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» και μέσα από βελτιώσεις στις υποδομές. Με τη λειτουργία του μετρό, με την κατασκευή του flyover, με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», που είναι πια πιο σύγχρονο και λειτουργικό, το Thess INTEC, το νέο σπίτι της καινοτομίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη, και με έναν καλύτερο ΟΑΣΘ, που, επιτέλους, δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Αλλά και με νέα οράματα, όπως το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που θα αναβαθμίσει και θα αναπλάσει μια τεράστια περιοχή που ξεκινά από το Αγγελοχώρι και καταλήγει στo Καλοχώρι.
Οι αβεβαιότητες, λοιπόν, όπως είδαμε, υπάρχουν. Υπάρχει όμως και η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη μπορούν. Και ότι θα τα καταφέρουμε!