1.264 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία
Σύντομα θα γίνουν 1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του πριν από λίγες μέρες με το προεδρείο της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της. Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο είναι και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αμέσως μετά και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του δήμους για τις νέες θέσεις που θα προκύψουν στη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα καλεί τις δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν στην κατάθεση αιτημάτων για την κάλυψη των νέων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αφού ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη διαδικασία με την κατάθεση των αιτημάτων των δήμων, θα αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών η σχετική προκήρυξη στο ΑΣΕΠ προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της νέας προκήρυξης. Η μοριοδότηση των υποψηφίων γίνεται με βάση το βαθμό τίτλου σπουδών, την εντοπιότητα, τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας (εκτός εκείνης που αποτελεί απαραίτητη υπόθεση) και την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τέκνου πολυτέκνου.
Προσόντα υποψηφίων
Στα νέα προσόντα για την κάλυψη των θέσεων θα συμπεριλαμβάνονται:
Για την κάλυψη των θέσεων απαιτείται από τους υποψηφίους να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί, προκειμένου για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, το 30ό έτος και για τον κλάδο ΔΕ το 26ο έτος. Για τα φυσικά προσόντα των υποψήφιων γυναικών, προβλέπεται να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον 1,67 μ., ενώ για τους άνδρες παραμένει ως απαιτούμενο ύψος το 1,70 μ. Απαιτείται ως τυπικό προσόν η γνώση τουλάχιστον μίας εκ των γλωσσών Αγγλικής ή Γαλλικής ή Ιταλικής ή Γερμανικής ή Ισπανικής σε επίπεδο τουλάχιστον «Πολύ Καλά», προκειμένου για τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, και «Καλά», προκειμένου για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η γνώση της οποίας θα πρέπει και να πιστοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Ως τυπικό προσόν συμπεριλαμβάνεται και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποκλείονται από το διαγωνισμό όσοι δεν έχουν πιστοποίηση γνώσης κάποιας από τις προβλεπόμενες ξένες γλώσσες ή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή και επομένως συντελείται κατ’ αυτόν τον τρόπο μια ουσιώδης αναβάθμιση από πλευράς γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται από εδώ και στο εξής στη Δημοτική Αστυνομία.
700 στη Δικαστική Αστυνομία
Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να σταλεί για ΦΕΚ από το υπουργείο Δικαιοσύνης η προκήρυξη για προσλήψεις ένστολου και πολιτικού προσωπικού στη Δικαστική Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ένστολο προσωπικό θα προκηρυχθούν 600 θέσεις και για το πολιτικό προσωπικό 100 θέσεις. Η προκήρυξη εγκρίνεται από την Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και διεξάγεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι θέσεις του προσωπικού του πολιτικού τομέα κατατάσσονται σε τέσσερις (4) βαθμούς, ως ακολούθως: α) Βαθμός Α’, β) Βαθμός Β’, γ) Βαθμός Γ’, δ) Βαθμός Δ’. Ο κατώτερος βαθμός είναι ο Δ’ και ανώτερος ο Α’. Εισαγωγικός βαθμός είναι ο βαθμός Δ’. Ειδικά για τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς με την ειδικότητα, εισαγωγικός βαθμός είναι ο Γ’, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα. Οι θέσεις όλων των βαθμών είναι σε κάθε κατηγορία οργανικά ενιαίες. Το προβάδισμα μεταξύ των υπαλλήλων καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 97 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ.
Βαθμοί υπαλλήλων Δικαστικής Αστυνομίας
Οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά ως εξής: α) Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας, β) Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας, γ) Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας, δ) Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας. Αξιωματικοί της Δικαστικής Αστυνομίας είναι οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας. Οι Αστυνόμοι Δικαστικής Αστυνομίας ασκούν, κυρίως, καθήκοντα προϊσταμένου του Αστυνομικού Τμήματος της Διεύθυνσης Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και προϊσταμένου περιφερειακής υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα. Εισαγωγικός βαθμός του Αστυνομικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ο Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας και καταληκτικός βαθμός είναι ο βαθμός του Αστυνόμου Δικαστικής Αστυνομίας. Για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του υπαρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας. Για κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου, εισαγωγικός βαθμός είναι αυτός του Αρχιφύλακα Δικαστικής Αστυνομίας, στον οποίο κατατάσσονται με διαπιστωτική πράξη του διευθυντή της Δικαστικής Αστυνομίας. Η παραμονή στον κατά περίπτωση εισαγωγικό βαθμό διαρκεί υποχρεωτικά τρία (3) τουλάχιστον συναπτά έτη, ανεξαρτήτως των τυπικών προσόντων που αποκτά ο υπάλληλος στο ενδιάμεσο διάστημα.
Τυπικά προσόντα
Θέσεις της κατηγορίας ΔΕ είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται απολυτήριος τίτλος ή πτυχίο σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλου ισότιμου σχολείου. Θέσεις της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος ή σχολής του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής. Θέσεις κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ καλύπτονται επίσης: α) από κατόχους πτυχίων ή διπλωμάτων ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), β) από κατόχους απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ανώτατης ή μεταδευτεροβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), γ) από κατόχους απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΣΑΕΠ ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, δ) από κατόχους τίτλων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στους οποίους έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα άσκησης νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, ε) από κατόχους διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές. Ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού απαιτείται η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, και γ) υπηρεσιών Διαδικτύου. Ειδικώς για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ απαιτείται ως πρόσθετο τυπικό προσόν η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής ή Ιταλικής γλώσσας και για την κατηγορία ΔΕ η καλή γνώση μίας από τις παραπάνω γλώσσες.
Ειδήσεις σήμερα
Πρωινό μας: Η επική γκάφα της Σκορδά on air με τον Κώστα Σαφέτη – «Κάγκελο» ο τραγουδιστής [βίντεο]
Γιώργος Αγγελόπουλος: «Βόμβα» Σμαραγδή – «Μου είπαν αν δεν παίξει, αποσύρονται» – Τι απαντά ο Ντάνος