Συνολικά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», στο Β’ Στάδιο του γραπτού διαγωνισμού συμμετείχαν περίπου 11.500 επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν 4.276 θέσεις πτυχιούχων σε φορείς όπως δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.
Υπενθυμίζουμε ότι οι παρατάσεις για την εν λόγω διαδικασία δόθηκαν από το ΑΣΕΠ καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα της σελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής δέχτηκε τόσες αιτήσεις που δεν άντεξε και παρουσίασε προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μην μπορούν να ολοκληρώσουν μέχρι τέλους την αίτησή τους. Κρίθηκε λοιπόν απαραίτητο από τα ανώτατα στελέχη της Ανεξάρτητής Αρχής να δοθούν παρατάσεις, προκειμένου να καταφέρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την αίτησή τους και να μην αποκλειστεί κανείς.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμβαίνει συνέχεια αυτό με τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, αφενός διότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων, αφετέρου διότι όλοι οι υποψήφιοι περιμένουν τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας προκειμένου να καταθέσουν την αίτησή τους. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση της 3ΓΒ/2023, η Ανεξάρτητη Αρχή αναγκάστηκε να διακόψει και τη διαδικασία αιτήσεων για την 5Κ/2023, που ήταν σε εξέλιξη, προκειμένου να μην επιβαρύνει περαιτέρω το ηλεκτρονικό της σύστημα.
Σε επικοινωνία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ, μας ενημέρωσαν ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να μη δημιουργούνται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Παράλληλα, στον επόμενο γραπτό διαγωνισμό αναμένεται να μπει «κόφτης» ως προς τις επιλογές των υποψηφίων, για να περιοριστούν φαινόμενα όπως για παράδειγμα οι υποψήφιοι να απορρίπτουν τη θέση που είχαν αρχικά επιλέξει.
Ταυτόχρονα, το σημερινό σύστημα των απεριόριστων επιλογών έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί αρκετά περισσότερο η διαδικασία έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων. Στο εξής λοιπόν, θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν περιορισμένες θέσεις για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται και στις οποίες έχουν τη βούληση και τη δυνατότητα να εργασθούν.
1.200 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΗ
Να σημειωθεί ότι, από τους 12.691 επιτυχόντες πτυχιούχους ΑΕΙ που πέτυχαν τη βάση στο διαγωνισμό, οι περίπου 1.200 δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να καταθέσουν τα χαρτιά τους, που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα κάποιες από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν θα μείνουν κενές. Και αυτό διότι υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν αντίστοιχα πολλοί επιτυχόντες, ενώ ταυτόχρονα δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς στο τέλος θα αποδεχτούν το διορισμό για τις θέσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πάρα πολύ για να μάθουν αν διορίστηκαν ή όχι. Η έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι πολύ μικρότερη χρονικά από αυτήν που ισχύει για τις προκηρύξεις «Κ».