Η πληρότητα των διαθέσιμων καταλυμάτων στη χώρα μας φτάνει στο 68%, που σημαίνει άνοδος της τάξης του 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης οδήγησε και σε αύξηση της μέσης τιμής για κάθε διανυκτέρευση κατά 18% στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη ήταν μόλις 16,9%. Το αποτέλεσμα ήταν τον Ιούλιο η μέση ημερήσια τιμή να κυμαίνεται πέριξ των 234 ευρώ. Τέλος, η αύξηση της ζήτησης παρά την άνοδο των τιμών έφερε την αύξηση κατά 35% των συνολικών διανυκτερεύσεων σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 και ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τη Γαλλία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διανυκτερεύσεις θα συνεχίσουν με άνοδο κοντά στο 30% και για τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.
Τα φορολογικά έσοδα
Ο υψηλός τζίρος των ιδιοκτητών φέρνει και σημαντική αύξηση στα φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης, έκανε εκτίμηση για έσοδα περί τα 600 εκατ. ευρώ. Σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μετέφερε την εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες είχαν ενημερωθεί εγκαίρως πως εάν δεν υπήρχε συνεργασία με την ΑΔΑΕ θα ακολουθούσε ο αποκλεισμός τους από το Διαδίκτυο στη χώρα μας. «Με αυτό ως εργαλείο, καταφέραμε να τις πείσουμε να συνεργαστούν με τη φορολογική διοίκηση και να μας δώσουν επιτέλους στοιχεία. Ξεκινήσαμε με 50 εκατ. ευρώ έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού, από το Booking, το Airbnb κ.λπ., και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και έχω την αίσθηση… ότι μπορεί να είμαστε και πάνω από 600 εκατομμύρια στις δηλώσεις του 2022».
ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία για τις προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Oχι στο «πογκρόμ» λέει η ΠΟΜΙΔΑ
Oχι στο «πογκρόμ» κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης λέει η ΠΟΜΙΔΑ, που ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή μέτρα που θα καταστρέψουν έναν τόσο δυναμικό κλάδο της οικονομίας. Oπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της oμοσπονδίας, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνει στο 90%, ενώ κάνει λόγο για έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις σχετικές πλατφόρμες. Οι ιδιοκτήτες λένε ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα προξενήσουν τεράστια ζημιά στα δημόσια έσοδα, που θα απαιτήσει την επιβολή πρόσθετων φόρων σε βάρος των πολιτών. Παράλληλα τονίζεται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν ευθύνεται για τη μείωση της προσφοράς μισθωμένης στέγης κύριας κατοικίας, ούτε προκάλεσε εξώσεις γιατί άνθhσε στη χώρα μας τη δεκαετία του ’10 σε παλαιά, άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Σε ημιτελή κτίρια και ιδίως απαξιωμένα γραφεία και πρώην βιοτεχνικούς χώρους των κέντρων των πόλεων που ποτέ μέχρι τώρα δεν αποτελούσαν κατοικίες.
Τα υψηλά έσοδα «ασπίδα» στην αγορά
Οι ιδιοκτήτες ανησυχούν για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο σε περιορισμούς ακινήτων όσο και στην φορολογία. Παρά τις ανησυχίες, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι κανείς δεν θα βάλει σε κίνδυνο μία τόσο κερδοφόρα αγορά. Οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση σήμερα ανήκει ιδιοκτησιακά και ασκείται κατά 100% από ελληνικά χέρια, όταν η ξενοδοχία περιέρχεται όλο και πιο πολύ σε διεθνείς αλυσίδες και ξένα συμφέροντα. Παράλληλα διαχέει τα έσοδά της σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, γι’ αυτό λέγεται και «οικονομία του διαμοιρασμού», ενώ ήδη φορολογείται πολύ βαρύτερα από ότι τα ξενοδοχεία, με συντελεστή που φτάνει το 45% και χωρίς καμιά έκπτωση δαπανών.