Αναθεωρώντας τις ενδιάμεσες προβλέψεις του καλοκαιριού οι οποίες ήθελαν για την Ελλάδα την ανάπτυξη στο 4% για φέτος και στο 2,4% για το 2023, η Κομισιόν προβλέπει τώρα για την Ελλάδα ανάπτυξη για φέτος στο 6% η οποία όμως θα επιβραδύνει στο 1% τον επόμενο χρόνο για να αυξηθεί στο 2% το 2024.
Οι ρυθμοί αυτοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι του μέσου όρους της Ε.Ε. Ειδικότερα, η Επιτροπή, αναθεώρησε την ανάπτυξη της Ε.Ε. από το 2,7% στο 3,3% για φέτος και από 1,5% στο 0,3% το 2023, με προοπτική αύξηση της ανάπτυξης κατά 1,6% το 2024.
Στο σχόλιο της για την Ελλάδα η Επιτροπή σημειώνει ότι οδηγοί της ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο θα είναι η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ και ο τουρισμός θα συνεχίσει την καλή πορεία που έχει ανακτήσει το 2022, αφού παρά την κρίση, θα συνεχίσει η εισροή τουριστών από χώρες υψηλών εισοδημάτων.
Η Επιτροπή προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 11,5% για φέτος, 6,3% για το 2023 και 3,5% το 2024. Στα θετικά της έκθεσης, η απασχόληση για την οποία προβλέπει αύξηση κατά 1,9% για φέτος, 0,4% για το 2023 και 0,6% για το 2024. Ωστόσο, προβλέπει στασιμότητα στη μείωση της ανεργίας η οποία εκτιμά ότι θα παραμείνει στο 12,6% φέτος και το 2023, για να υποχωρήσει στο 12,1% το 2024.
Πληθωρισμός
Στο κρίσιμο μέγεθος του πληθωρισμού, η Επιτροπή έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω για την Ελλάδα το ύψος του από το 8,9% που προέβλεπε το καλοκαίρι στο 10% και από 3,5% για το 2023 στο 6%, με προοπτική μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024. Παράπλευρη απώλεια των υψηλών τιμών στα καύσιμα, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες θα είναι η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 8,6% του ΑΕΠ για το 2022 και το 2023, με προοπτική να υποχωρήσει στο 8,1% του ΑΕΠ το 2024.
Στο κείμενο της η Κομισιόν τονίζει ότι οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων που δεν συνδέονται με την αύξηση του πληθωρισμού δεν θα ενισχύσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.
Από την άλλη, η αύξηση του κατώτερου μισθού, οι αυξήσεις στις συντάξεις, τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, αλλά και οι φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί για το 2023 θα μετριάσουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού σε τρόφιμα και καύσιμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα
Παράλληλα, στα δημοσιονομικά η Κομισιόν πιστοποιεί ότι τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος θα συνεχίσουν να μειώνονται, ενώ για τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2024, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ που αναμένεται ότι θα έχει φέτος.
Ειδικότερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται ότι θα υποχωρήσει από το 4,1% του ΑΕΠ για φέτος στο 1,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 και στη συνέχεια στο 0,8% του ΑΕΠ το 2024.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμη μικρότερο αν η κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα ύψους 1,1% του ΑΕΠ από την περασμένη άνοιξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τέλος, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα φτάσει το 171,1% του ΑΕΠ για φέτος και θα υποχωρήσει στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023, ενώ στο τέλος του 2024 θα συνεχίσει να υποχωρεί στο 156,9% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας είπε:«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιούν ότι, στην “καρδιά” της ενεργειακής κρίσης και των εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα επόμενα έτη.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, το 2022, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο των προηγούμενων εκτιμήσεων και διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ενώ, για το 2023, έτος σημαντικής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη και ύφεσης σε κάποιες χώρες, η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφανίζεται μακράν πρώτη στην αύξηση των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024, με διψήφια, μάλιστα, άνοδο – η μοναδική χώρα – τη φετινή χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παρουσιάζεται μεν υψηλός το τρέχον έτος και αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά είναι χαμηλότερος από αρκετές άλλες χώρες και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου τα επόμενα έτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, δε, ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Κυβέρνηση και η σημαντική ενίσχυση του κατώτατου μισθού αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Μέτρα που, όπως τονίζει και η Επιτροπή, παρότι ενισχύθηκαν σημαντικά έναντι των εαρινών προβλέψεων, εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, διασφαλίζοντας έτσι τη δημοσιονομική σταθερότητα και την – πολύ καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – πορεία βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών.
Όλα τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν τη συστηματική και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τους πολίτες έναντι των σφοδρών και επάλληλων κρίσεων, να ισχυροποιήσει την ελληνική οικονομία και να τονώσει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Προσπάθεια που θα συνεχιστεί, αδιάκοπα, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των διεθνών προκλήσεων, τις οποίες με ενότητα, υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε».
Ειδήσεις σήμερα
Νίτσα Μαρούδα: Εφυγε το αφελές κορίτσι του ελληνικού κινηματογράφου – Σήμερα η κηδεία της
Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με πτώση θερμοκρασίας και χιόνια το Σαββατοκύριακο
Ελ. Βενιζέλος: Το θρίλερ με τα δύο Emirates και η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου ασφάλειας