Ανατιμήσεις
«Οι αλευροβιομηχανίες μάς έχουν αποστείλει ήδη αυξημένους τιμοκαταλόγους στην πρώτη ύλη κατά 4-5 λεπτά το κιλό. Το 70άρι μαλακό αλεύρι, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φούρνοι, το αγοράζαμε πριν από λίγα χρόνια 35-37 λεπτά το κιλό και τώρα το παίρνουμε 48-49 λεπτά το κιλό. Με τις αυξήσεις που μας έχουν ανακοινωθεί το κόστος θα ανέβει στα 52-53 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί πάνω από 120%. Αν σκεφτείτε ότι πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα και τώρα έχει φτάσει στα 19,5 λεπτά για τα αρτοποιεία, αντιλαμβάνεστε ότι η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να έχει πενταπλασιαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Πρόκειται για μια δυσεπίλυτη εξίσωση», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελσα Κουκουμέρια.
Τιμές
Ηδη, από το 2020 η τιμή της φρατζόλας έχει αυξηθεί κατά 50% από τα 0,80 στα 1,20 ευρώ το κιλό και με τις νέες αυξήσεις ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 1,40 ευρώ το κιλό. «Δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση συντονισμένα για ανατιμήσεις. Ανάλογα με τα κόστη του κάθε αρτοποιείου, ο καθένας θα κάνει καθορίσει την τιμολογιακή του πολιτική. Ηδη, κάποιοι φούρνοι πουλάνε τη φρατζόλα στα 1,40 ευρώ και άλλοι μπορεί να τη διαθέτουν και 1,10 ευρώ», σημειώνει η κ. Κουκουμέρια.
Σύμφωνα με την ίδια, οι υπέρογκες αυξήσεις στα κόστη έχουν οδηγήσει σε λουκέτο περίπου 800 φούρνους την τελευταία τριετία.
Κατανάλωση
Από την άλλη, πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, δείχνουν ότι η κατανάλωση ψωμιού έχει μειωθεί κατά περίπου 22.000 τόνους από το 2019 έως το 2022.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2023 η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα διαμορφώνεται περίπου στα 8,1 κιλά, μειωμένη κατά 4,3% σε σχέση με το 2022, με την ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο να υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια από 200 γραμμάρια που ήταν το 2011.
Πάντως, παρά την αύξηση της τιμής και τη μείωση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια, το ψωμί στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο φθηνά στην Ε.Ε., με τη μέση τιμής της φραντζόλας φρέσκου λευκού ψωμιού 500 γραμμαρίων να διαμορφώνεται στα 1,21 ευρώ, ποσοστό 48% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες, όπως για παράδειγμα στη Δανία (3,55 ευρώ) και στο Βέλγιο (2,39 ευρώ).
Στροφή σε premium προϊόντα
Την ίδια ώρα, καταγράφεται στροφή σε πιο… premium ψωμιά, παρότι πωλούνται πολύ ακριβότερα από την παραδοσιακή φρατζόλα, καθώς οι καταναλωτές έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες και ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
«Οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, είναι πιο υποψιασμένοι και αγοράζουν ψωμιά που ξέρουν ότι είναι πιο υγιεινά και πώς παρασκευάζονται. Ετσι, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ψωμί από προζύμι, κίτρινο, ολικής από δίκοκκο αλεύρι», εξηγεί στον «Ε.Τ.» η κ. Κουκουμέρια.
Σε ό,τι αφορά στην τιμή τους, αυτή διαμορφώνεται στα 3,5-3,7 ευρώ το κιλό, ενώ ορισμένα πιο premium ψωμιά, όπως αυτά με ροζίνη, φτάνουν ακόμα και τα 4 ευρώ το κιλό.
Ειδήσεις Σήμερα
- Δημοτικοί υπάλληλοι: Στο τραπέζι η επέκταση του επιδόματος επικινδυνότητας
- Μύκονος: Άγνωστοι βανδάλισαν το σπίτι και το αυτοκίνητο δασκάλας – Τι λέει ο σύζυγος της 52χρονης; [βίντεο]
- Ανάλυση του ΚΕΦΙΜ: Ο λαϊκισμός φέρνει ύφεση και διάβρωση θεσμών
- Ακυρώθηκαν οι πτήσεις της AEGEAN από/προς το αεροδρόμιο Χίθροου
- Φωτιά στο αεροδρόμιο του Χίθροου: Ποιες πτήσεις ακυρώνονται σήμερα από την Aegean