Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός από την σταθερά αυξητική πορεία των τιμών των τροφίμων, καθοριστική για την αλλαγή πορείας του Γενικού Δείκτη ήταν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 90 δολάρια. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, παρά τον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να καταγράφει τον Μάριο αύξηση 12,6% και η τιμή των τελικών προϊόντων πετρελαίου (καύσιμα και λιπαντικά) να έχει αύξηση 0,6%. Στο σύνολό τους οι τιμές ενέργειας μειώνουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οριακά κατά περίπου 0,1%. Τούτο διότι οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν μείωση κατά 39,1% και κατ’ επέκταση και η τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4,6%.
Σοκ…
Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις των τροφίμων κατά 5,3%, μόνο η τιμή του ελαιολάδου, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καταγράφει αύξηση κατά 67,2%, αυξάνοντας, με βάση την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Γενικό Δείκτη κατά 0,53%. Ωστόσο, πολλά βασικά είδη διατροφής καταγράφουν αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα νωπά φρούτα καταγράφουν αύξηση 12,7%, τα μεταλλικά νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί κατά 11,4% και τα ψάρια είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 5,7%.
Η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά καταγράφουν αύξηση κατά 4,7%, τα νωπά λαχανικά 4,1%, τα λοιπά τρόφιμα 4,4%, και τα κρέατα 3%. Το ψωμί και τα δημητριακά είχαν αύξηση 1%, ενώ τα γαλακτοκομικά και τα αβγά είναι το μόνο είδος τροφίμων το οποίο κατέγραψε μείωση τιμής κατά 1,2%.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Φωτιά, εν όψει της θερινής περιόδου, έχουν πάρει το πακέτο των διακοπών (8,6%), τα αεροπορικά εισιτήρια (7,6%), οι τιμές σε εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – κυλικεία (6,5%), τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους (6,3%), οι τιμές των ξενοδοχείων (4,7%). Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα φαρμακευτικά είδη (5,5%), στις οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,7%) και στα ενοίκια (4%).
Επαναφορά
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός του Μαρτίου καταγράφεται αυξημένος κατά 1,5% σε σύγκριση με του Φεβρουαρίου κυρίως λόγω της επαναφοράς της αγοράς από το καθεστώς των εκπτώσεων και λιγότερο από αυξομειώσεις ειδών σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Το πιο ανησυχητικό για τους επόμενους μήνες είναι το γεγονός ότι η υψηλή ακόμη εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν περισσότερο τις τιμές του πετρελαίου, θα κάνει πιο δύσκολη τη μείωση των τιμών. Τούτο με δεδομένο ότι πλέον η θετική επίδραση από τις μειώσεις των τιμών της ενέργειας το 2024 σε σύγκριση με το 2023 είναι σχεδόν στο μηδέν. Αυτό, σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις των τροφίμων, θα βάλουν τον ελληνικό πληθωρισμό σε πορεία αντίθετη από αυτή της Ευρώπης.