Το οικονομικό επιτελείο έχει αναθεωρήσει ήδη τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος από το 1,8% που προέβλεπε στον προϋπολογισμό του 2023 στο 2,3% του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου από 1,2% σε 2,4%, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει από τον Απρίλιο ανάπτυξη 2,6%.
«Κλειδί» οι τιμές ενέργειας
Εκείνο που δεν διακινδυνεύουν ακόμη να προβλέψουν ούτε η Αθήνα ούτε και οι διεθνείς οργανισμοί είναι το δυνητικό κέρδος από τις χαμηλές τιμές ενέργειας οι οποίες με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ έως και 3% φτάνοντας την ανάπτυξη από το 2,3% που προβλέπει το υπ. Οικονομικών σήμερα, στο 5,3% στο τέλος του χρόνου. Μια ασφαλής πρόβλεψη θα είναι να κερδίσουμε από τις χαμηλές τιμές τα μισά από τα 6,5 δισ. που πληρώσαμε το 2022 παραπάνω από το 2021 για εισαγωγές καυσίμων. Τα 3,2 δισ. ευρώ που θα είναι το κέρδος από το κόστος εισαγωγών θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1,5% φτάνοντας την οικονομική μεγέθυνση από το 2,3% στο 3,8%.
Στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων η Ελλάδα προβλέπει ότι θα έχει για φέτος 2,41 δισ. περισσότερα έσοδα από ό,τι δαπάνες, ποσό που αντιστοιχεί σε 1,1% του ΑΕΠ. Από το πρόγραμμα σταθερότητας έχει ξεκαθαριστεί ότι παραμένει επίσημος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια θα μείνει δημοσιονομικός χώρος 900 εκατ. ευρώ για τον οποίο δεν αναφέρεται πουθενά πώς θα διατεθεί. Στα σίγουρα για φέτος υπάρχει και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. για επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο μέχρι το φθινόπωρο θα μείνει ακέραιο για χρήση μέσα στον χρόνο.
Συνεπώς, χωρίς το μπόνους ανάπτυξης από τα καύσιμα, με τον αυθαίρετο υπολογισμό που κάνουμε (και με αναγωγή της αυξημένης ανάπτυξης στα φορολογικά έσοδα) μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον δημοσιονομικό χώρο έως και 800 εκατ. ευρώ. Συνεπώς αν όλα πάνε καλά, ο δημοσιονομικός χώρος στο τέλος του χρόνου θα είναι 900 εκατ. ευρώ με βάση την αρχική πρόβλεψη, συν 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ λόγω των καυσίμων, συν 1 δισ. για τις επιδοτήσεις από το ρεύμα. Σύνολο 2,7 δισ. ευρώ.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΥΜΑΤΑ
Πώς θα διατεθεί το πλεόνασμα εσόδων
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα διατεθεί το ποσό αυτό. Ο σχεδιασμός, αν επανεκλεγεί η Ν.Δ., είναι μέτρα σε δύο κύματα. Θα δούμε, λοιπόν, παράταση του market pass (λήγει τέλος Ιουλίου) μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίσης, η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου (μετά είτε θα σταματήσουν είτε θα συνεχιστούν στοχευμένα σε οικονομικά ασθενέστερους με όριο κατανάλωσης).
Επίσης, θα πρέπει να περιμένουμε ένα δεύτερο έκτακτο επίδομα για τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά οι οποίοι δεν πήραν την αύξηση του 7,75%. Οπως έγινε το Πάσχα έτσι και τα Χριστούγεννα θα δοθεί ένα επίδομα 250-300 ευρώ σε αυτούς τους συνταξιούχους, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν.
Ενισχυμένο αναμένεται και φέτος το επίδομα θέρμανσης αν και όχι όσο δόθηκε για τον χειμώνα 2022-2023.
Από του χρόνου
Το επόμενο κύμα μέτρων θα πρέπει να αναμένεται από το 2024. Τούτο θα κριθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το αν και πώς θα μπορεί να διατεθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας. Αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα, το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να μετρήσει ποια από τα επιπλέον έσοδα θα είναι επαναλαμβανόμενα και ποια συγκυριακά. Με δεδομένο ότι τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να μηδενιστούν το 2024, ανάλογα με το περιθώριο που θα υπάρξει για το 2024 θα πρέπει πια να περιμένουμε ενίσχυση του πακέτου των θετικών, μόνιμων μέτρων για τον επόμενο χρόνο, το οποίο προς το παρόν περιλαμβάνει: το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων • την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά • το youth pass • τις αυξήσεις των αναπηρικών επιδομάτων • την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%.
Ενα μέτρο που είναι ενδεχόμενο να δούμε από το τέλος του χρόνου, είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που επιδοτεί δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας για νέους μέχρι και 39 ετών.
Σίγουρη θεωρείται, επίσης, μια νέα παράταση ή μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού που ισχύσει από το καλοκαίρι του 2020.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις και προανήγγειλε και τον περιορισμό της μείωσης κατά 30% των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να δώσει χρονικό προσδιορισμό για την εφαρμογή του μέτρου.
Ειδήσεις σήμερα