Μεταξύ των φορολογουμένων που θα μπουν στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών περιλαμβάνονται και περιπτώσεις φορολογουμένων που προέβησαν εντός της περιόδου από 1-10-2021 έως και 31-12-2023 σε αποδοχές δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών χρηματικών ποσών, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων αξιοποιώντας τις διατάξεις για το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Επίσης, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2024, κυρίως δε εκείνες που αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προσωρινή αξία που προεκτίμησε η αρμόδια ΔΟΥ και τα συμβόλαια αφορούν στο έτος 2014. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί, εξάλλου, και σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ποινικού χαρακτήρα που διαπράχθηκε ακόμη και πριν από 11 χρόνια, δηλαδή από το 2013!
Αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του διοικητού της ΑΑΔΕ Γεωργίου Πιτσιλή (την υπ’ αριθμ. Α.1215/28-12-2023) αλλά και με βάση πληροφορίες από πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής:
- Το έτος 2024 θα διενεργηθούν 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
- Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, σύμφωνα με την παράγραφο 1 τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Και οι έλεγχοι αυτοί όμως δύνανται να επεκταθούν στα δύο προηγούμενα της τελευταίας τριετίας φορολογικά έτη ή χρήσεις.
- Επιπλέον του αριθμού των 27.500 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων, το 2024 θα διενεργηθούν από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες και 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.
- Πέραν των παραπάνω φορολογικών ελέγχων, το έτος 2024 θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ελεγχθούν και περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι, αξιοποιώντας τις διατάξεις για το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ στις δωρεές μεταξύ στενών συγγενικών προσώπων, προέβησαν σε διαδοχικές – τριγωνικές – συναλλαγές ώστε να μεταφέρουν χρηματικά ποσά ή περιουσιακά στοιχεία σε λιγότερο στενά συγγενικά τους πρόσωπα αποφεύγοντας την αυτοτελή φορολόγηση με 20%-40% ή με πολύ πιο χαμηλό αφορολόγητο που προβλέπεται κατά περίπτωση.
Επιπλέον, θα ελεγχθούν και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων του έτους 2014 που παραγράφονται στο τέλος του 2024 και κυρίως αυτές που αφορούν ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, για τα οποία οι φορολογούμενοι δεν έχουν δεχτεί την προεκτίμηση της φορολογητέας αξίας στην οποία προέβησαν οι αρμόδιες ΔΟΥ.
- Επιπροσθέτως, πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται στις παραπάνω παραγράφους 1,3 και 4, το 2024 θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, τουλάχιστον 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον 885 έλεγχοι-έρευνες για φοροδιαφυγή.
- Οι 27.500 ανέλεγκτες περιπτώσεις φορολογουμένων, που πρόκειται να ελεγχθούν φέτος κατά προτεραιότητα με πλήρεις ή μερικούς φορολογικούς ελέγχους θα επιλεγούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και αφού χρησιμοποιηθούν δεδομένα που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ.
- Για τις περιπτώσεις ελέγχων που αφορούν φοροδιαφυγή ποινικού χαρακτήρα και περιλαμβάνουν τη χρήση του 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017 πρέπει να εκδίδονται πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διότι οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή.
Και… επιστροφές φόρων
- Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, το 2024 πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι και στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των ΥΕΔΔΕ.
β) Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
γ) Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
δ) Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος.
ε) Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
στ) Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.