Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, ο κύκλος εργασιών της αγοράς ανήλθε στα 4,1 δισ. ευρώ (με την κινητή να εμφανίζει έσοδα 1,8 δισ. ευρώ και τη σταθερή 2,1 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία έως το 2020 με άνοδο στο ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων επιχειρήσεων, τότε αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν θετικά τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που αναμένεται να σημειώσει επίσης άνοδο, έχοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σύγκριση με την Ευρώπη. Οι κυρίαρχες τάσεις στον κλάδο τηλεπικοινωνιών για την επόμενη 5ετία, που θα αποτελέσουν και καταλύτες ανάπτυξης, αφορούν:
Στην έκρηξη της χρήσης των υπηρεσιών data, και της…
…ζήτησης για smartphones που θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις για…
…την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.
Στη σύγκλιση κινητής, σταθερής και Internet σε συνδυασμό με την παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσα από πολλές διαφορετικές πλατφόρμες (κινητά, υπολογιστές, tablet, τηλεόραση).
Στη συγκέντρωση της ελληνικής αγοράς σε τρεις μεγάλους παίκτες, Cosmote, Vodafone & WIND.
Η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι το 2020 μπορεί να διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ, ανακτώντας έτσι το 25% της αξίας που χάθηκε στα περασμένα έτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών επενδύουν σημαντικά για να χτίσουν τα δίκτυα νέας γενιάς σε κινητή (4G, 4G+) και σταθερή (οπτική ίνα έως τον τελικό χρήστη), ενώ η WIND έχει ανακοινώσει ότι φέτος μόνο θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς, εισερχόμενη και στην αγορά της τηλεόρασης.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, έχουμε τους χαμηλότερους φόρους
Την ίδια ώρα νέο δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home – FTTH) ανέπτυξε πιλοτικά ο Ομιλος ΟΤΕ στο Δήμο Αθηναίων. Παρέχοντας ταχύτητες Internet έως 1 Gbps, ο Ομιλος ΟΤΕ ανοίγει το δρόμο για την κοινωνία του Gigabit.
Στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, τα καλώδια χαλκού αντικαταστάθηκαν πλήρως από οπτικές ίνες έως και τα σπίτια των καταναλωτών, σε επιλεγμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Αλλωστε, το Fiber to the Home αποτελεί στρατηγικό στόχο των τεχνολογικών σχεδίων του Ομίλου ΟΤΕ. Για το λόγο αυτό, ο Ομιλος έχει εντείνει το κατασκευαστικό του πλάνο φέρνοντας τις οπτικές ίνες στις γειτονιές, για τη διάθεση πολύ υψηλών ταχυτήτων σταθερού Ιnternet με VDSL και VDSL Vectoring.
Εν τω μεταξύ, τίτλοι τέλους φαίνεται πως έπεσαν και επισήμως όσον αφορά στην προσπάθεια των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet.
Η επιλογή της Vodafone να μην επιδιώξει να ανανεώσει το δικαίωμα που είχε ώστε να αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό 13% (ήδη ελέγχει το 6,51%) της Forthnet από τη Wind, η οποία κατέχει το 33%, ουσιαστικά έδειξε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα ενδιαφέρον για τη Forthnet. Κάτι που ήταν εμφανές τους τελευταίους μήνες με βάση τις δηλώσεις των στελεχών τόσο της Vodafone όσο και της Wind, όπως και από τις κινήσεις των δύο εταιριών. Η μεν Vodafone προωθεί και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνδρομητική υπηρεσία τηλεόρασης που διαθέτει (Vodafone TV), ενώ, όπως τονίστηκε παραπάνω, η Wind ετοιμάζει τη δική της πρόταση, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη εντός της φετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οι δύο εταιρίες επεδίωξαν την απόκτηση της Forthnet ήταν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης της Nova.
Το ερώτημα είναι, πάντως, ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις στη Forthnet, όπου οι πιστώτριες τράπεζες προχωρούν με τη διαδικασία αναχρηματοδότησης των δανείων και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιδιώξουν να ξεκινήσουν μία νέα προσπάθεια για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, δεδομένου κιόλας ότι ο βασικός μέτοχος, η αραβικών συμφερόντων Emirates International Telecommunications (EIT), τους τελευταίους μήνες δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επένδυση που έχει κάνει στη Forthnet.
Τα έσοδα υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,5%
Σύμφωνα με έρευνα της Ενωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, το 2016 τα έσοδα υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,5% αλλά ο ρυθμός μεταβολής αποκλιμακώνεται τα τελευταία τρίμηνα. Στο τελευταίο τρίμηνο έγινε θετικός για πρώτη φορά ύστερα από πολλά έτη. Παράλληλα τα συνολικά έσοδα από την κινητή τηλεφωνία μειώθηκαν με ρυθμό 5,9% το 2016.
Η αύξηση της χρήσης σε φωνή και δεδομένα αντισταθμίζεται από τη μείωση τιμών, με αποτέλεσμα χαμηλότερα έσοδα. Οπως αναφέρει η μελέτη της ΕΕΚΤ, ο κλάδος συνεχίζει να εμφανίζει μεταβολές εσόδων που είναι περισσότερο αρνητικές από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά. Το 2016, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ αλλά ο ρυθμός πτώσης είναι χαμηλότερος από τη μείωση των εσόδων, ενώ το ποσοστό των εσόδων που δαπανάται σε επενδύσεις αυξήθηκε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά έτη. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα είναι στο ένα τρίτο του επιπέδου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ υπολείπεται ακόμη και έναντι χωρών όπως η Ρουμανία και η Πορτογαλία. Ο ρυθμός βελτίωσης της διείσδυσης έχει επιταχυνθεί από το παρελθόν.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
pressntigri@gmail.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής