Ο συνεταιρισμός με έδρα τη Λαμία ιδρύθηκε το 2012, απαρτίζεται από 87 παραγωγούς, μια επταμελή ομάδα διοίκησης αλλά και τρεις γεωπόνους και αποτελεί πρότυπο συνεταιρισμό καλλιέργειας αλλά και τυποποίησης τελικών προϊόντων με στέβια.
Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της «Στέβια Ελλάς», κ. Χρήστος Σταμάτης, το έναυσμα για την ίδρυση του συνεταιρισμού δόθηκε όταν ο καπνός σταμάτησε να καλλιεργείται και οι παραγωγοί έψαχναν καινοτόμους λύσεις για να ανανεώσουν την παραγωγή τους, χωρίς να απαιτείται η επένδυση μεγάλου κεφαλαίου για εξοπλισμό. «Υστερα από έρευνα την οποία κι έκανε η αρχική ομάδα, αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε πανευρωπαϊκά, επενδύοντας στη νέα για την Ευρώπη καλλιέργεια της στέβιας, παρόμοιας στις καλλιεργητικές τεχνικές με αυτής του καπνού. Από τις αρχές του 2015, περνώντας με επιτυχία τα στάδια δοκιμών και πειραμάτων στην καλλιέργεια, όπως και της εύρεσης συνεργάτη στην Ευρώπη για την παραγωγή τελικών προϊόντων, έχουμε αρχίσει να διανέμουμε τα προϊόντα με το brand name La Mia Stevia τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Σταμάτης.
Τα προϊόντα La Mia Stevia διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε φαρμακεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Θανόπουλος), ενώ σύντομα αναμένεται το προϊόν να είναι διαθέσιμο σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες. Στο μεταξύ, οι έως τώρα συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν καλύψει μεγάλο εύρος παραγωγής προϊόντων, στα οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό έχει αντικατασταθεί πλήρως η ζάχαρη. Ενδεικτικά, μερικές από τις εταιρίες είναι εκτός από την Green Cola, οι Viap Mentel, Μανδρέκας Γαλακτοκομικά, Γεωδή Α.Ε., Νέκταρ Αφοί Κουρτίδη, Παπαγιάννη, Αφοί Χαλβαδοποιία κ.λπ.
Την επιχειρηματική αυτή προσπάθεια ευνόησε βέβαια και η τάση της εποχής που θέλει το καταναλωτικό κοινό να αποζητά προϊόντα υψηλής ποιότητας κατευθείαν από τη φύση. «Η τάση για raw food, αποφυγή των περιττών θερμίδων και της ζάχαρης, με αντικατάσταση του junk με healthy, του commercial με local, ήρθε να δέσει απόλυτα με την παραγωγή της La Mia Stevia», προσθέτει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού.
Σημειώνεται ότι η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό, το οποίο ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα, καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Παραγουάη, ενώ πλέον οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι γνωστές σε όλον τον πλανήτη. Η γλυκύτητα του εν λόγω φυτού, σε καθαρή μορφή πούδρας, μπορεί να φτάσει να είναι και 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, ενώ δεν έχει καθόλου θερμίδες και είναι κατάλληλο ακόμη και για διαβητικούς, αφού δεν μεταβάλλει το γλυκαιμικό δείκτη.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της «Στέβια Ελλάς», ξεκίνησε με ίδια κεφάλαια και καμία άλλη χρηματοδότηση, κρατική ή επιδότηση, ενώ οι παραγωγοί είναι οι ίδιοι μέτοχοι (φυσικά με μορφή μερίδας). «Με τις δικές μας δυνάμεις έχουμε καταφέρει όχι μόνο να είμαστε βιώσιμοι, αλλά να προχωράμε στην επένδυση για νέες εγκαταστάσεις logistics του συνεταιρισμού μας», υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Προσθέτει δε ότι μέσα στο 2017 ο τζίρος της εταιρίας αναμένεται να τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2016. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις νέες συνεργασίες με ομίλους σούπερ μάρκετ, αλλά και σε σύναψη εμπορικών σχέσεων με πελάτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνεται στη Γαλλία, αλλά σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πολωνία και σύντομα και η Ιταλία. «Στο προσεχές διάστημα θα γίνει σημαντική επέκταση της δραστηριότητάς μας σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Ηδη, με τη συμμετοχή μας ως εκθέτες σε διεθνείς εκθέσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, π.χ. Sial τον Οκτώβριο του 2016 και σύντομα στην Anuga στην Κολωνία, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές και το δίκτυό μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνεταιρισμού.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ανάπτυξη και εξωστρέφεια τα επόμενα βήματα
Στα άμεσα σχέδια της «Στέβια Ελλάς» είναι η αύξηση του όγκου παραγωγής, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, ναι μεν τα περίπου 600 στρέμματα που καλλιεργούν επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση, ωστόσο, επειδή το πλάνο τους περιλαμβάνει ανάπτυξη και εξωστρέφεια, θέλουν να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
«Στο πλάνο μας σε βάθος πενταετίας είναι φυσικά και το εργοστάσιο μεταποίησης στέβιας. Σε ευρωπαϊκό έδαφος υπάρχει μόνο μία μονάδα εκχύλισης στέβιας, αυτή στη Γαλλία, με την οποία και συνεργαζόμαστε. Μία τέτοια επένδυση μπορεί να φτάσει και τα 5 εκατ. ευρώ. Σίγουρα, στόχος μας είναι να συναντήσουμε την αγορά πρώτα και μετά μεθοδικά να προχωρήσουμε σε μία τέτοια επένδυση, σε ελληνικό έδαφος», επισημαίνει ο CEO του συνεταιρισμού.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής