Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Εν όψει του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς από τις 6 έως τις 9 Απριλίου 2022 και στο οποίο ο ίδιος θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, ο κ. Σάντος δίνει το στίγμα των αλλαγών στο εργασιακό πεδίο μετά την πανδημία, εξηγώντας ότι «η τηλεργασία και η υβριδική εργασία θα μείνουν» και πως «η 4ήμερη εργασία με τον καιρό μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη».
Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων για «επαρκή μισθό».
Μετά την πανδημία, η παλιά μας «συνήθεια» να δουλεύουμε από το γραφείο θα παραμείνει ίδια ή θα αλλάξει και με ποιον τρόπο;
Η πανδημία έχει σίγουρα αλλάξει πού και πώς εργαζόμαστε. Ενώ κάποιες παλιές συνήθειες παραμένουν, εμφανίζονται πολλοί νέοι τρόποι εργασίας. Αυτό που γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο είναι ότι ο συνδυασμός της πανδημίας και της ταχείας ψηφιοποίησης τροφοδότησε μια τεράστια άνοδο της τηλεργασίας και της υβριδικής εργασίας – και οι δύο πρακτικές είναι εδώ για να μείνουν. Δεν βλέπω τον κόσμο της εργασίας να επιστρέφει στο γραφείο πλήρους απασχόλησης. Η εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δίκαιο, ενώ το υβριδικό εργασιακό περιβάλλον ορισμένων ημερών στο σπίτι και άλλων στο γραφείο δημιουργεί νέες εντάσεις αλλά και ευκαιρίες. Πώς διασφαλίζεται για παράδειγμα η συνοχή μιας ομάδας σε μια υβριδική εργασιακή κατάσταση; Οι εταιρίες προσπαθούν να βρουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και σε πολλά άλλα. Ενα άλλο σχετικό μάθημα που αντλήθηκε είναι ότι η διασφάλιση της ασφαλούς και υγιούς εργασίας θα είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Είναι εύκολο να προσαρμοστούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στο υβριδικό μοντέλο εργασίας που θα επιτρέπει για παράδειγμα να εργαζόμαστε τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο και δύο ημέρες από το σπίτι;
Νομίζω ότι εξαρτάται από τον κλάδο. Είμαι βέβαιος ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας είναι πολύ ανοιχτή στην εξ αποστάσεως εργασία, ενώ οι πιο παραδοσιακοί τομείς -χρηματοοικονομικά, δημόσιος τομέας, διοίκηση- θα συνεχίσουν με ένα υβριδικό μοντέλο. Στον οργανισμό μας, για παράδειγμα, τον Διεθνή Οργανισμό Εργοδοτών (IOE), επιτρέπουμε στο προσωπικό μας να εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο και δύο ημέρες εξ αποστάσεως και αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ πέρα από την κρίση του Covid. Αυτός ο νέος τρόπος οργάνωσης της εργασίας θα απαιτήσει διαφορετικό στιλ ηγεσίας και διαχείρισης και νέες δεξιότητες από τους εργαζόμενους.
Τι γίνεται με την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας; Θα δουλεύουμε λιγότερο με τους ίδιους μισθούς;
Η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να είναι μια επιλογή για ορισμένες εταιρίες, ίσως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά παραμένει μια οριακή επιλογή. Ακόμη και στη Γαλλία υπάρχει μια αντιστροφή του «35ώρου». Οσο περνά ο καιρός, πιστεύω ότι οι νέοι πιέζουν για περισσότερο σκοπό και καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζωής/εργασίας (life/work balance). Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι με τον καιρό η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη. Δεν μπορείς να απαντήσεις σωστά σε αυτήν την ερώτηση εάν δεν αντιμετωπίσεις ταυτόχρονα το ζήτημα της παραγωγικότητας, το οποίο θα πρέπει να είναι κεντρικό στον προβληματισμό για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Πιστεύω ότι η απόδοση πλέον μετριέται με βάση τους στόχους και την παράδοση παρά με τον αριθμό των ωρών εργασίας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «σημαντική και ουσιαστική» αύξηση του κατώτατου μισθού που τώρα είναι στα 663 ευρώ τον μήνα μικτά. Κάποιες εταιρίες φοβούνται ότι μπορεί να μην αντέξουν μεγάλη αύξηση στους μισθούς. Σημειωτέον ότι η ανάπτυξη που είναι ένα από τα κριτήρια αύξησης άγγιξε το 9% για το 2021, η δε ανεργία υποχώρησε κάτω από 13%. Στη βάση αυτών των δεδομένων και με βάση την εμπειρία και τη θητεία σας σε έναν παγκόσμιο οργανισμό πιστεύετε ότι ο μισθός μπορεί να μείνει κάτω από τα 700 ευρώ;
Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς είναι ευθύνη των κυβερνήσεων και των κοινωνικών εταίρων. Η Σύμβαση 131 της ΔΟΕ είναι σαφής: Στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του επιπέδου των κατώτατων μισθών είναι οι ανάγκες των εργαζομένων, το κόστος ζωής, αλλά και οικονομικοί παράγοντες, «συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων οικονομικής ανάπτυξης, των επιπέδων παραγωγικότητας και της επιθυμίας για την επίτευξη και διατήρηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης»
Εάν μια κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση, θα ήταν κρίσιμο να εμπλέξει αποτελεσματικά τις εργοδοτικές οργανώσεις και να μην επιβαρύνει υπερβολικά τις εταιρίες. Ορισμένες εταιρίες ενδέχεται να μην αντέξουν μεγάλη αύξηση των μισθών, ιδίως οι ΜΜΕ. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του τι μπορούν να κάνουν οι εταιρίες και των αναγκών των εργαζομένων για επαρκή μισθό.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κίνα: Συντριβή αεροσκάφους Boeing 737 με 133 επιβαίνοντες [βίντεο]
- Έκρηξη σε εργοστάσιο δυναμίτιδας στα Γρεβενά – 3 αγνοούμενοι, 2 τραυματίες
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
- Αποκλειστικό: Ο νέος ΕΝΦΙΑ σε 160 δήμους [αναλυτικοί πίνακες για όλη την Ελλάδα]
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση – Το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου
- Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Μόνο έτσι θα γίνει
- Ανάλυση-Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πιθανό είναι ο Πούτιν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr