Πρόκειται για μια υπόθεση με οικονομικό κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο, ο οποίος καλείται να πληρώσει την ολιγωρία όλων των κυβερνήσεων, δεδομένου ότι η νομική διαδικασία ξεκίνησε το 2013, ενώ η πρώτη καταδίκη εκδόθηκε το 2017. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει κλείσει, αφού η εταιρία εδώ και χρόνια είναι υπό ιδιωτικοποίηση, η οποία έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η ΛΑΡΚΟ ειδικεύεται στην εξόρυξη και επεξεργασία μεταλλεύματος λατερίτη, την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή σιδηρονικελίου.
Τον Μάρτιο του 2013 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με διάφορες ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα υπέρ της ΛΑΡΚΟ, όπως, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις για τα έτη 2008, 2010 και 2011, καθώς και αύξηση κεφαλαίου το 2009. Τον Μάρτιο του 2014 η Επιτροπή έκρινε τις ενισχύσεις παράνομες και μη συμβατές με την εσωτερική αγορά και ζήτησε να ανακτηθούν.
Η Κομισιόν, αφού περίμενε δύο χρόνια τη συμμόρφωση της Ελλάδας χωρίς αποτέλεσμα, τελικά το 2016 άσκησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την πρώτη προσφυγή, η οποία οδήγησε σε καταδίκη της χώρας για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στις 9ης Νοεμβρίου 2017.
Στις 29 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη συμμορφωθεί προς την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου, άσκησε νέα προσφυγή με την οποία ζητούσε και την επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου, καθώς και χρηματική ποινή.
Με τη χθεσινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπιστώνει, αφενός, ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 και, αφετέρου, ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά το χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών της υπό κρίση υπόθεσης από το Δικαστήριο.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Εν προκειμένω, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση των επίμαχων ενισχύσεων παρά μόνο μετά τις 29 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία άσκησης της υπό κρίση προσφυγής. Η υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή σχεδόν ένα έτος μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η Κομισιόν. Επιπλέον, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η παράβαση εξακολουθούσε να υφίσταται κατά το χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο εκτιμά ότι ενδείκνυται να επιβληθούν στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις υπό μορφή εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης εκτέλεση της απόφασης του 2017 και προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης της απόφασης. Επιπλέον, το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να επιβληθεί κατ’ αποκοπή ποσό ως αποτρεπτικό μέτρο με σκοπό να αποφευχθούν ανάλογες μελλοντικές παραβιάσεις του δικαίου της Ενωσης.
Για τον καθορισμό του ποσού των κυρώσεων, το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκειά της και την ικανότητα πληρωμής του κράτους-μέλους. Οσον αφορά τη σοβαρότητα της παράβασης, το Δικαστήριο τονίζει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των διατάξεων της Συνθήκης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, καθώς και το σημαντικό ύψος του ποσού της μη ανακτηθείσας ενίσχυσης (το οποίο ανερχόταν, στις 14 Μαΐου 2020, σε 160 εκατομμύρια ευρώ) και το γεγονός ότι η αγορά σιδηρονικελίου είναι διασυνοριακή. Το Δικαστήριο διαπιστώνει, επίσης, τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της παραβατικής συμπεριφοράς της Ελλάδας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.
Επιπλέον, η διάρκεια της παράβασης είναι σημαντική, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει περισσότερα από τέσσερα έτη από την έκδοση της πρώτης απόφασης του Δικαστηρίου.Συνεπώς, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στον προϋπολογισμό της Ενωσης κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 4,368 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του 2017, αρχής γενομένης από χθες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Προσήχθη ο άνδρας που κάλεσε την Γεωργία Μπίκα…
- Survivor: Τι λέει ο Κατσαούνης για την καταγγελία της 16χρονης
- Βιασμός ανήλικης από ιερέα στα Κάτω Πατήσια: Στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες
- Κορονοϊός: Δυο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην χώρα μας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr