Αυτό υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με γνώση της διαπραγμάτευσης, ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν αόριστη σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, αλλά και τις προοπτικές για συμφωνία, η εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν επιστρέψει στις έδρες τους και συνεχίζουν τις συζητήσεις εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, της 20ής Μαρτίου, απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος για τεχνική συμφωνία είναι όλα τα επόμενα Εurogroup.
Με σημερινά δεδομένα, κανένας στις Βρυξέλλες δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που είχε εκφράσει την Παρασκευή, από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στις 20 Μαρτίου και συνολική στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 7 Απριλίου, στη Βαλέτα της Μάλτας. Απομένει λιγότερο από μια βδομάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου και η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση τις αμέσως επόμενες μέρες, ανέφερε η κοινοτική πηγή.
Χωρίς επιτάχυνση, την προσεχή Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα μιλούν για πρόοδο και θα προτρέπουν τις δύο πλευρές να κλείσουν το συντομότερο την αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτό έγινε συνεχώς τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί εντελώς η σημασία της λέξης πρόοδος.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Πάντως, το σενάριο να ανακοινωθεί από το Εurogroup στις 20 Μαρτίου νέα επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, για το κλείσιμο της συμφωνίας, θα αποτελούσε θετική εξέλιξη, ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί δεδομένο.
Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο προϋποθέτει το κλείσιμο όλων των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, δημοσιονομικό κενό 2018, αγορά ενέργειας), καθώς επίσης και τον καθορισμό των δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και μετά, καθώς και των αντιμέτρων της κυβέρνησης που θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα.
Στη συνέχεια θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί να βρουν λύσεις σε άλλα δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και το δεύτερο η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Τα μέτρα ζητάει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η ΕΚΤ για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συνέχιση της καθυστέρησης σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, δεδομένου η ευρωζώνη έχει ήδη μπει σε περίοδο αναταράξεων, οι οποίες ξεκινούν με τις αυριανές εκλογές στην Ολλανδία, ενώ τον επόμενο μήνα ακολουθούν οι προεδρικές στη Γαλλία. Το ζητούμενο από την αρχή ήταν να κλείσει η αξιολόγηση πριν από αυτές τις αναμετρήσεις, εξαιτίας της παρουσίας ακραίων κομμάτων αντίθετων στις διασώσεις της Ελλάδας, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη δυναμική.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου