Το γεγονός πως τα «λουκέτα» ήταν κατά 1.273 περισσότερα από τις συστάσεις εταιριών ή διαφορετικά το λεγόμενο αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών εταιριών στους καταλόγους του ΓΕΜΗ έχει θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο. Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν πως αν συνεχίσει την πορεία της η ελληνική οικονομία σε καθοδικό σπιράλ -αργά ή γρήγορα- θα έρθει η σειρά τους να… κατεβάσουν ρολά.
Καμπανάκι
Για να «ανασάνει» η αγορά, οι επιχειρηματίες ζητούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως αυτά της δυσβάσταχτης φορολογίας, της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ρευστότητας, των «κόκκινων» δανείων κ.λπ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων ανταποκρίνεται με λύσεις που καλύπτουν ελάχιστους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Υπενθυμίζεται πως τα αυστηρά κριτήρια που περιγράφονται στο σχετικό νομοσχέδιο που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον περασμένο Φεβρουάριο, αφήνουν εκτός «μηχανισμού» την πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Η ακτινογραφία
Αναλυτικότερα, για τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, η νομική μορφή εταιρίας που προτιμάται, σταθερά, περισσότερο είναι η ατομική. Το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017 ιδρύθηκαν 2.535 ατομικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, όμως, έκλεισαν 4.016 εταιρίες της ίδιας νομικής μορφής – οι περισσότερες έβαλαν «λουκέτο» τον πρώτο μήνα του χρόνου (2.233 επιχειρήσεις).
Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτο είναι πως οι διαγραφές των Ο.Ε. άγγιξαν τις 709, όταν οι εγγραφές ήταν 395. Αρνητικό ισοζύγιο καταγράφεται, επίσης, και στην περίπτωση των ΕΠΕ. Οι επιχειρήσεις της συγκεκριμένης νομικής μορφής που… κατέβασαν ρολά το πρώτο δίμηνο του έτους έφτασαν τις 331, όταν αντίστοιχα αυτές που άνοιξαν ήταν μόλις 45.
Στον αντίποδα, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) διατηρεί θετικό ισοζύγιο κατά τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, οι γνωστές και ως «εταιρίες του ενός ευρώ» που άνοιξαν μέσα στον Ιανουάριο έφτασαν τις 497, ενώ ακόμη περισσότερες ιδρύθηκαν κατά τον Φεβρουάριο (550 εταιρίες). Τα «λουκέτα» των ΙΚΕ κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα (146 άθροισμα διμήνου). Αλλωστε πρόκειται για ένα είδος νομικής μορφής εταιρίας που έχει αρχίσει να γίνεται «μόδα» τα τελευταία έτη.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου