Οπως δήλωσε ο κ. Λιβανός, το «Υδωρ 2.0» αναμένεται να αλλάξει το χάρτη της αγροτικής παραγωγής και να αποτελέσει ένεση ανάπτυξης για ολόκληρες περιοχές, καθώς καλύτερη άρδευση συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή και αποδοτικότητα των καλλιεργειών και μείωση του κόστους παραγωγής.
«Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αντίστοιχης σημασίας για την περιφερειακή ανάπτυξη με αυτό των αεροδρομίων και των εθνικών οδών», τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το αρδευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αγροτικό τομέα, καθώς τα αρδευτικά δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, το υψηλό αρδευτικό κόστος, τη σπατάλη νερού και την ποιοτική υποβάθμιση του αρδευτικού νερού», εξήγησε.
Κατανάλωση
Σήμερα, στην Ελλάδα η γεωργία αποτελεί τον κύριο καταναλωτή νερού, με το 80% των υδατικών πόρων να χρησιμοποιείται για τις καλλιέργειες. Ενδεικτικά, η μέση ετήσια αρδευτική ζήτηση φτάνει τα 600 κυβικά μέτρα/στρέμμα, ενώ πάνω από το 90% των επιφανειακών απορροών των υδάτων καταλήγει στη θάλασσα.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει να δρομολογήσει ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων ουσιαστικά από τη δεκαετία του ’60» και υπογράμμισε ότι «με κάποιες δεκαετίες απόσταση ερχόμαστε και πάλι και θέτουμε τα μεγάλα έργα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων».
Τόνισε δε ότι τα έργα θα έχουν ουσιαστικό οικονομικό και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υποστηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή. «Τα έργα αυτά είναι κορυφαίας σημασίας για μια χώρα η οποία επενδύει στον πρωτογενή της τομέα και που θέλει οι αγρότες της να μην έχουν άγχος για το απαραίτητο συστατικό της αγροτικής παραγωγής, που είναι το νερό. Να μην καταφεύγουν σε ακριβές γεωτρήσεις, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, συχνά έχουν πολύ σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι παρεμβάσεις θα αποφέρουν πολύπλευρα οφέλη και σε δεύτερο χρόνο.
Χρηματοδότηση
Για την κατασκευή των έργων θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα ενεργοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια.
Σε παρέμβασή του ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτήρισε μεταρρυθμιστικό το πρόγραμμα «Υδωρ 2.0», καθώς αλλάζει ο τρόπος άρδευσης στην Ελλάδα. Σημείωσε πως θα κινητοποιηθούν μέσω του προγράμματος πολλά κεφάλαια και ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει μεγάλη έμφαση στα ΣΔΙΤ. Οπως τόνισε, το στοίχημα για τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο και η επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον αγροτικό κόσμο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει πειθαρχία και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν συγχωρεί καθυστερήσεις».
Στις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: «Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό απαιτείται ταχύτητα και μεγάλη συμμόρφωση στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία εμείς οι ίδιοι θέτουμε. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται με αρκετές αιρεσιμότητες, όχι μόνο ως προς τον τρόπο αξιοποίησής τους, αλλά και ως προς τις διαδικασίες αξιοποίησής τους. Αρα, το βάρος της ευθύνης περνάει σε εμάς να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να ωριμάσουμε τις μελέτες, να αποσπάσουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και να δρομολογήσουμε τα έργα αυτά με την ταχύτητα και με τη συνέπεια που οι χρηματοδοτικοί πόροι επιβάλλουν».
Ανάσα σε 36.000 αγρότες από τα 8 πρώτα projects
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παρουσίασαν τα οκτώ πρώτα από συνολικά 21 αρδευτικά έργα, συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πάνω από 1,3 εκατ. αρδευόμενα στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια και θα ωφελήσουν πάνω από 36.000 αγρότες. Αναλυτικά, τα οκτώ αυτά έργα είναι τα εξής:
1) Εργα μεταφοράς νερού από Ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης (Π.Ε. Ξάνθης)
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 203 εκατ. ευρώ
Αρδευόμενα στρέμματα: 50.000 στρέμματα, που στο τελικό στάδιο θα φτάσουν τα 200.000
Ωφελούμενοι αγρότες: 5.000, οι οποίοι στην τελική φάση θα αγγίξουν τους 20.000
2) Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 114 εκατ. ευρώ
Αρδευόμενα στρέμματα: 115.000 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες 5.750
3) Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 18,52 εκατ. ευρώ
Χωρητικότητα νέου ταμιευτήρα: 840.000 κυβικά μέτρα
Αρδευόμενα στρέμματα: 4.125 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες 500
4) Φράγμα και Δίκτυο Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Λασιθίου)
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26 εκατ. ευρώ
Χωρητικότητα νέου ταμιευτήρα: 1.705.000 κυβικά μέτρα
Αρδευόμενα στρέμματα: 10.450 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες 1.050
5) Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98,5 εκατ. ευρώ
Χωρητικότητα νέου ταμιευτήρα: 11.000.000 κυβικά μέτρα
Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες 3.500
6) Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο (Π.Ε. Φθιώτιδας)
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 26,4 εκατ. ευρώ
Χωρητικότητα νέου ταμιευτήρα: 2.500.000 κυβικά μέτρα
Αρδευόμενα στρέμματα: 10.000 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες 1.000
7) Φράγμα στο Λιβάδι Αράχωβας, αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 23 εκατ. ευρώ
Χωρητικότητα νέου ταμιευτήρα: 3.760.000 κυβικά μέτρα
Αρδευόμενα στρέμματα: 6.000 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες: 600
8) Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας
Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 88 εκατ. ευρώ
Αρδευόμενα στρέμματα: 74.650 στρέμματα
Ωφελούμενοι αγρότες: 3.730
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά σε λεωφορείο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου – Ήταν γεμάτο φοιτητές, πήδηξαν από τα παράθυρα
- Κορονοϊός: Εφιαλτικές εφημερίες στο ΕΣΥ, έως και 11.000 κρούσματα τον Νοέμβριο – Παράθυρο αισιοδοξίας λόγω αύξησης των εμβολιασμών
- Βασίλης Μοϊντίνης: Κατάθεση ψυχής από τον πρωταθλητή – «Έχασα 42 κιλά μετά από δύο μήνες στη ΜΕΘ – Δυσκολεύομαι να περπατήσω» [βίντεο]
- Κορονοϊός: Σοκαριστική καταγγελία για τα ΚΤΕΛ – «Δεν ζητούν ούτε rapid, ούτε πιστοποιητικό» [βίντεο]
- Μαριλένα Σπανουδάκη: Ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Σπανουδάκη και ζητά τεστ DNA
- Ζακ Κωστόπουλος: Συνεχίζεται η δίκη του 33χρονου ακτιβιστή – Καταθέτουν οι ιατροδικαστές
- Κορονοϊός: Δ» for… δράμα στην Ευρώπη – Σαρώνει η μετάλλαξη, στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr