Οι υψηλές αποδόσεις του προορισμού, καθώς και οι ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται στον ελληνικό τουρισμό για τα προσεχή έτη ανεβάζουν την όρεξη για τη διενέργεια επενδύσεων ενώ ήδη κορυφαία διεθνή brands απομειώνουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να πάρουν θέση στο νησί της Μυκόνου. Μόνο το 2019 η μέση τιμή του δωματίου στο νησί άγγιζε τα 705 ευρώ, τιμή που φέτος έχει αυξηθεί λόγω της ιδιαίτερης ζήτησης από τουρίστες υψηλού βαλαντίου που αναζητούσαν την επιλεγμένη απομόνωση μέσα από την απόλυτη διασκέδαση και την πολυτέλεια των υποδομών φιλοξενίας.
Υπερτουρισμός
Ομως για να συνεχιστεί η αναφερόμενη ζήτηση η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματα υπερτουρισμού που παρατηρούνται στο φουλ της σεζόν (όπως διεφάνη φέτος στον Πλατύ Γυαλό) γεγονός που απαιτεί σημαντικά έργα υποδομών με στόχο την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας του προορισμού. Ως τέτοια κίνηση καταγράφεται η έλευση των Aman Resorts στη Μύκονο αλλά και η αποεπένδυση της L&R Properties των αδελφών Ρίτσαρντ και Ιαν Λίβινγκστον (στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει επίσης το ξενοδοχείο Amathus στη Ρόδο και το ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα) από το Mega επιχειρηματικό πλάνο αξίας 100 εκατ. ευρώ που είχε δρομολογήσει μαζί με την Intrakat και την Intradevelopment (ήδη ανακοίνωσαν την πώληση των μεριδίων τους), στα δυτικά της παραλίας Καλό Λιβάδι. Κατά πληροφορίες με ποσό 90 εκατ. ευρώ περίπου μεταβιβάστηκε το εν λόγω project -που αφορούσε την ανέγερση 5άστερου συγκροτήματος, δυναμικότητας 75 σουιτών, 12 βιλών, 2 εστιατορίων και εγκαταστάσεων spa- στους Ρώσους μεγαλοεπενδυτές τον βιομήχανο Αλεξάντερ Γκριγκόριεβιτς Αμπράμοβ και τον Βλάντισλαφ Ντορόνιν, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων των ξενοδοχείων Aman Resorts, αλλά και πρώην σύντροφο της Ναόμι Κάμπελ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη διενεργούνται αλλαγές στα σχέδια της επένδυσης με επίκεντρο τη δημιουργία τουλάχιστον 80 σουιτών στις προδιαγραφές των Aman Resorts, ενώ διαφοροποιούνται τα πλάνα και για το spa. Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Αμπράμοβ είναι ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών του Evraz, του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα της Ρωσίας, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία σύμφωνα με το Forbes 8 δισ. δολαρίων.
Αιγύπτιοι
Tην ίδια ώρα στον Καλαφάτη ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις (πρώην ιδιοκτήτης της WIND) σχεδιάζει mega επένδυση -τηρουμένων των αναλογιών και του συντελεστή δόμησης- μεταφέροντας στο νησί το brand του SilverSand.
Παράλληλα, o επίσης Αιγύπτιος Χάμεντ Ελ Τσιάτι -που πήρε τη βίλα Γαβαλά στη σχετική δημοπρασία και είναι μεταξύ άλλων μέτοχος της TUI με ποσοστό 5,1% πριν από 3 περίπου μήνες- εξαγόρασε το 5 αστέρων Elysium Resort & Spa, στο οποίο θα προχωρήσει σε ριζική ανακαίνιση και ένταξη του στον αναπτυξιακό νόμο. Ταυτόχρονα ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας προχωρά στην ανέγερση εγκαταστάσεων στην Ανω Μερά για την εκμίσθωσή τους από εργαζόμενους.
Στην ίδια πανέμορφη παραλία του Καλού Λιβαδιού θα δημιουργηθεί σε έκταση 60 στρ. το Four Seasons της Μυκόνου δαπάνης 60 εκατ. ευρώ περίπου. Επενδυτής ο κύριος μέτοχος του Αστέρα της Βουλιαγμένης η αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners μέσω της εταιρίας Blue Iris. Θα διαθέτει μεταξύ άλλων μονάδα 195 δωματίων με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας και ξενοδοχειακή μαρίνα. Αποτελεί ήπια τουριστική ανάπτυξη υψηλών περιβαλλοντικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών και γι’ αυτούς τους λόγους έγινε δεκτή η προσαρμογή στο πολεοδομικό περιβάλλον της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μυκόνου.
Ελληνες
Επίσης στο Καλό Λιβάδι η Hotel Brain του κ. Πάνου Παλαιολόγου μαζί με τη Hotel Keys σε έκταση 60 στρ. σχεδιάζει το Euphoria Suites. Ενδεικτικό της δυναμικής του προορισμού είναι το γεγονός ότι στο Καλό Λιβάδι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ξενοδοχειακές επενδύσεις πέντε αστέρων, δαπάνης άνω των 220 εκατ. ευρώ. Ακολούθως στον Καλαφάτη η White Mulbery Development δρομολογεί έως το 2024 την ανέγερση δύο ξενοδοχείων δαπάνης έως 110 εκατ. ευρώ, μαζί με τον γαλλικό κολοσσό της Accor, όπου θα χρησιμοποιήσει τα Brands Raffles Myconos και Fairmont Myconos. Η συνολική τους δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 450 κρεβάτια και 45 κατοικίες, ενώ θα κατασκευαστεί και συνεδριακό κέντρο.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Μέχρι πότε η πληρωμή τους - Τι ισχύει με τα πρόστιμα
Εν τω μεταξύ στην Ελιά σχεδιάζεται πολυτελής επένδυση 140 δωματίων από τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα κ. Θεόδωρο Δουζόγλου ο οποίος δίδει τη διαχείριση στη Rocco Forte. Επισημαίνεται ότι η Rocco Forte θα αναλάβει και το project του πρώην Leto καθώς και τις βίλες που εξαγόρασε ο κ. Δουζόγλου από την οικογένεια Αγγελόπουλου. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου Δουζόγλου στη Μύκονο αντιστοιχεί σε δαπάνη 100 εκατ. ευρώ περίπου και στόχος είναι τα τρία projects ουσιαστικά να συνδέονται μεταξύ τους, αποτελώντας έναν καινοτόμο πολυτελή προορισμό για το νησί.
Την ίδια ώρα ο όμιλος Μήτση ολοκληρώνει τον φάκελο ανέγερσης υπερπολυτελούς συγκροτήματος δυναμικότητας 135 βιλών με πισίνα και περιβάλλοντα χώρο σε έκταση 150 στρ. στην παραλία της Ελιάς με ορίζοντα κατασκευής την προσεχή 4ετία και δαπάνης 100 εκατ. ευρώ περίπου. Στον Ορνό δρομολογείται η ανέγερση 2 boutique πολυτελών ξενοδοχείων: 1. Το… κάλεσμα επένδυσης 25 εκατ. ευρώ σε έκταση 18 στρ. δυναμικότητας 25 σουιτών και 2 βιλών, όλες με ιδιωτική πισίνα από την Alagomandra Sunset S.A. 2. Το 50 δωματίων πολυτελές boutique ξενοδοχείο Once In Myconos από την Tresor Hospitality του επιχειρηματία κ. Πάνου Πανταζόπουλου.
Στον Πλατύ Γιαλό πρόκειται να ανεγερθεί ένα ακόμη ξενοδοχείο της οικογένειας Δαχτυλίδη που έχει δημιουργήσει τα Myconian Collection, νέο project δαπάνης 40 εκατ. ευρώ περίπου. Ακόμη στον Αγιο Στέφανο θα αναγερθεί το Destino Pacha Myconos δυναμικότητας 29 δωματίων και σουιτών.
«Project Blue»
Την ίδια ώρα στην Ανω Μερά με το κωδικό όνομα «Project Blue» υλοποιείται ενταγμένη στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τουριστική επένδυση από την Grivalia Hospitality μαζί με την κυπριακή FRONTISA MANAGEMENT Ltd. Η επένδυση αφορά στη δημιουργία νέου 5άστερου συγκροτήματος, 150 δωματίων/σουιτών, σε έκταση 90 στρεμμάτων στη θέση Φερά Γκρεμνά-Βατούδια. Το ύψος της ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ το σχέδιο επέκτασης ανεβάζει σημαντικά το σχετικό μπάτζετ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο παζλ της επένδυσης εντάχθηκε έκταση (ενοίκιο 25 ετών) που φτάνει έως τη θάλασσα και λέγεται ότι εκμίσθωνε ο όμιλος Λιακουνάκου από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου-Μυκόνου. Μάλιστα στα σχέδια εμφιλοχώρησε η ανάπτυξη του λιμένα και κλείδωσε το brand «One & Only» για τη διαχείριση.
Πλέον, έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα συνοδεύει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και αφού ληφθεί η έγκριση του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Στρατηγικής Επένδυσης. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που βρίσκονται προς διαβούλευση, στην έκταση των περίπου 100 στρεμμάτων αναμένεται να αναπτυχθεί ξενοδοχειακή εγκατάσταση 5 αστέρων με υποδομές spa, συνολικής δυναμικότητας 340 κλινών.
Ειδικότερα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πρόκειται να διαθέτουν 150 δωμάτια-σουίτες και συγκεκριμένα: Μία τουριστική έπαυλη (276 τ.μ.), τέσσερις προεδρικές σουίτες (περίπου 170 τ.μ. η καθεμία), τέσσερις βίλες (250-300 τ.μ.), 41 σουίτες (60-77 τ.μ.) και 100 δωμάτια επισκεπτών (25-59 τ.μ.).
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr