Ο πρόεδρος της Αρχής Αθ. Δαγούμας ανέφερε χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ ότι μέσα στον Νοέμβριο (με εφαρμογή από 1.1.2022) η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των τιμολογίων που διαθέτουν στην αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, ανάλογα με το ρίσκο που εμπεριέχουν, σε τρεις κατηγορίες ως εξής:
-Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου.
-Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου” και
-Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “υψηλού κινδύνου”.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Η πρωτοβουλία της Αρχής προκαλεί την αντίδραση των προμηθευτών, εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν στην ίδια εκδήλωση ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον μειωθούν οι τιμές χονδρικής του ρεύματος τα σταθερά τιμολόγια θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των καταναλωτών, σε σχέση με τις χρεώσεις που θα πλήρωναν αν παρακολουθούσαν την διακύμανση της αγοράς και τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της κατηγοριοποίησης που ισχύει σήμερα, δηλαδή σταθερά τιμολόγια ή με ρήτρα αναπροσαρμογής.
Μέσα στον Νοέμβριο, εξάλλου,, αναμένεται η υιοθέτηση των προτύπων που έχει θέσει σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το έντυπο του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας και τις πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν υπογράψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή / και φυσικού αερίου. Τα πρότυπα θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου. Στόχος της ΡΑΕ είναι να σταθμίζονται σε ευρώ ανά μεγαβατώρα όλες οι χρεώσεις / εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές ώστε να είναι κατανοητές από τους καταναλωτές και να διευκολύνεται η σύγκριση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.
Πάντως η πολυπλοκότητα και η ποικιλία των προσφορών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) στην ευρωπαϊκή αγορά διατίθενται 14 διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, κυμαινόμενα (που μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή), μεικτά, με ρήτρα χονδρικής τιμής, με όριο διακύμανσης, με εγγυημένο ποσοστό έκπτωσης έναντι του βασικού προμηθευτή, “πράσινα” τιμολόγια (με εγγυήσεις προέλευσης), τιμολόγια με πρόσθετες εκπτώσεις εφόσον συνάπτονται διαδικτυακά. Κοινωνικά τιμολόγια, με παράλληλες προσφορές για προϊόντα (π.χ. κουπόνια για σούπερ μάρκετ) ή υπηρεσίες (π.χ. συντήρηση καυστήρα), συνδυασμένη προσφορά με τηλεπικοινωνίες κ.α.
Στο μεταξύ, ο ο Γενικός Διευθυντής της nrg, του ομίλου της Motor Oil, Αναστάσιος Λωσταράκος, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της στρατηγικής της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί, ενδεχομένως και μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα κονδύλια ενισχύσεων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση και στη μέση τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Επεισόδια στα Μέγαρα: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια Ρομά που πυροβολήσαν
- Βαρθολομαίος: Εθεσε στον Μπάιντεν θέματα Χάλκης, εμβολίων και κλιματικής αλλαγής
- Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που πάλευε γενναία με την μοίρα της
- Θεσσαλονίκη: Στο «πυρ το εξώτερον» τα μέτρα – Χωρίς μάσκες και αποστάσεις ιερείς και πιστοί
- Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr