Το μεγάλο στοίχημα για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία είναι η Ελλάδα να αποδείξει ότι έχει αφήσει πίσω την κρίση και πλέον έχει περάσει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης. Αυτό αποδεικνύεται με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που προβλέπουν ανάπτυξη 6,1% για το 2021 (το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί πάνω από 7%) και 4,5% για το 2022. Δημοσιονομικά η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή μειώνοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 10% του ΑΕΠ φέτος στο 3,3% το 2022 και του πρωτογενούς ελλείμματος από 7,3% του ΑΕΠ στο 1,1% του ΑΕΠ. Ολοι αναγνωρίζουν μάλιστα ότι τα ελλείμματα οφείλονται στην πανδημία η οποία είχε ανάλογα προβλήματα σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Χρέος
Στο θέμα του χρέους που βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση τον πρώτο καιρό μετά το τρίτο Mνημόνιο η μόνη αρνητική εξέλιξη ήταν η αύξησή του πάνω από το 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Και αυτό όμως βελτιώνεται με το χρέος να μειώνεται στο 197,9% του ΑΕΠ για φέτος και στο 190,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022. Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές σε όλες τις διάρκειες και διαθέτει ένα υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθέσιμων που αγγίζει σήμερα τα 40 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε διαχειριστικές πράξεις που έχουν μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα σχέδια βρίσκεται η πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, των δανείων από το ΔΝΤ. Από φέτος θα αρχίσει να αποπληρώνει και το πρώτο διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που πήρε η Ελλάδα το 2010. Ο στόχος είναι μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 να έχει εξοφληθεί πρόωρα το 10% του δανείου, δηλαδή 5,2 δισ. ευρώ.
Δεσμεύσεις
Τα βήματα που μένει να γίνουν πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγηθεί τον τερματισμό του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα με την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Από έναν ατέλειωτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων στη 12η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε μέσα στην εβδομάδα έχουν μείνει δύο: Η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων που λιμνάζουν στα δικαστήρια και η ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα οι υποχρεώσεις είναι δύο επιπέδων. Στο πρώτο επίπεδο είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με παράταση της διάρκειας ζωής του και αποστολή την αποεπένδυση από τις εμπορικές τράπεζες και τη λειτουργία του ως κοινού μετόχου χωρίς προνόμια σε ό,τι αφορά τα ποσοστά που κατέχει στις εμπορικές τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο κλείνοντας και τη σχετική εκκρεμότητα. Στη γενική αρχή της μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τα χαρτοφυλάκια οι επιδόσεις υπ. Οικονομικών και τραπεζών είναι επίσης καλή. Μέσα στο 2022 αναμένεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό με τις τράπεζες να έχουν αφαιρέσει από τα χαρτοφυλάκια δάνεια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ενα ακόμη σκέλος που θα πρέπει να εκπληρωθεί είναι η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων που λιμνάζουν σε δικαστήρια (οι περίπου 35.000 περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη) και οι περίπου 22.000 πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί πριν από την πανδημία αλλά πάγωσαν. Σε αυτό το σκέλος είναι αρκετό να υπάρξει κάποια ουσιώδης πρόοδος για να πιστοποιήσει η επιτροπή την πρόοδο του προγράμματος.
Στο δεύτερο σκέλος, αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, υπάρχει έτοιμο σχέδιο το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί λόγω πανδημίας. Καταλυτικά για την επίτευξη του στόχου για μείωση των ληξιπρόθεσμων θα λειτουργήσουν δύο παρεμβάσεις. Η πρώτη αφορά την αλλαγή του Claw back ώστε να κλείσει μια μόνιμη εκκρεμότητα ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ η οποία καταχωρείται σε μόνιμη βάση στα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Η δεύτερη παρέμβαση βρίσκεται σε φάση υλοποίησης των συντάξεων με τη συμμετοχή ιδιωτών στην εκκαθάριση και απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων οι οποίες από περίπου 131.000 που υπολογίζονται σήμερα αναμένεται να μηδενιστούν μέχρι και τα μέσα τους 2022. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να εκκαθαριστούν και παράτυπα εντάλματα πληρωμής ύψους περίπου 80 έως 110 εκατ. ευρώ.
Πώς θα δοθούν οι δόσεις από τα κέρδη ομολόγων
Μια μάλλον ευχάριστη εκκρεμότητα της ενισχυμένης εποπτείας είναι το πώς θα δοθούν οι τρεις δόσεις συνολικού ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ που απομένουν από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s SNP’s) μέχρι και την τυπική λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας. Πιο συγκεκριμένα, είναι πότε θα πάρει η χώρα τη δόση που δικαιούνταν το καλοκαίρι του 2019 η οποία αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.
Οι δύο από τις τρεις δόσεις θα δοθούν κανονικά, Δεκέμβριο 2021 και Ιούνιο 2022. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές για την καταβολή της εκκρεμούσας δόσης υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα θα μπορούσε να είναι να δοθούν όλα τα λεφτά έως τα μέσα του 2022, ενσωματώνοντας την εκκρεμή δόση στις δύο κανονικές. Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να παραταθεί η περίοδος και να δοθεί η τελευταία δόση στο τέλος του 2022.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέραμα – Οργή από την οικογένεια στον καταυλισμό που διέμενε ο 20χρονος Ρομά: «Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια»
- Δένδιας στον Ε.Τ.: Υπογράφουμε συμφωνία και με τη Βρετανία – Aδικαιολόγητη η ρητορική της Τουρκίας
- Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ
- Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ
- Γιατί δεν προχωρά η αναβάθμιση των F-16 Βlοck 50;
- Τρομερό χαστούκι επί σκηνής από Ιρανό πολιτικό σε κυβερνήτη [βίντεο]
- Δακτύλιος: «Πρεμιέρα» αύριο – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Πώς θα βγάλετε άδεια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr