Οι περίπου 720.000 που πήραν πέρσι επίδομα θέρμανσης θα κάνουν την αίτηση και θα πάρουν μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου την προκαταβολή με βάση το ύψος του επιδόματος που πήραν και πέρσι. Στη συνέχεια θα υποβάλουν τα τιμολόγια αγορών πετρελαίου, φυσικού αερίου ή καυσόξυλων και αν η δαπάνη τους είναι μεγαλύτερη θα πάρουν το υπόλοιπο του επιδόματος ως τις 20 Δεκεμβρίου.
Οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα προκύψουν από τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου ώστε να πάρουν την προκαταβολή του επιδόματος μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου. Το υπόλοιπο του επιδόματος θα δοθεί μόλις υποβάλουν τα τιμολόγια αγοράς καυσίμων. Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τα παραστατικά των αγορών τους μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Πλαίσιο προστασίας
Τα παραπάνω διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επαναλαμβάνοντας ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα, αν και είναι μεγάλες, θα είναι παροδικές, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει ένα πλέγμα μέτρων για να απορροφήσει ένα μέρος των ανατιμήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που έχουν εξαγγελθεί για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Οπως είπε, σε αυτήν τη συγκυρία θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για να μη μείνει κανένας και, κυρίως, οι πιο ευάλωτοι χωρίς ρεύμα. «Οσο το φαινόμενο είναι δυναμικό, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Πήραμε γρήγορα σχετικές αποφάσεις και πρωταγωνιστούμε και σε επίπεδο Ε.Ε. Εγκαιρα και γρήγορα κάναμε τις πρώτες παρεμβάσεις και είμαστε εδώ, όσο εξελίσσεται το φαινόμενο, να είμαστε στο πλευρό του κόσμου, να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο και τι καλύτερο μπορεί να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Αξιολόγηση
Στο μεταξύ, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης, η οποία συνδέεται και με την επόμενη δόση από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s SNP’s), φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2021 θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος θα ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του τουρισμού μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το τελικό ύψος της αναθεώρησης αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στον Νοέμβριο όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το σύνολο της τουριστικής σεζόν και θα υπάρχει και ένα δείγμα για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές του 4ου τριμήνου του χρόνου.
Η συμφωνία από μόνη της δίνει ένα επιπλέον δημοσιονομικό χώρο περίπου 500 εκατ. ευρώ για πρόσθετες θετικές παρεμβάσεις είτε για την ενίσχυση των μέτρων για την ακρίβεια είτε για το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης», που είναι πιθανό να δοθεί σε ευαίσθητες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ικανοποιητική τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά επιμένουν στο να λειτουργήσουν ξανά εργαλεία όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η ειδική εκκαθάριση των περίπου 30.000 υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που λιμνάζουν στα δικαστήρια. Σε ό,τι αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα, δηλώνουν ικανοποιημένοι αλλά θέλουν να δουν και αποτέλεσμα, δηλαδή ρύθμιση κάποιου αριθμού κόκκινων οφειλών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023
- Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο
- Πολιτική Προστασία: Drone και ραντάρ για πλημμύρες, δασοκομάντος για φωτιές
- Κορονοϊός: «Θερίζει» στους ανεμβολίαστους νέους – Η μάχη στις ΜΕΘ συνεχίζεται…
- Ντόρα Μπακογιάννη: Πως έμαθε ότι έχει καρκίνο – «Νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr